ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πόρος το Πάσχα σου μένει αξέχαστος

Ο Πόρος απέχει μόλις λίγη ώρα από την Αθήνα και έχει τόσα πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες του το Πάσχα.

 


Αν ρωτήσεις κάποιον που γνωρίζει καλά τον Πόρο, ποιά είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείς το νησί, το πιο πιθανό είναι να σου απαντήσει πως η καλύτερη εποχή για τον Πόρο, είναι η άνοιξη.

Την άνοιξη το νησί θυμίζει περιγραφές ρομαντικής νουβέλας, όπου η ψυχική γαλήνη εναλλάσεται με την προσμονή της κορύφωσης, σε πλήρη αρμονία με τη φύση. Το φως του Πόρου, την άνοιξη, είναι διαφορετικό. Όπως αλλάζει κάθε εποχή. Σαν να ρυθμίζει η φύση τη θερμότητα των χρωμάτων και την καθαρότητα της ατμόσφαιρας.

Τη Μεγάλη Βδομάδα, η αύρα στο νησί είναι κατανυκτική. Οι ρυθμοί πέφτουν σε τέμπο, που συμπαρασύρει ντόπιους και επισκέπτες.

Κάθε απόγευμα βλέπεις ζευγάρια να βολτάρουν χαλαρά στην παραλία. Βλέπεις αυθόρμητες συναντήσεις παλιόφιλων, στα ουζερί και τα καφέ και καλοντυμένους ανθρώπους να πηγαίνουν με τα παιδιά τους στην εκκλησία.

Ο Πόρος έχει τέσσερις ενορίες. Τον Αγ. Γεώργιο στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού. Τον Ευαγγελισμό στην Πούντα, τον Αγ. Κωνσταντίνο χαμηλά στην Μπρίνια και τον Αγ. Νικόλαο στο Κ.Ε. Πόρος.

Η Μεγάλη Βδομάδα είναι η μοναδική περίοδος που το Κ.Ε. Πόρος, ανοίγει τις πύλες του και υποδέχεται μαζικά και αδιακρίτως τους πιστούς. Έτσι σου δίνεται η ευκαιρία να περπατήσεις στους όμορφους κήπους του, δίπλα από το παλάτι του Όθωνα, που κοσμεί τον πρώτο ιστορικό ναύσταθμο του ελληνικού κράτους.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η ομορφότερη μέρα του χρόνου στον Πόρο. Από το πρωί που στολίζονται οι Επιτάφιοι, μέχρι το βράδυ που περιφέρονται από τα σοκάκια, στην παραλία του νησιού και συναντιούνται στην Πλατεία Ηρώων. Εκεί ο κόσμος ψάλλει με κεριά εν χωρώ τον εξαιρετικό ορθόδοξο βυζαντινό ύμνο «Ω Γλυκύ μου έαρ». Το σκηνικό προκαλεί δέος και συγκίνηση. Είναι ίσως η μοναδική στιγμή, που όσοι βρίσκονται στο νησί, συγκεντρώνονται στο ίδιο σημείο, συντονισμένοι στην ίδια συχνότητα.

Τα τελευταία χρόνια, η αποχώρηση, του επιταφίου του Ευαγγελισμού, γίνεται από τη θάλασσα, μέσα σε στολισμένο παραδοσιακό καΐκι.

Το καΐκι ακολουθούν κι άλλα πλεούμενα, σε μια ξεχωριστή νηοπομπή στο δίαυλο  Πόρου- Γαλατά.  Πρόκειται για μια πανέμορφη κινηματογραφική εικόνα, που σου μένει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη.

Περιφορά Επιταφίου γίνεται και στο ιστορικό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, στην Καλαυρία.

Η Ανάσταση στις πέντε εκκλησίες του νησιού, αλλά και στο Λεμονοδάσος δυο ώρες νωρίτερα, είναι εξίσου όμορφη εμπειρία. Οι γραφικές και στολισμένες πλατείες των εκκλησιών γεμίζουν με κόσμο και η ατμόσφαιρα είναι ζεστή.

Την Κυριακή του Πάσχα, σας περιμένουν οι γραφικές ταβέρνες του νησιού.
Αξίζει να περπατήσετε τα σοκάκια για να δείτε πως γιορτάζουν οι ντόπιοι στις γειτονιές.
Ακολουθήστε τις αισθήσεις σας. Την όσφρηση και την ακοή σας. Αρνί, κοκορέτσι και δημοτικά ή νησιώτικα τραγούδια θα σας οδηγήσουν στα γλέντια τους. Οι ποριώτες είναι φιλόξενοι άνθρωποι. Αν κοντοσταθείτε και τους χαιρετήσετε, θα σας προσφέρουν μεζέ, κρασί και κόκκινο αυγό για να τσουγκρίσετε. 

 

Διαβάστε επίσης

Οι εκδρομές της μνήμηςΕπιλεγμένα Άρθρα

Ο μήνας Μάης φέρνει μια περίεργη νοσταλγία. Νιώθεις ότι μπορείς να ταξιδέψεις πίσω στον χρόνο. Της Βιβής Σκούρτη     Η Πρωτομαγιά επίσημα είναι η πρώτη ημέρα της άνοιξης. Παγκόσμια...

Επιτέλους… φως στον ΝαόΕπιλεγμένα Άρθρα

Μετά από 30 χρόνια κυοφορίας (!), ο ηλεκτροφωτισμός του Αρχαίου Ναού της Αίγινας δρομολογείται από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού. Της Σίλας Αλεξίου   Στο... φως, 2.500...

Το ηφαίστειο που ξυπνά...Επιλεγμένα Άρθρα

Το επιστημονικό ενδιαφέρον του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για το ηφαίστειο των Μεθάνων, επαναφέρει στην επικαιρότητα την αναγκαιότητα της τουριστικής αξιοποίησης του. Κείμενο Μπ...

Ο Άγιος Νικόλαος ο θαλασσινός – Μια εκκλησία πολλές ιστορίεςΕπιλεγμένα Άρθρα

Του Γ. Μπήτρου – Ο Άγιος Νικόλαος στο λιμάνι δεν είναι απλά μια από τις πολλές εκκλησίες του νησιού που είναι αφιερωμένες στον Άγιο των ναυτικών αλλά σύμφωνα με περιηγητές προηγούμ...