ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο e-katanalotis.gov.gr τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και τα επιτόκια των τραπεζών

Στην πλατφόρμα e-katanalotis.gov.gr θα αναρτώνται τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου όλων των παρόχων, καθώς και τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων για καταναλωτές και επιχειρήσεις των τραπεζών.

 

 Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που είχαν σήμερα οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

 

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι η ανάρτηση των τιμολογίων θα γίνει ως εξής:

 

-για την ηλεκτρική ενέργεια θα γίνει για πρώτη φορά στις 20 Απριλίου (τιμολόγια Μαΐου) -και στο εξής στις 20 κάθε μήνα- όταν και βάσει της νομοθεσίας υποχρεούνται οι πάροχοι να τα γνωστοποιήσουν στους καταναλωτές,

-για το φυσικό αέριο θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες και θα επικαιροποιούνται κάθε φορά που κάθε πάροχος μεταβάλλει τα τιμολόγιά του.

Ταυτόχρονα, θα δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες της πλατφόρμας να συγκρίνουν τις τιμές με βάση την κατανάλωσή τους.

 

Επιτόκια

 

Όσον αφορά στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων των τραπεζών, θα αναρτηθούν, επίσης, τις επόμενες ημέρες και θα επικαιροποιούνται κάθε φορά που κάθε τράπεζα μεταβάλλει τα επιτόκια ή προβαίνει σε ρυθμίσεις, όπως αυτή που ανακοινώθηκε πρόσφατα για την προστασία φυσικών προσώπων με ενήμερα στεγαστικά δάνεια.  

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στην πλατφόρμα e-katanalotis αναρτώνται σε καθημερινή βάση οι τιμές 1.200 προϊόντων ευρείας κατανάλωσης σε σούπερ μάρκετ και των καυσίμων ανά πρατήριο και σε εβδομαδιαία βάση το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και για τις εορταστικές περιόδους, το «Καλάθι των Νονών» τώρα και το «Καλάθι του Αη Βασίλη» παλαιότερα.

Παράλληλα, αναρτώνται:

-τα φυλλάδια προσφορών των σούπερ μάρκετ,

- η νομοθεσία και ενημερωτικά σημειώματα για τα δικαιώματα των καταναλωτών και κάθε είδους πληροφορία που είναι χρήσιμη στον καταναλωτή.

Επιπρόσθετα, μέσω της πλατφόρμας ο καταναλωτής μπορεί, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, να κάνει καταγγελία στην γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή καθώς και να διαμορφώσει το δικό του «καλάθι» με προϊόντα παρακολουθώντας καθημερινά την πορεία των τιμών τους.

 Σημειώνεται ότι την πλατφόρμα επισκέπτονται 500.000 μοναδικοί επισκέπτες την εβδομάδα, 300.000 έχουν «κατεβάσει» στο κινητό τους και χρησιμοποιούν την ομώνυμη εφαρμογή (app), ενώ 150.000 χρήστες έχουν διαμορφώσει τα δικά τους «καλάθια».

 

Δηλώσεις

 

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε:

«Με την ανάρτηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου κάθε παρόχου, καθώς και την ανάρτηση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων των τραπεζών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην πλατφόρμα e-katanalotis, ενισχύονται η διαφάνεια και ο ανταγωνισμός προς όφελος των πολιτών.

Οι καταναλωτές αποκτούν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνουν τιμές σε κρίσιμους για τον προϋπολογισμό τους τομείς και να επιλέξουν τη βέλτιστη για αυτούς λύση, ενώ οι επιχειρήσεις αποκτούν ένα σημαντικό κίνητρο ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές».

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Όπως πλέον γνωρίζουμε όλοι, τα εργαλεία που φτιάξαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, γνωστά ως e-katanalotis και Καλάθι του Νοικοκυριού, δουλεύουν. Δουλεύουν γιατί ενισχύουν τον ανταγωνισμό και ο μεταξύ των εταιρειών ανταγωνισμός μειώνει τις τιμές υπέρ των καταναλωτών. Σε σύσκεψη μεταξύ των Υπουργών αποφασίσαμε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο του e-katanalotis υπέρ των καταθετών, των δανειοληπτών και των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι από αυτό το μήνα στον e-katanalotis θα αναρτώνται οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος του κάθε παρόχου και τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων ανά τράπεζα. Έτσι ώστε να γνωρίζει ο κάθε καταθέτης, ο κάθε δανειολήπτης και ο κάθε καταναλωτής ποια εταιρεία και πιο τράπεζα τον συμφέρει.

Εύχομαι στις εταιρείες να κάνουν καλές προσφορές για να τις διαφημίζουμε και στις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια χορηγήσεων και να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων σε ανταγωνιστικά επίπεδα, επίσης για να τις διαφημίσουμε.

Θα ξέρουμε και θα λέω ο ίδιος ποια έχει κάθε μήνα τη φτηνότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας εταιρεία και ποια τράπεζα δίνει το καλύτερο επιτόκιο».

 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας δήλωσε:

«Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση επιδότησε το ενεργειακό κόστος και ταυτόχρονα έδωσε τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μπορούν απρόσκοπτα να επιλέξουν τον πάροχο που τους συμφέρει, θεσμοθετώντας την υποχρέωσή τους να προαναγγέλλουν την τιμολογιακή πολιτική του επόμενου μηνός.

Σήμερα, προχωρούμε σε ένα ακόμη βήμα ουσιαστικής διευκόλυνσης και προστασίας των συμφερόντων των πολιτών. Από τον επόμενο μήνα, εντάσσουμε στην ιστοσελίδα e-katanalotis.gov.gr, τις τιμές των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν εύκολα να συγκρίνουν και να αποφασίζουν τι τους συμφέρει. Η κυβέρνηση με σχέδιο και με διαφάνεια προχωρά στην αξιοποίηση κάθε δυνατότητας προκειμένου να βρίσκεται έμπρακτα στο πλευρό όλων των Ελλήνων».

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε:

«Ακόμα μια ευρωπαϊκή καινοτομία, που θέτει στο επίκεντρο τον καταναλωτή και την προστασία του, γίνεται πράξη. Το πρωτοπόρο εργαλείο του e-katanalotis που έχουμε δημιουργήσει, εμπλουτίζεται πλέον και με τα δεδομένα των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου καθώς και των επιτοκίων των τραπεζών για καταθέσεις και προσωπικά και επιχειρηματικά δάνεια. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε την δυνατότητα σε όλους τους συμπολίτες μας να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις πιο συμφέρουσες λύσεις, είτε αυτές αφορούν στα καθημερινά τους ψώνια είτε στο νέο στεγαστικό τους δάνειο και στις καταθέσεις τους. Παράλληλα ενισχύουμε τον ανταγωνισμό και στους συγκεκριμένους κλάδους, γεγονός  που στο τέλος της ημέρας λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή».

 
 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Μακροχρόνια άνεργοι: Σήμερα το «μπόνους» 300 ευρώ σε 1.713 που κατάρτισαν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο ΔράσηςΟικονομία

Σήμερα καταβάλλεται από τη ΔΥΠΑ η εφάπαξ παροχή 300 ευρώ σε επιπλέον 1.713 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που κατάρτισαν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (Ψηφιακό ΑΣΔ). Συνολι...

Πλαφόν στα επιτόκια: «Ανάσα» για τους δανειολήπτες στεγαστικών – Ποιους αφοράΟικονομία

«Ανάσα» για τους δανειολήπτες, δίνουν οι ανακοινώσεις των συστημικών τραπεζών, για «πάγωμα» των δόσεων στεγαστικών δανείων, κυμαινόμενου επιτοκίου. Το μέτρο, θα έχει 12μηνη ισχύ κα...

Δώρο Πάσχα: Σήμερα Μ. Τετάρτη τελευταία ημέρα για την πληρωμή τουΟικονομία

Λήγει σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου το χρονικό περιθώριο για τους εργοδότες που δεν έχουν καταβάλλει το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Οι εργαζόμενοι που δε...

Αντίστροφη μέτρηση για τον φετινό ΕΝΦΙΑ- Τι να προσέξουν οι φορολογούμενοιΟικονομία

Όσοι ....πιστοί , σπεύστε (μιας που είναι κι άγιες μέρες) καθώς σήμερα εκπνέει η προθεσμία για όσους είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022, ώστε να κάνουν τις απα...

Ανακοινώθηκε το πλαφόν στα επιτόκια – Πρώτη η τράπεζα Πειραιώς «παγώνει» στο 2,72% το επιτόκιο βάσης για ένα χρόνοΟικονομία

Ανακοινώθηκε η πολυαναμενόμενη επιβολή του πλαφόν στα  επιτόκια  των στεγαστικών δανείων. Οι δόσεις θα παραμείνουν σταθερές για 12 μήνες, από τον Μάιο του 2023 έως τον Απρίλιο του ...

ΔΥΠΑ: Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για 3.000 θέσεις εργασίας με επιδότηση έως 8.400 ευρώΟικονομία

Αύριο Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου, στις 13:00, ξεκινούν οι αιτήσεις επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές υψηλής ανεργίας της Αττικής και, συγκεκριμένα, στις Περιφερειακές...

Ε9: Τέλος χρόνου για αλλαγές και διορθώσεις – Τα λάθη που «φουσκώνουν» τον λογαριασμόΟικονομία

Εκπνέει αύριο 12 Απριλίου και η νέα προθεσμία (η αρχική έληξε στις 31 Μαρτίου)  που δόθηκε με πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, για αλλαγές στο  Ε9  για τα ακίνητα, π...

Αναπηρικά επιδόματα: Σήμερα κατατίθεται η τροπολογία – Αναλυτικά τα νέα αυξημένα ποσάΟικονομία

Σήμερα Δευτέρα 10 Απριλίου αναμένεται να κατατεθεί η τροπολογία για την αύξηση κατά 8% των αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και του εξωιδρυματικού επιδόματος του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με δη...