ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιορτινές γεύσεις

Ξέρω ότι θα γίνω βαρετός στο τεύχος αυτό µε παραδοσιακές χριστουγεννικάτικες συνταγές, αλλά σας έχω και µία έκπληξη! Τους γνωστούς σε όλους σας κουραµπιέδες µου, που φέτος στο 11ο Χριστουγεννιάτικο ΒΑΖΑΑR των φίλων του παιδιού ξεπούλησαν, όπως πάντα, φθάνοντας τα 200 κιλά!!! Και φυσικά, µελοµακάρονα παραδοσιακά, αλλά και µια καταπληκτική βασιλόπιτα. ΥΓ.: Ζητώ συγγνώµη που δεν πρόλαβα να φτιάξω βασιλόπιτα και να τη φωτογραφίσω για εσάς, όπως κάνω µε όλες τις συνταγές µου. Αλλά το φιλανθρωπικό µου έργο δεν µε άφησε, και ευχαριστώ όλους εσάς που δώσατε το παρόν και στο φετινό µας BAZΑAR. Εύχοµαι καλά Χριστούγεννα σε όλους µας και καλή χρονιά, γεµάτη αγαπηµένες γεύσεις!. ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ 600 γρ. βούτυρο γάλακτος 400 γρ. αμύγδαλα 2 κρόκοι 1 πιατάκι του καφέ άχνη ζάχαρη 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις Καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα σε ένα τηγάνι τεφάλ και τα χονδροκοπανίζουμε. Χτυπάμε το βούτυρο με τους κρόκους και την άχνη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν. Προσθέτουμε το βούτυρο στα αμύγδαλα και με το χέρι ρίχνουμε το αλεύρι και πλάθουμε μικρά μπαλάκια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι παραπάνω.Τους ψήνουμε στους 180οC για περίπου μισή ώρα. Πασπαλίζουμε με άχνη όσο είναι ζεστοί. ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 1 κιλό αλεύρι 250 γρ. βούτυρο 7 αυγά 1/2 κιλό ζάχαρι 1/2 κιλό γάλα Το ξύσμα 2 λεμονιών 1/2 κουταλάκι ξινό και 1/2 σόδα 1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ Χτυπάμε τους κρόκους με το βούτυρο και τη ζάχαρη στο μίξερ. Προσθέτουμε το γάλα και το κονιάκ, στο οποίο έχουμε λιώσει το ξινό και τη σόδα. Ύστερα βάζουμε το αλεύρι και τελευταία τα ασπράδια, χτυπημένα μαρέγκα. Ψήνουμε στους 180οC για 45-60 λεπτά και τσεκάρουμε με το μαχαίρι μας, όπως στο κέικ, για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμο. Όταν κρυώσει, αναποδογυρίζουμε και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ 2 κιλά αλεύρι 1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι, συν το ξύσμα των πορτοκαλιών 4 ποτήρια ελαιόλαδο καλό 1/2 ποτήρι κρασιού κονιάκ 1 κουτάλι σούπας κοφτή κανέλα και 1 γαρίφαλο 6 κουταλιές σούπας ζάχαρη 2 κουταλιές σούπας μέλι 1 κουτάλι σούπας κοφτή σόδα 1/2 φλιτζάνι τσαγιού αλυσίβα ΣΙΡΟΠΙ: Όσο μέλι τόσο νερό και ο χυμός ενός πορτοκαλιού. Στο μίξερ μας ρίχνουμε όλα τα υλικά (τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και μετά στον κάδο του μίξερ), εκτός από το αλεύρι. Χτυπάμε καλά και αδειάζουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε με το αλεύρι στο χέρι, χωρίς να κουράσουμε πολύ τη ζύμη μας, η οποία πρέπει να είναι προς το σφικτό. Πλάθουμε μικρά οβάλ μπαλάκια και κάνουμε με το πιρούνι μας τρυπίτσες επάνω. Ψήνουμε στους 180ο C για 1,5 περίπου ώρα. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και, εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε το σιρόπι μας. Σε ένα κασταρολάκι βράζουμε τόσο μέλι όσο νερό και τον χυμό ενός πορτοκαλιού, και ξαφρίζουμε συνεχώς. Όταν είναι έτοιμο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα κρύα μελομακάρονα. Πασπαλίζουμε με χονδροκομμένο καρύδι.

Διαβάστε επίσης

Μους σοκολατα με μόνο 100 θερμίδες!!!Γεύση

Το Πάσχα πέρασε ευτυχώς. Μια κοιλιόδουλη γιορτή, όπου πήραν φωτιά οι σούβλες, εμείς και φυσικά το κέντρο υγείας! Άκουσα ότι καταναλώσαμε 25 εκατομμύρια αυγά και τρόμαξα, αλλά προσγ...

Ο σεφ του «Saronic Magazine» προτείνειΓεύση

Nηστίσιµα και άλλα... κόλπα από τον Μανόλη Περατικό, για να µένετε πιστοί στις παραδόσεις, αλλά και στις γεύσεις!! Κατ' αρχάς, να σας ζητήσω συγγνώµη που δεν µε διαβάσατε στο προηγ...

Συνταγή εκλογών!!!Γεύση

Μιας και πλησιάζουν οι εκλογές, λέω να προτείνω για την ημέρα αυτή (και όχι μόνο) κάτι πολύ εύκολο και εύγευστο. Κυριακή 7 Νοεμβρίου, τα Delivery θα πάρουν φωτιά, ως συνήθως, αλλά ...

Μπαμπάδες με ρούμιΓεύση

Μια παλιά αγαπημένη γεύση, ταιριαστή με τις ψύχρες του Οκτωβρίου. Ένα γλυκό αγαπημένο από παλαιότερες εποχές, που απολάμβαναν οι γονείς μας, αλλά που τώρα δυστυχώς σπάνια βρίσκουμε...

Γλυκό ΣοκολάταΓεύση

Καλό φθινόπωρο! Κάθε μήνα θα μοιράζομαι μαζί σας μια αγαπημένη μου γεύση από αυτές που όλοι μας νοσταλγούμε γιατί μας κάνουν να θυμόμαστε τις μαμάδες μας και τις γιαγιάδες μας. Οι ...