ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιτέλους… φως στον Ναό

Μετά από 30 χρόνια κυοφορίας (!), ο ηλεκτροφωτισμός του Αρχαίου Ναού της Αίγινας δρομολογείται από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Της Σίλας Αλεξίου

 

Στο... φως, 2.500 χρόνια μετά την ανέγερσή του, φαίνεται πως θα «βγει», αν όλα πάνε καλά, ο Ναός της Αφαίας, που δεσπόζει στο βορειο- ανατολικό μέρος της Αίγινας, στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου με μαγευτική θέα.

Για τον φωτισμό αυτού του αριστουργήματος της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής έχουν γραφεί πολλά. Αρχής γενομένης από το 1985, όταν η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, ως υπουργός Πολιτισμού, είχε δώσει γι’ αυτόν τον σκοπό 5 εκατ. δραχμές στην Κοινότητα Μεσαγρού, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί.

Μετά από πολλές πιέσεις, το έργο ήρθε ξανά στο προσκήνιο την περίοδο 2001-2002, μέσω της ΔΕΗ, καθώς εντάχθηκε στο πρόγραμμα ηλεκτροφωτισμού παράλληλα με τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ενώ η αναβάθμιση του Ναού του Ποσειδώνα και του περιβάλλοντος χώρου ολοκληρώθηκε, ο Ναός της Αφαίας έμεινε και πάλι πίσω. Το 2006, ο τότε νομάρχης Γιάννης Μίχας ανέθεσε την εκπόνηση νέας μελέτης τόσο για τη διαμόρφωση του χώρου όσο και για τον ηλεκτροφωτισμό. Απέμενε όμως η μελέτη για τα ηλεκτρομηχανολογικά, η οποία ολοκληρώθηκε επί της θητείας του αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη, ο οποίος, τον Απρίλιο του 2011, δηλαδή πριν από 8 χρόνια –βέβαιος για τη δρομολόγηση του έργου, καθώς είχε εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ)–, ανέφερε σε εκδήλωση στον Ναό της Αφαίας: «Πλέον βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου και τον φωτισμό ανάδειξης του Ναού της Αφαίας και του Ελλανίου Διός. Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων στην προτέρα μορφή της έχει στηρίξει αποφασιστικά τη μελέτη για αυτό το έργο, διαθέτοντας σημαντική πίστωση. Τώρα που είμαστε στα τελευταία βήματα, μπορώ από εδώ να πω ότι θα ξαναβοηθήσουμε, θα
είμαστε δίπλα σας, για να ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη και να πάμε γρήγορα στο έργο· πιστεύω ότι μέσα στο 2011 θα έχουμε ξεπεράσει κάθε εμπόδιο».

Ας έρθουμε όμως στο παρόν. Η μελέτη εγκρίθηκε για άλλη μία φορά από το ΚΑΣ και εντάχθηκε ήδη στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής (2 εκατ. ευρώ), για να «κολλήσει» ωστόσο και πάλι σε ένα άλλο εμπόδιο. Την υπογραφή σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία θα ορίζει ποια υπηρεσία θα δημοπρατήσει το έργο! Και τα χρόνια φεύγουν…, με τον Ναό της Αφαίας –έργο προγενέστερο του Παρθενώνα– να στέκει ταπεινά στη θέση του, διεκδικώντας το ενδιαφέρον που του αναλογεί.

Στην προσπάθεια που καταβάλλεται διαχρονικά από την Αίγινα και στις πιέσεις που ασκούν οι ξενοδόχοι του νησιού διά του προέδρου της ένωσής τους, Σταύρου Καλαμάκη, πολύτιμος αρωγός είναι και η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής, η οποία απέστειλε σχετική επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών. Παρά τις δυσκολίες και την εγκατάλειψη, η επισκεψιμότητα του Ναού της Αφαίας τα τελευταία χρόνια (με τη διεύρυνση του ωραρίου έως το βράδυ) δεν είναι αμελητέα. Ο αριθμός των επισκεπτών ετησίως φθάνει αισίως τους 82.000.

Για την Ιστορία, να προσθέσουμε ότι προς τα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. ο λατρευτικός χώρος της Αφαίας είχε εγκαταλειφθεί. Το 1811 επισκέφθηκαν τον χώρο και ανέσκαψαν τα γλυπτά των αετωμάτων, που είχαν καταρρεύσει αιώνες πριν, ο Άγγλος αρχιτέκτονας Cockerell και ο Γερμανός βαρόνος von Hallerstein. Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στην Ιταλία και αργότερα πουλήθηκαν στον Λουδοβίκο Α' της Βαυαρίας. Έτσι, το 1828 κατέληξαν στο Μόναχο, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα και εκτίθενται στη Γλυπτοθήκη της πόλης.

Διαβάστε επίσης

Οι εκδρομές της μνήμηςΕπιλεγμένα Άρθρα

Ο μήνας Μάης φέρνει μια περίεργη νοσταλγία. Νιώθεις ότι μπορείς να ταξιδέψεις πίσω στον χρόνο. Της Βιβής Σκούρτη     Η Πρωτομαγιά επίσημα είναι η πρώτη ημέρα της άνοιξης. Παγκόσμια...

Το ηφαίστειο που ξυπνά...Επιλεγμένα Άρθρα

Το επιστημονικό ενδιαφέρον του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για το ηφαίστειο των Μεθάνων, επαναφέρει στην επικαιρότητα την αναγκαιότητα της τουριστικής αξιοποίησης του. Κείμενο Μπ...

Ο Άγιος Νικόλαος ο θαλασσινός – Μια εκκλησία πολλές ιστορίεςΕπιλεγμένα Άρθρα

Του Γ. Μπήτρου – Ο Άγιος Νικόλαος στο λιμάνι δεν είναι απλά μια από τις πολλές εκκλησίες του νησιού που είναι αφιερωμένες στον Άγιο των ναυτικών αλλά σύμφωνα με περιηγητές προηγούμ...