ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description
image description

Το πρόγραμμα πρόληψης υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε ο Γ. Πατούλης στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής

 

Με την επίσκεψη του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος της ενημέρωσης σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Αττικής για το πρόγραμμα πρόληψης υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου.

 

Το πρόγραμμα υλοποιείται μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και Προέδρου του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Γ. Πατούλη  και έχει ως κεντρικό στόχο του την ενημέρωση των πολιτών σε ζητήματα πρόληψης υγείας. Για την υλοποίησή του θα υπάρξει στενή συνεργασία της Περιφέρειας με τους 66 Δήμους της Αττικής.

 

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος και Υγείας Θ. Βαθιώτης. Κεντρικά σημεία του προγράμματος παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και επιστημονικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη Σ. Παπασπυρόπουλος. Στην παρουσίαση παρέστησαν οι Δήμαρχοι Ελευσίνας Α. Οικονόμου, Ασπροπύργου Ν. Μελετίου, Μάνδρας Ειδυλλίας Χ. Στάθης, Μεγαρέων Γ. Σταμούλης, ο εκπρόσωπος του δήμου Φυλής -Αναπληρωτής Δήμαρχος και αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού Γ. Αντωνόπουλος, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Δυτικής Αττικής  Ι. Νέγκας, η Διευθύντρια Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Δ. Αττικής Ε. Νίκα, ο Επόπτης Υγείας της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου Δ. Αττικής Γ. Κιαχόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Γ. Κουρούνης, Ευαγ. Κουτσοδήμα, Σ. Μαυρίδη, ο Γ.Γ. Δήμου Ελευσίνας Γ. Παναγιωτούλιας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαρέων Κ. Καράμπελας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βιλίων Κ. Μακρυνόρης και υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων.

Προσυμπτωματικοί έλεγχοι

Αναφερόμενος ο Περιφερειάρχης στη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στη θωράκιση της υγείας των πολιτών, τόνισε ότι οφείλει να μεριμνά ώστε οι πολίτες να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, να παρέχει τις απαραίτητες ηλεκτρονικές βάσεις ώστε να καταγράφονται τα αποτελέσματα και να προειδοποιείται ο πολίτης για την αναγκαία επανεξέταση στο σωστό χρόνο.

 «Κοινή μας φιλοδοξία είναι να συστηματοποιήσουμε, να επεκτείνουμε και να δημιουργήσουμε μετρήσιμα στοιχεία με τον πολίτη ενεργά συμμέτοχο. Να αναγνωρίσουμε δημόσια και να αναδείξουμε τις καλές πρακτικές που γίνονται στους Δήμους για να τις πολλαπλασιάσουμε και να τις διευρύνουμε» τόνισε ο Περιφερειάρχης και υπογράμμισε πως αναμένει από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής να αγκαλιάσουν και να θεωρήσουν δικό τους το έργο αυτό και να το προωθήσουν.

Αναγκαία η δικτύωση των Δήμων μέσω των ΚΕΠ Υγείας

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά είναι αναγκαία η δικτύωση με Δήμους, μέσω και των ΚΕΠ Υγείας τα οποία και θα αναβαθμιστούν. Τα ΚΕΠ Υγείας είναι Δημοτικές Δομές που ιδρύθηκαν για να αποτελέσουν το συντονιστικό κέντρο ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος Παροχής Υπηρεσιών Προαγωγής της Υγείας  και Προληπτικής Ιατρικής στους Δήμους της  Χώρας.

Όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης μέσω του συστήματος των προσυμπτωματικών ελέγχων θα επιτευχθεί μια σημαντική  στροφή προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία. Η Αυτοδιοίκηση θα συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια σωστής ενημέρωσης των πολιτών σε επίπεδο προστασίας και διατήρησης της υγείας τους.  Σύμφωνα με το πρόγραμμα μεταξύ άλλων οι έλεγχοι θα αφορούν:

·        Τον καρκίνο του εντέρου

·        Τον καρκίνο του προστάτη

·        Τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

·        Τον καρκίνο του μαστού 

·        Την πρόληψη του μελανώματος

·        Την πρόληψη της ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής

 

Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης τόνισε ότι μέσω του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων στο οποίο συμπεριλαμβάνεται πλέον και η Περιφέρεια Αττικής, θα δοθεί έμφαση τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στη Δευτεροβάθμια Πρόληψη, με ευρεία ενημέρωση όλου του πληθυσμού για 25 ξεχωριστά θεματικά πεδία, όπως, μεταξύ άλλων, το κάπνισμα,  η Φυσική άσκηση και υγιεινή διατροφή, η Σεξουαλική Αγωγή, το Bulling και χρήση του Internet, ο εμβολιασμός ενηλίκων και παιδιών, η Πρόληψη Ατυχημάτων, ο καρκίνος μαστού και μήτρας, η κατάθλιψη, η άνοια και  η δωρεά οργάνων.

«Με την Αιγίδα της Περιφέρειας και την συνεργασία όλων των Δήμων της Αττικής, που ήδη υλοποιούν δράσεις για την υγεία, στοχεύουμε να γίνει η Αττική Περιφέρεια Προστασίας της Υγείας του Πολίτη, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τους πολίτες μας, με σκοπό την προστασία της υγείας τους και την έγκαιρη εντόπιση διαφόρων ομάδων του γενικού πληθυσμού που μπορεί να κινδυνεύουν από διάφορα σοβαρά νοσήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Για την ενημέρωση αυτή, όπως διευκρίνισε, θα χρησιμοποιηθούν τόσο οι συνηθισμένες πρακτικές (εκστρατείες, δράσεις, MME κλπ) όσο και νέες μέθοδοι μέσω ανάπτυξης ηλεκτρονικών εργαλείων (πλατφόρμες κλπ), κινητοποίησης των κοινωνικών δικτύων (socialmedia) κλπ.

«Στόχος μας είναι να αποκτήσουν οι πολίτες τη σιγουριά ότι η Αυτοδιοίκηση (Περιφερειακή και Τοπική) νοιάζεται για την προστασία της υγείας τους, τους κινητοποιεί διαρκώς γι’ αυτό και παρουσιάζει μετρήσιμα αποτελέσματα» σημείωσε.

 

 Πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρείται η εφαρμογή διεθνών πρωτοκόλλων screening

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που επιχειρείται η εφαρμογή διεθνών πρωτοκόλλων screening του πληθυσμού μέσα από ένα θεσμοποιημένο αυτοδιοικητικό πλαίσιο,  στο οποίο τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων της Αττικής θα έχουν - με τη συγκατάθεση του πολίτη - το follow up της διατήρησης της υγείας του.

 

Ο κ. Παπασπυρόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι η Περιφέρεια εκπονεί ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο βασισμένο σ΄ ένα στρατηγικό σχέδιο που εστιάζει στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας. Στη συνέχεια επισήμανε ότι «το μείζον ζητούμενο σήμερα είναι ο σταθερά ενημερωμένος πολίτης, ο οποίος κάνει τις εξετάσεις του τακτικά, διαχρονικά και με μετρήσιμο τρόπο ώστε τόσο ο ίδιος να προστατεύει την υγεία του, όσο και η Αυτοδιοίκηση να γνωρίζει τις επιτυχίες και τις προτεραιότητές της».

Στη σημασία της πρωτοβουλίας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης υπογράμμισαν, τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Δ. Αττικής Λ. Κοσμόπουλος, όσο και ο Αντιπεροφερειάρχης Υγείας Θ. Βαθιώτης. Όπως επισήμαναν είναι χρέος όλων των στελεχών της Αυτοδιοίκησης να στηρίξουν την υλοποίηση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου.  

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΥγεία

  Παρόλο που δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια η επίδραση των περιβαλλοντικών συνθηκών στο νέο κορωνοϊό, τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα στοιχεία για παλαιότερα στελέχη κορωνοϊώ...

image descriptionΥγεία

  Θέματα που αφορούν στη διαδικασία επίσπευσης της προμήθειας 52 Ασθενοφόρων και 8 Κινητών Μονάδων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ  από την Περιφέρεια Αττικής βρέθηκαν στο επίκεντρο της σ...

image descriptionΥγεία

  Σε συναγερμό βρίσκεται η Ιταλία μετά τα τελευταία θανατηφόρα κρούσματα του κορωνοϊού. Με την Ιταλία να μετρά ήδη τρεις νεκρούς από τον κορωνοϊό, ο Έλληνας πρόξενος στο Μιλάνο Νίκ...

image descriptionΥγεία

  Εκατόν τριάντα δύο τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ιταλία. "Το καρναβάλι της Βενετίας πρέπει να ματαιωθεί" ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης του Βένετο Λούκα Ζάια. Σε καραντίνα 274 μετ...

image descriptionΥγεία

  Γ. Πατούλης: «Ως Περιφέρεια Αττικής θα δρομολογήσουμε σειρά δράσεων για τη στήριξη του σημαντικού έργου της ΕΛΠΙΔΑΣ, αρχής γενομένης, με την τοποθέτηση ενός υπερσύγχρονου ψηφιακο...

image descriptionΥγεία

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος να γεννηθεί ένα παιδί με σοβαρές ανωμαλίες, ιδίως στην καρδιά, αν κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης η μητέρα του είχε πάρει μία συγκεκριμένη κατηγορί...

image descriptionΥγεία

 Οι ηλικιωμένοι που ακολουθούν συστηματικά τη Μεσογειακή διατροφή για τουλάχιστον έναν χρόνο, έχουν περισσότερα «καλά» βακτήρια στο έντερο τους, πράγμα που με τη σειρά του βοηθά γι...

image descriptionΕλλάδα

Έως 20% των καρκίνων στην παιδική ηλικία, πιθανώς να έχουν γενετικό υπόστρωμα. Και αυτό είναι ένα πεδίο καινούργιας έρευνας που αποτελεί την επόμενη μέρα, καθώς όπως λέει ο παιδίατ...