ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα - Το Eurogroup άναψε το πράσινο φως – Σταϊκούρας: Ιστορική ημέρα

Το «πράσινο φως» άναψε και επίσημα το Eurogroup για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Για ιστορική ημέρα έκανε λόγο σε δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

 

Περίπου δώδεκα χρόνια μετά την έναρξη της επίπονης προσπάθειας της χώρας μας, το Eurogroup ανοίγει τον δρόμο για τον τερματισμό της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας και επιβεβαιώνει την αποδέσμευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας μας.

 

Σήμερα, το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις μακροοικονομικές της προοπτικές, με βάση την 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Όπως αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης “Το Eurogroup χαιρέτισε την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι υφίστανται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η αποδέσμευση της έβδομης δόσης των μέτρων περιορισμού του χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ.

 

Δεδομένης της επιτυχούς εκτέλεσης του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής της Ελλάδας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτησαν επίσης την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022. Αυτό, σε συνδυασμό με την προηγούμενη κατάργηση των capital controls και την πλήρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ , θα αποκαταστήσει τις συνθήκες ομαλότητας στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2010.

 

Όπως αναφέρει η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης “με την επιφύλαξη της συμπλήρωσης των εθνικών υποχρεώσεων, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αναμένεται να εγκρίνει την μεταφορά ισοδύναμων ποσών SMP-ANFA και τη μείωση στο μηδέν του αυξημένου επιτοκιακού περιθωρίου για ορισμένα δάνεια του EFSF, αξίας 748 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά.

 

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πανδημία καθώς και η παγκόσμια αστάθεια που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχιστεί η αποφασιστική αντιμετώπιση των υφιστάμενων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και προκλήσεων που αναφέρθηκαν στην δέκατη τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, συμπεριλαμβανομένων του δημόσιου χρέους, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της ανεργίας και της ενίσχυσης του αναπτυξιακού δυναμικού.

 

Παράλληλα το Eurogroup υπενθυμίζει ότι βάσει της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το καθεστώς της “σκληρής επιτήρησης” της ελληνικής οικονομίας θα λήξει μετά την 20η Αυγούστου καθώς “η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ”

 

Αναλυτικά η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα:

 

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Επιτυγχάνεται ένας μεγάλος εθνικός στόχος. Δρομολογείται η έξοδος της Ελλάδος από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, αυτό το καλοκαίρι.

Κλείνει, έτσι, μαζί με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα.

Ένα κεφάλαιο που άνοιξε το 2010. Η Ελλάδα επιστρέφει. Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωζώνη.

Η σημερινή απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και την μεταρρυθμιστική ατζέντα στο πεδίο της οικονομίας της σημερινής Κυβέρνησης.

Παρά τις μεγάλες, πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις, τις σημαντικές αβεβαιότητες και τις νέες προκλήσεις, παγκοσμίως, έχουμε αποδείξει, πολίτες και πολιτεία, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα αναπτύσσεται, αναβαθμίζεται, ισχυροποιείται! Κοιτάμε μπροστά με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση!».

Διαβάστε επίσης

Τζεντιλόνι: H Κομισιόν θα προτείνει σήμερα τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομίαΟικονομία

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στη συνεδρίασ...

Σούπερ μάρκετ: Έρχεται νέο μπαράζ ανατιμήσεων- Έως και 20% σε ορισμένα βασικά προϊόνταΟικονομία

Νέο σφοδρότερο κύμα ακρίβειας αναμένεται σύντομα. Αφόρητος πια, ο κοινωνικός αντίκτυπος, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από τις αρχές Ιουνίου, στα λογιστήρια των σουπερμάρκετ έχου...

Eurogroup: «Πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτείαΟικονομία

    Σταϊκούρας: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα Αναμένεται το «πράσινο φως» από το προσεχές Eurogroup της 16ης Ιουνίου - Η έγκριση θα ενεργοποιήσει και την εκταμίευ...

Η ώρα της Εφορίας για τα αναδρομικά - «Ψήνεται» παράταση για τις δηλώσειςΟικονομία

    Με ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής των  φορολογικών δηλώσεων  καθώς έξι στους δέκα φορολογούμενους κρατάνε αποστάσεις ασφαλείας από την ψηφιακή πύ...

Στο 11,3% ο πληθωρισμός τον ΜάιοΟικονομία

Άνοδο 11,3% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Μάιο εφέτος, από αύξηση 10,2% τον Απρίλιο και έναντι οριακής αύξησης 0,1% τον Μάιο 2021. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις ανατιμήσεις μέσα σε έ...

Ρεύμα: Σε 2 στάδια η νομοθέτηση του πλαφόν στην αγορά – Έρχεται άμεσα η νομοθετική ρύθμισηΟικονομία

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάθεση στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της νομοθετικής ρύθμισης για την επιβολή έμμεσου πλαφόν στην αγορά ηλεκτρικής ενέ...

Είδος πολυτελείας το... σουβλάκι - Τα 4 ευρώ «αγγίζει» το πιτόγυρο στη ΘεσσαλονίκηΟικονομία

Οι ανατιμήσεις σε πολλές πρώτες ύλες, η αύξηση στην τιμή του κρέατος που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, είχαν ως αποτέλεσμα οι...

Πετρέλαιο: Έφτασε στα 120 δολάρια το βαρέλι – Εφιαλτική πρόβλεψη για 140 δολάρια – Νέες αυξήσεις το καλοκαίριΟικονομία

Τα 120 δολάρια ανά βαρέλι, μία τιμή που βλέπαμε στιγμιαία, σε στιγμές μεγάλης κρίσης, δείχνει να «κατακτά» το πετρέλαιο και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, ενώ οι προβλέψεις των ειδ...