ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανακαλύφθηκαν οι φυσικές ουσίες που θα μας επιτρέψουν να τρώμε άφοβα καυτερά φαγητά

Ανεξάρτητα από την ανοχή μας στα μπαχαρικά όλοι έχουμε υποστεί τις συνέπειες της κατανάλωσης ενός φαγητού υπερβολικά καυτερού. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει τον τρόπο με οποίο θα μπορούμε να γευόμαστε το τσίλι χωρίς να προκαλείται… πυρκαγιά στο στόμα, τον λαιμό και το στομάχι μας.


Ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Journal of Agricultural and Food Chemistry » αναφέρει ότι εντόπισε τρεις ενώσεις που μειώνουν το επίπεδο καυστικότητας της πιπεριάς τσίλι και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ενός οικιακού συστατικού «αντι-μπαχαρικών».


«Η ανακάλυψη φυσικών ενώσεων που μειώνουν την πικάντικη επίγευση παρουσιάζει υποσχόμενες ευκαιρίες τόσο για τη βιομηχανία τροφίμων όσο και για τη φαρμακευτική βιομηχανία» λέει ο Ντέβιν Πίτερσον, του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Μερικές πιπεριές τσίλι δεν είναι τόσο πικάντικες όσο θα περίμενε κανείς από τη βαθμολογία τους στη κλίμακα καυστικότητας Scoville, υποδηλώνοντας ότι κάτι άλλο στην πιπεριά επηρεάζει αυτή την πικάντικη αίσθηση. Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα δέκα ειδών πιπεριών τσίλι οι οποίες είχαν αποκτήσει μορφή σκόνης και κάθε μια σκόνη την οποία τοποθέτησαν οι ερευνητές σε ντοματοχυμό. Στη συνέχεια γευσιγνώστες δοκίμασαν τους ντοματοχυμούς.

Παρά την ίδια ποσότητα καψαϊκινοειδών (οι ουσίες που προσδίδουν καυστικότητα στις πιπεριές) σε κάθε δείγμα γευσιγνωσίας οι αντιληπτές εντάσεις θερμότητας των 10 πιπεριών κυμαίνονταν σημαντικά. Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν τη χημική σύνθεση των τσίλι και εντόπισαν πέντε ενώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πόσο πικάντικη μπορεί να γίνει μια πιπεριά. Εντοπίστηκαν τρεις ενώσεις οι οποίες μείωσαν την ένταση καυστικότητας των πιπεριών υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός συστατικού «αντι-μπαχαρικών».

«Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να επιτρέψουν την προσαρμογή των επιθυμητών προφίλ γεύσης ή να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός οικιακού συστατικού που έχει σχεδιαστεί για να μειώνει την υπερβολική θερμότητα στα φαγητά – το αντι-μπαχαρικό. Επιπλέον, διαθέτουν σημαντικές ιατρικές δυνατότητες στο σχεδιασμό (μη οπιοειδών) αναλγητικών παραγόντων για τη διαχείριση του πόνου» λέει ο «Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να επιτρέψουν την προσαρμογή των επιθυμητών προφίλ γεύσης ή να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός οικιακού συστατικού που έχει σχεδιαστεί για να μειώνει την υπερβολική θερμότητα στα πιάτα – το αντι-μπαχαρικό» λέει ο Πίτερσον.

 

Naftemporiki.gr

 

Διαβάστε επίσης

Δεύτερη στον κόσμο η ελληνική κουζίνα: Ποια είναι τα πιάτα που ξεχώρισανΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ελληνική κουζίνα σύμφωνα με το δημοφιλή τουριστικό οδηγό Taste Atlas, που κάθε χρόνο δημοσιεύει τις 100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου. Την πρώτη θέση για...

Τι πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά τα παιδιά – Συμβουλές για τη διατροφή των μαθητών από διατροφολόγοΓεύση

Πρωταθλητές στην παχυσαρκία είναι τα περισσότερα ελληνόπουλα. Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και τον γευμάτων που ετοιμάζουν καθημερινά οι γονείς για τους μικρούς μαθητές στην ΕΡ...

Παγκόσμια πρωτιά για τον ελληνικό ντάκο - Στην κορυφή της λίστας με τις 100 καλύτερες σαλάτες Γεύση

Παγκόσμια πρωτιά κατέγραψε ο ελληνικός ντάκος στη λίστα με τις 100 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον γαστρονομικό ιστότοπο Taste Atlas , όπου στις 50 ...

Καφές: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή - Έρευνα για την Ελληνική Ένωση ΚαφέΓεύση

H συχνότητα της κατανάλωσης καφέ στην Ελλάδα, το πόσο συχνά αγοράζουν οι Έλληνες καφέ στο σπίτι, η ποσότητα της κατανάλωσης και σειρά άλλων παραγόντων που καθορίζουν το τοπίο της ε...

Φιστίκι, φέτα, ελιές και ελαιόλαδο Καλαμάτας, τα ελληνικά προϊόντα που πρωταγωνιστούν στις παρουσιάσεις της ΕΕ στην ιαπωνική αγοράΓεύση

  Φιστίκι, φέτα, ελιές και ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας είναι τα ελληνικά προϊόντα που πρωταγωνιστούν σε σειρά παρουσιάσεων στην Ιαπωνία στο πλαίσιο της καμπάνιας «Perfect Match» της ΕΕ...

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού - Κυριακή 14 Νοεμβρίου: Επισκέψιμα οινοποιεία και γευσιγνωσίεςΓεύση

  Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας, συμμετέχουν, στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού.   Οι επισκέπτες των οινοποιείων θα έχουν την ευκαιρία ...