ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα μελέτη καταρρίπτει τα δεδομένα για την κατανάλωση γάλακτος στα παιδιά

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που έγινε από  τους επιστήμονες στο νοσοκομείο Unity Health του Τορόντο διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έπιναν πλήρες γάλα είχαν 40% χαμηλότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σύγκριση με τα παιδιά που κατανάλωναν γάλα με χαμηλά λιπαρά.


Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The American Journal of Clinical Nutrition» και για να γίνει, οι επιστήμονες ανέλυσαν 28 πρότερες μελέτες από 7 χώρες οι οποίες είχαν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ του παιδιού που πίνει γάλα αγελάδας και του κινδύνου να είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Καμία από τις μελέτες - η οποία αφορούσε συνολικά περίπου 21.000 παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 -18 ετών δεν έδειξε ότι τα παιδιά που έπιναν γάλα με μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά είχαν μικρότερο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Αντίθετα, 8 από τις 28 μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που έπιναν πλήρες γάλα ήταν λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.


Τα ευρήματα προκαλούν τους επιστήμονες να αλλάξουν τις  μέχρι σήμερα κατευθυντήριες οδηγίες της χώρας τους, που συνιστούν τα παιδιά να καταναλώνουν αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά αντί για πλήρες γάλα, από την ηλικία των δύο για να μειωθεί ο κίνδυνος παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τον Dr. Jonathon Maguire, παιδίατρο στο νοσοκομείο St. Michael's, η πλειοψηφία των παιδιών στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνει καθημερινά αγελαδινό γάλα που αποτελεί σημαντικό παράγοντα διατροφικού λίπους για πολλά παιδιά. Στην ανασκόπηση που έκαναν, όπως είπε, τα παιδιά ακολουθώντας τις τρέχουσες συστάσεις λάμβαναν γάλα με μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά από την ηλικία των δύο ετών και όπως διαπιστώθηκε, δεν ήταν πιο αδύνατα από τα παιδιά  που καταναλώνουν πλήρες γάλα.

Ο Dr. Maguire, ο οποίος είναι επίσης επιστήμονας στο MAP Center for Urban Health Solutions, ελπίζει αυτός και οι ομάδα τους να καταφέρουν εδραιώσουν την αιτία και την επίδραση του πλήρους γάλακτος και του χαμηλότερου κινδύνου παχυσαρκίας σε μια νέα τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, όλες οι μελέτες που εξέτασαν μέχρι στιγμής ήταν μελέτες παρατήρησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να είναι απολύτως βέβαιοι ότι το πλήρες γάλα προκάλεσε μικρότερο κίνδυνο υπερβολικού βάρους ή παχυσαρκίας και συμπλήρωσε. «ο μειωμένος κίνδυνος παχυσαρκίας από την κατανάλωση γάλακτος πλούσιου σε λιπαρά μπορεί να σχετίζεται με άλλους παράγοντες.

Πηγές:

St. Michael's Hospital

https://www.news-medical.net/news/20191230/Children-who-drank-whole-milk-had-lower-odds-of-being-overweight-or-obese-study-finds.aspx

 

Διαβάστε επίσης

Τυχαία ανακάλυψη ανοσοποιητικού κυττάρου μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία του καρκίνουΥγεία

Ένα νέο είδος ανοσοποιητικού κυττάρου που εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, ανακαλύφθηκε τυχαία από Βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι -αν και είναι ακόμη νωρίς- αισιοδοξούν...

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου με ωμέγα-3 βελτιώνουν την ανδρική γονιμότητα, σύμφωνα με δανική έρευναΥγεία

Οι άνδρες που παίρνουν συμπληρώματα ιχθυελαίων με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχουν μεγαλύτερη ποσότητα και ποιότητα σπέρματος, γεγονός που τους βοηθά στη γονιμότητα τους και αυξάνει την ...

Η άσκηση βελτιώνει πολύ την επιβίωση και την ποιότητα ζωής σε άτομα που κάνουν χημειοθεραπεία, λέει στο Πρακτορείο fm η Δρ. Ε. ΓαλάνηΥγεία

Η άσκηση μειώνει την επίπτωση της εμφάνισης καρκίνων αρκετών μορφών όπως του παχέος εντέρου, του μαστού, του νεφρού, του ενδομητρίου, της ουροδόχου κύστης και του στομάχου, δηλώνει...

Κάνναβη: ένα φυτό από το παρελθόν, που δείχνει το μέλλον - Επίσκεψη στην Athens Cannabis Expo 2020Ελλάδα

Η Βίκυ Πρασσά είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας philocanna. Προμηθεύεται υψηλά φαινολικό παρθένο ελαιόλαδο από την Ολυμπία της Ηλείας. Το στέλνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εκεί α...

Καρδιακή ανεπάρκεια: Η νόσος που προσβάλλει έναν στους 10 ανθρώπους άνω των 65 ετώνΥγεία

Μία από τις πλέον διαδεδομένες ασθένειες στο σύγχρονο κόσμο, είναι η καρδιακή ανεπάρκεια η οποία σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα τείνει να εξελιχθεί σε πανδημία. Σύμφωνα με τ...

Όσοι πίνουν συχνά τσάι, ιδίως πράσινο, ζουν περισσότερα χρόνια και αρρωσταίνουν πιο σπάνια, σύμφωνα με κινεζική έρευναΥγεία

Οι άνθρωποι που πίνουν τσάι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, έχουν αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική κινεζική έρ...

Οι πιπεριές τσίλι μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με ιταλική έρευναΥγεία

Η συχνή κατανάλωση των καυτερών πιπεριών τσίλι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο από καρδιά ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα. Η εν λόγω πι...