ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το καλοκαίρι σε πλήρη λειτουργία τα ναυπηγεία Ελευσίνας

Τα σχέδια της ONEX για τη δυναμική επανεκκίνηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας αφού επικυρωθεί το σχέδιο εξυγίανσης από τα αρμόδια δικαστήρια, παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κος Πάνος Ξενοκώστας σε συνάντησή του με εκπροσώπους του Τύπου.

   Αυτή τη στιγμή στο ναυπηγείο κάνουμε αποτυπώσεις με τη συνδρομή και των εργαζομένων, προκειμένου μετά την απόφαση του δικαστηρίου να ξεκινήσουμε κάποια πράγματα, ενώ εκτιμώ ότι θα είμαστε σε πλήρη λειτουργία να μπορέσουμε να δεχθούμε πλοία μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου του 2023, είπε ο κ.Ξενοκώστας.

   Επεσήμανε ότι η ONEX μπαίνει δυναμικά στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, καθώς έχει δώσει ήδη τα εχέγγυα από το ναυπηγείο του Νεωρίου, για το οποίο, όπως πρόσθεσε, έως το 2022 είχαν ολοκληρωθεί 350 επισκευές πλοίων, ενώ είχαν καταβληθεί 10 εκατ. ευρώ σε αποπληρωμές και οφειλές εργαζομένων και άλλα 5 εκατ. ευρώ σε οφειλές εφορίας ΙΚΑ και τράπεζες.

   Τόνισε ότι περισσότερα από 100 εκατομμύρια ήρθαν από δεξαμενισμούς πλοίων για επισκευές στο Νεώριο ενώ έχουν γίνει συνολικά επενδύσεις περίπου 20 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών του.

   Είπε, εξάλλου, ότι το Δεκέμβριο τη Σύρο σε συνεργασία με τη cisco και την περιφέρεια σε ένα άλλο κτίριο θα δημιουργηθεί Κέντρο Θαλάσσιας Καινοτομίας ενώ το Φεβρουάριο θα προχωρήσει σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας η ίδρυση σχολής νέων εργατοτεχνιτών, προαναγγέλλοντας ότι κάτι ανάλογο θα γίνει και στο ναυπηγείο της Ελευσίνας.

   

   Χρηματοδότηση για τα ναυπηγεία Ελευσίνας-

   Ο CEO της ΟΝΕΧ είπε ότι αυτή τη στιγμή αυτό που κάναμε στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, ήταν η εξασφάλιση στήριξης χρηματοδότησης με 102 εκατ. ευρώ με τη μορφή δανείου και με τη δυνατότητα μετατροπής του, μετά από συμφωνία με την Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα DFC, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν και ίδια κεφάλαια του ομίλου που δύναται να αυξηθούν ανάλογα με τις ανάγκες, σε δεύτερη φάση.

   Πρόσθεσε ότι για να μπορέσει να επιτευχθεί η συμφωνία με τη DFC θα έπρεπε να γίνουν αλλαγές στον αμερικανικό νόμο που ψηφίστηκε και από τους ρεπουμπλικάνους και του δημοκρατικούς, για να μπορούν να υπάρξουν χρηματοδοτήσεις για συγκεκριμένες επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς η χώρα μας δεν ήταν έως σήμερα επιλέξιμη.

   "Γνωρίζουμε τη δουλειά απέναντι σε ένα περιβάλλον που τα τελευταία χρόνια μεταμορφώνεται και γίνεται φιλικό αλλά δεν είναι αυτό που λένε ανοίγει τις πόρτες και σου λέει να καθίσεις" τόνισε ο κ.Ξενοκώστας.

   Εκτίμησε ότι τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ONEX στα ναυπηγεία στη Σύρο θα είναι 10 φορές περισσότερες για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας αφού πολλές άδειες έχουν λήξει.

   

   Συνεργασία με τον ιταλικό όμιλο fincantieri-

   "Πάμε να φτιάξουμε ένα ναυπηγείο στο οποίο θα μπορούμε να κάνουμε επισκευές τουλάχιστον 200 πλοίων όλων των τύπων το χρόνο, με μεγάλο focus στα ενεργειακά και τις επισκευές στην εμπορική ναυτιλία" είπε ο πρόεδρος του ομίλου ONEX Πάνος Ξενοκώστας. Ανέφερε ότι δεν είναι τυχαίο ότι η DFC, επί της ουσίας έχει συμφωνήσει με την εμπορική εταιρεία του ομίλου(ONEX ELEFSIS Shipyards Industries), και έχει πειστεί και πιστέψει ότι τη δουλειά μας την ξέρουμε και παίρνει το ρίσκο με λεφτά των αμερικανών φορολογούμενων.

   "Εμείς προχωράμε με ένα συγκεκριμένο πλάνο με αυτό που έχουμε να κάνουμε τη ναυτιλία, αλλά επειδή στα ναυπηγεία της Ελευσίνας βρήκαμε και ένα αμυντικό κομμάτι που λειτουργούσε για πολλά χρόνια είναι κάτι που έχει ενταχθεί στα πλάνα μας" ανέφερε ο ίδιος.

   Στο σχέδιο εξυγίανσης τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση ούτε έμμεση ούτε άμεση για κάποιο συμβόλαιο με το πολεμικό ναυτικό αλλά εμείς θέλουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίας μας αφού αυτές μας ζητηθούν από το πολεμικό ναυτικό και είναι τιμή μας, είπε.

   Ανέφερε εξάλλου ότι η ONEX σαν όμιλος πλέον των ναυπηγείων Ελευσίνας έχει ενώσει τις δυνάμεις της με τον ιταλικό όμιλο fincantieri που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ευρώπης και από τα τέσσερα μεγαλύτερα στον κόσμο.

   Πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με τον ιταλικό κολοσσό υπάρχουν πολλές καλές σχεδιάσεις και ο όμιλος έχει συμφωνήσει εφόσον πάρει κάποιο πρόγραμμα κορβετών, οι τρεις να χτιστούν οι στην Ελλάδα.

   Η συνεργασία με τη ficanterri δεν αρχίζει και δεν τελειώνει μόνο σε ένα πρόγραμμα, το ναυπηγείο έχει στόχο να μεγαλώσει το αμυντικό κομμάτι διεθνώς και να είναι ικανό να μπορεί να προσφέρει κατασκευαστικές πλατφόρμες στην παγκόσμια αγορά τόνισε κ.Ξενοκώστας.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Κ. Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ Εμπορίας: Έχουμε πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώραςΟικονομία

Στις  εξελίξεις για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και τις πρωτοβουλίες της ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, οι οποίες εξασφαλίζου...

Πιερρακάκης: Σε λίγες εβδομάδες και ίδρυση ατομικής επιχείρησης μέσω του Gov.grΟικονομία

Κυριάκος Πιερρακάκης: Ερχεται η ίδρυση ατομικής επιχείρησης μέσω του Gov.gr   Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μετέφερε πολύ θετικές εξελίξεις που θα διευκολύνουν και τους Digital...

Στα 7 δισ. ευρώ περίπου, το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου για το 2023 από τις αγορέςΟικονομία

Περιορισμένο δανεισμό από τις αγορές για το Ελληνικό Δημόσιο προβλέπει ο Προυπολογισμός για το 2023. Η έκδοση των πράσινων ομολόγων καθώς και εκείνων που προορίζονται για τη χρηματ...

Λιανεμπόριο: Απεργία κόντρα στην απόφαση για Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιάΟικονομία

Μπλόκο στο  άνοιγμα των μαγαζιών την Κυριακή 27/11  μετά την ανακοίνωση της 24ωρης  απεργίας  για την ίδια ημέρα. Την πανελλαδική απεργία προκήρυξε για την Κυριακή 27 Νοεμβρίου η Ο...

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι θα την επιστρέψουν και ποιοι όχι Οικονομία

Εντός της εβδομάδας θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα αποσαφηνίζεται ο χειρισμός των περιπτώσεων των επιχειρηματιών που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά το ηλεκτρον...

Το όφελος από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα - Οι εκτιμήσεις των ειδικώνΟικονομία

Πολλαπλά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη μπορεί να αποδώσει η εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με την προϋπόθεση φυσικά ότι αυτά θα εντοπισθούν και θα είναι ...

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Σαφάρι ελέγχων από την ΑΑΔΕ για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων - 3,3 δισ. ευρώ ο τζίρος της αγοράςΟικονομία

Τρόπους να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό η απόκρυψη εισοδημάτων που αποκτώνται μέσα από μακροχρόνιες μισθώσεις - τύπου Airbnb - αναζητούν στο υπουργείο Οικονομικών, με στόχο αφενό...