ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20 εξωτικά φρούτα που αξίζει να δοκιμάσεις τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου

Μπανάνα, ανανάς, καρύδα και μάνγκο είναι τα πιο γνωστά εξωτικά φρούτα που θα συναντήσεις στις ελληνικές αγορές και σίγουρα έχεις δοκιμάσει και ξέρεις τις γεύσεις τους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται διάφορα άλλα είδη εξωτικών φρούτων που το κάθε ένα από αυτά έχει να σου προσφέρει και κάτι το διαφορετικό και σίγουρα αξίζει να τα δοκιμάσεις!


Παπάγια

Η παπάγια μοιάζει εξωτερικά με αχλάδι, έχει δέρμα πράσινο όταν είναι άγουρη και πορτοκαλί όταν είναι ώριμη, ενώ η σάρκα του φρούτου είναι κίτρινη, πορτοκαλί ή κόκκινη. Εάν η παπάγια είναι ώριμη, μπορεί να καταναλωθεί ωμή και έχει μία ιδιαίτερη γλυκόξινη γεύση. Ο καρπός της παπάγιας περιέχει επίσης πολλούς μαύρους σπόρους, οι οποίοι είναι βρώσιμοι αλλά πικροί. Ακόμη, περιέχει βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ και βιταμίνη Α.

Τσεριμόγια

Η τσεριμόγια είναι ένας στρογγυλός καρπός που έχει κρεμώδη, λευκή σάρκα και γλυκιά υπόξινη γεύση που θυμίζει κάτι από ανανά και φράουλα. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και μοιάζει με αυγό δράκου εξωτερικά.

Λίτσι

Τα λίτσι είναι εξωτικά κόκκινα ή πορτοκαλορόζ φρούτα με ένα σκληρό, ανώμαλο περίβλημα που αποκολλάται εύκολα και που μοιάζουν με μεγάλα σμέουρα – βατόμουρα. Έχουν λευκή σάρκα εσωτερικά και περιέχουν ένα μεγάλο και μη βρώσιμο κουκούτσι. Είναι πολύ ζουμερά με ελαφρώς όξινο άρωμα και γεύση που μοιάζει με τα σταφύλια και τα berries.

Ραμπουτάν

Το ραμπουτάν είναι ακόμη ένα εξωτικό φρούτο που δεν γίνεται να μη σου τραβήξει την προσοχή όταν το δεις πρώτη φορά. Μοιάζει εξωτερικά με αχινό, μιας που είναι κόκκινο και περιβάλλεται από πολλά τριχίδια, ενώ είναι λευκό εσωτερικά, με χυμώδη σάρκα και γλυκιά γεύση. Χαρακτηρίζεται ως καλή πηγή σιδήρου.

JackFruit

Aποτελεί ένα από τα πιο διαδομένα εξωτικά φρούτα. Έχει αγκαθωτό εξωτερικό περίβλημα και κίτρινο ή πράσινο χρώμα στη σάρκα του. Είναι και αυτό γλυκό φρούτο, καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και φυτικών ινών.

Kόκκινη Μπανάνα

Είναι μία ξεχωριστή ποικιλία μπανάνας, η οποία έχει κόκκινη ή μωβ φλούδα και γλυκιά γεύση και περιέχει και αυτή μεγάλες ποσότητες καλίου, β-καροτενίου και βιταμίνης C, όπως και η κλασική μπανάνα.

Ταμαρίλλο


 

Tα ταμαρίλο έχουν χρώμα κίτρινο ή κόκκινο και σχήμα οβαλ, σαν αυτό του αυγού. Θεωρείται το «τοματίνι δέντρου» και έχει πολύ γλυκιά γεύση. Περιέχει και αυτό μικρά σκουρόχρωμα σποράκια.

Χέρι του Βούδα

Θα σκεφτείς εδώ τι είδους ονομασία είναι αυτή για φρούτο. Και όμως, το χέρι του βούδα είναι φρούτο, το οποίο ανήκει στα εσπεριδοειδή, θυμίζει λεμόνι γευστικά και η φλούδα του χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την παρασκευή γλυκών και μαρμελάδας, λόγω της ιδιαίτερης εμφάνισης και γεύσης της.

Σαποντίγια

Η σαμποντίγια καταναλώνεται ως γλύκισμα. Η γεύση του φρούτου αυτού θυμίζει μαύρη ζάχαρη, καραμέλα και μαύρη μπύρα. Η υφή του μοιάζει με αυτή του μήλου ή του αχλαδιού, αλλά ανήκει στην κατηγορία των μούρων.

Καραμπόλα

Μπορεί να την γνωρίζεις και ως Starfruit, λόγω του σχήματος που παίρνει όταν κοπεί σε φέτες, δηλαδή της μορφής αστεριού. Έχει γλυκιά γεύση, τρώγεται ωμή και μπορεί να διακοσμήσει τα γλυκά και τις τάρτες σου με εξαιρετικό τρόπο, ο οποίος, φυσικά οφείλεται στο σχήμα της. Έχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης C και είναι πηγή φυτικών ινών.

Ντούριαν


Θεωρείται ο «Βασιλιάς των φρούτων». Το βασικότερο χαρακτηριστικό του είναι η άσχημη μυρωδιά, η οποία οφείλεται σε ποσότητες θείου που περιέχει το φρούτο αυτό. Όμως, αν το δοκιμάσεις θα διαπιστώσεις πως έχει υπέροχη γλυκιά γεύση που θυμίζει πικραμύγδαλο. Αξίζει να το δοκιμάσεις, και ας μυρίζει τόσο άσχημα.

Πιταχάγια

Ακόμη ένα πανέμορφο εξωτικό φρούτο, μπορείς να τη βρεις σε ροζ ή λευκό χρώμα εξωτερικά και λευκή σάρκα εσωτερικά με πολλά μικροσκοπικά σποράκια, όπως αυτά του ακτινίδιου. Έχει υπόγλυκη γεύση και περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C.

Φρούτα του πάθους


Τα φρούτα του πάθους είναι και αυτά πολύ ιδιαίτερα φρούτα. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, β-καροτενίου, καλίου, μαγνησίου και σιδήρου. Εξωτερικά έχουν ένα σκληρό μωβ κέλυφος και εσωτερικά περιέχουν ένα πορτοκαλοκίτρινο ζουμερό πολτό με μικρά κουκούτσια. Είναι γλυκόξινα και πολύ γευστικά.

Κούκαμελον

Τα Κούκαμελονς είναι τοσοδούλικα φρούτα που μοιάζουν με μικρά καρπούζια. Γευστικά μοιάζουν με αγγούρι με ξινούς υποτόνους. Καταναλώνονται είτε ωμά είτε σε διάφορες άλλες συνταγές.

Φυσαλίδες

Μοιάζουν με κεράσια σχηματικά, τα οποία περικλύονται σε ένα ιδιαίτερο περίβλημα, το οποίο αφαιρείται πολύ εύκολα. Έχουν χρώμα πορτοκαλί – κίτρινο και η γεύση τους είναι κάτι ανάμεσα σε τομάτα και ανανά.

Φραγκόσυκο ή Οπουντία

Η οπουντία ανήκει στα κακτοειδή και ο περισσότερος κόσμος θεωρεί πως δεν μπορεί να καταναλωθεί. Ωστόσο, ο καρπός είναι σαρκώδης, πολύ γευστικός και περιέχει πολλούς σπόρους. Το χρώμα διαφέρει ανάλογα την ποικιλία.

Finger Lime

Αυτά τα φρούτα θεωρούνται στον γαστρονομικό κόσμο gourmet και συνοδεύουν διακοσμητικά τα πιάτα σε μεγάλα εστιατόρια. Το εσωτερικό τους θυμίζει το χαβιάρι ψαριών είναι, δηλαδή, μικρές φυσαλίδες που περιέχουν χυμό, που γευστικά θυμίζει τον χυμό του λάιμ.

Salak

Ονομάζεται και Snake Fruit, λόγω της καστανοκόκκινης, φολιδωτής φλούδας του που θυμίζει δέρμα φιδιού. Eσωτερικά είναι γλυκό και ζουμερό.

Μανγκοστίν

Το Μάνγκοστίν είναι μικρή μωβ σφαίρα που χαρακτηρίζεται από κατάλευκη σάρκα που χωρίζεται σε φέτες, όπως σε ένα μανταρίνι. Έχει πολύ γλυκιά γεύση.

Αkebi
Το Akebi είναι ένα ιαπωνικό φρούτο που εξωτερικά μοιάζει με μία μελιτζάνα, και χρωματικά και σχηματικά και εσωτερικά περιλαμβάνει μία διάφανη, λευκή σάρκα και πολλά μαύρα σποράκια, ενώ η γεύση του είναι κάπως ουδέτερη.

Διαβάστε επίσης

Γαστρονομικός χάρτης της Ελλάδας : «Ταξίδι γεύσεων» για τον επισκέπτη κάθε νομούΓεύση

  Σε διαδικασία επανασχεδιασμού βρίσκεται η αγορά του τουρισμού στην Ελλάδα μετά τις επιπτώσεις που άφησε πίσω της η πανδημία του κορωνοϊού. Η επόμενη μέρα, λαμβάνοντας υπόψη τις μ...