Μητσοτάκης: Δεν μας ικανοποιεί η αντίδραση των τραπεζών, να αναμένετε πολύ σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση
«Το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε σήμερα μπορεί να έχει τον χαρακτήρα μιας τεχνικής προσαρμογής σε μια ευρωπαϊκή οδηγία. Πιστεύουμε όμως ότι αποτελεί μια πολύ σημαντική αλλαγή στην αγορά εργασίας και μια τολμηρή θα έλεγα, τομή στην εξέλιξη της» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη.
Ο κ. Μητσοτάκης ακολούθως, πρόσθεσε:
«Με θεμέλιο τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, τη βάση δηλαδή των αποδοχών που στο εξής από το 2027 και μετά, για να ακριβολογώ, θα ακολουθούν μόνο ανοδική πορεία, στηριγμένες μάλιστα σε ένα αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού που θα καλύπτει τον ετήσιο πληθωρισμό, αλλά θα λαμβάνει προφανώς υπόψη και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Ουσιαστικά το νομοσχέδιο αυτό κλείνει οριστικά μια πολύ δύσκολη εποχή για τη χώρα την εποχή των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και κάνει ένα σημαντικό βήμα ώστε η βασική αμοιβή, ο κατώτατος μισθός, να μην συνιστά απλώς ένα μέσο επιβίωσης, αλλά την αρχή ενός ανοδικού κύκλου επαγγελματικής και ατομικής προκοπής.
Γιατί, ας μη γελιόμαστε, από την αρχή της οικονομικής κρίσης, χιλιάδες νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας ήταν από τις πιο αδικημένες κοινωνικά κατηγορίες. Γι’ αυτό άλλωστε και η βελτίωση της θέσης τους ήταν και παραμένει προτεραιότητά μας.
Να θυμίσω στα έδρανα της αντιπολίτευσης και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κυβερνούσε έως το 2019, ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, όταν μας εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός, ήταν 650 ευρώ την τελευταία 5ετία. Το ποσό αυτό έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ. Συμπαρασύροντας προς τα πάνω προφανώς και τις τριετίες και τα πολλά επιδόματα, τα οποία συνδέονται με αυτόν και όχι μόνο αυτό.
Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε πριν από τις εκλογές του 2023 ότι ο κατώτατος μισθός το 2027 θα φτάσει τα 950 ευρώ. Και αυτή τη δέσμευσή μας θα την τηρήσουμε στο ακέραιο. Μιλάμε για μια συνολική αύξηση 46%.
Και βέβαια εκφράσαμε το 2023 την προσδοκία μας ότι οι συνολικές μας πολιτικές θα οδηγήσουν και στην αύξηση του μέσου μισθού από λίγο παραπάνω από 1.000 ευρώ που ήταν το 2019, στα 1500 ευρώ.
Και εκτιμώ ότι τον στόχο αυτόν όχι μόνο θα τον πετύχουμε, αλλά θα τον ξεπεράσουμε κιόλας.
Και θα ήταν καλό στο σημείο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή πολλές φορές γίνονται συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά δεδομένα, να συμφωνήσουμε τουλάχιστον ότι αυτή είναι η εικόνα.
Το λέω, κύριε Ανδρουλάκη και υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, για το τι συμβαίνει με τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα είναι στην 11η θέση στην Ευρώπη. Δεν είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη, όπως συχνά ισχυρίζονται κάποιοι
Καταθέτω λοιπόν το σχετικό πίνακα στα πρακτικά και αυτό και αυτό καταδεικνύει ότι οι πολιτικές αύξησης του κατώτατου μισθού και στήριξης των πιο αδύναμων εργαζομένων έχουν επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα και ως προς τα συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Όμως, για να μπορεί αυτή η διαρκής αναβάθμιση του εισοδήματος και πέραν του 2027 να μπορεί να συνεχίζεται το παρόν νομοσχέδιο καθιερώνει δύο απλές αρχές.
Ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας δεν μπορεί να μειώνεται παρά μόνο να αυξάνεται.
Και δεύτερον, ότι το ακριβές ύψος της αύξησης θα καθορίζεται από έναν αντικειμενικό μηχανισμό, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει δύο και πάλι αντικειμενικούς δείκτες.
Υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τις τράπεζες. Υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, δάνεια που δεν δίνονται, ακίνητα που δεν έχουν εκποιήσει για να μειωθούν οι τιμές στην αγορά. Έχουμε ζητήσει να αντιδράσουν, δεν μας ικανοποιεί η αντίδρασή τους, να αναμένετε πολύ σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση. Πυροτεχνήματα όπως έκτακτη φορολόγηση τραπεζών δεν θα απαντήσει στα προβλήματα των πολιτών. Υπομονή για να ακούσετε τις προτάσεις.
Δεν μπορεί να γίνει τμηματική μείωση ΦΠΑ μόνο σε ορισμένα προϊόντα, διότι αυτό είναι κάτι που απαγορεύεται από οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορείτε κ. Ανδρουλάκη να κατεβάσετε στην χαμηλότερη κατηγορία ΦΠΑ, αλλά δεν μπορείτε ορισμένα προϊόντα να τους κατεβάσετε τον ΦΠΑ.
Οι τιμές σωρευτικά στην Ισπανία αυξήθηκαν περισσότερο στην Ισπανία με μειωμένο ΦΠΑ απ’ ότι στην Ελλάδα. Τα άλευρα με μηδενικό ΦΠΑ στην Ισπανία αυξήθηκαν 30% ενώ στην Ελλάδα μόλις 17%. Τέτοια μέτρα ευνοούν μόνο τους μεσάζοντες.
Τον τελευταίο μήνα είχαμε μείωση 0,72% στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για μία αρχή που δείχνει ότι οι πολιτικές μας έχουν αποτέλεσμα σε βασικά αγαθά που έχουν ανάγκη τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.
Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου: Ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί πλέον να μειώνεται αλλά μόνο να αυξάνεται. Θα καθορίζεται από έναν μηχανισμό που λαμβάνει υπόψιν την ανάπτυξη και την πορεία του πληθωρισμού.
Η Ελλάδα είναι στην 11η θέση στην Ευρώπη, δεν είμαστε τελευταίοι.
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πριν τις εκλογές ‘23 ότι ο μισθός θα φτάσει στα 950 ευρώ και στην αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ, έναν στόχο που όχι μόνο θα πετύχουμε αλλά θα ξεπεράσουμε κιόλας.
Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα όταν γίναμε κυβέρνηση ήταν 650 ευρώ, την τελευταία 5ετία το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 830 ευρώ, συμπαρασύροντας προς τα πάνω, τις τριετίες και τα επιδόματα που συνδέονται με αυτόν.
Ο κατώτατος μισθός να μην συνιστά μέσο επιβίωσης αλλά αρχή μίας επαγγελματικής πορείας
Το νομοσχέδιο αποτελεί σημαντική αλλαγή στην αγορά εργασίας και τομή στην εξέλιξή της με θεμέλιο τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Από το 2027 και μετά θα έχει μόνο ανοδική πορεία.
topontiki.gr