Τη δυνατότητα να εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 24 ή και 48 δόσεων θα μπορούν πλέον να το πράξουν όσοι φορολογούμενοι χρωστούν ποσά μεγαλύτερα των 50.000 ευρώ.

Διάταξη που έχει περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί προς δημόσια διαβούλευση, προβλέπει την κατάργηση της υποχρέωσης για όσους οφείλουν πάνω από 50.000 ευρώ.

  • να εξεταστεί η αίτηση υπαγωγής τους,
  • να αναζητήσουν ανεξάρτητο εκτιμητή που θα προσυπογράψει ότι η οικονομική δυσπραγία τους είναι προσωρινή, και ότι
  • βάσει της περιουσιακής και εισοδηματικής τους κατάστασης μπορούν να παραμείνουν συνεπής στη ρύθμιση  έως το τέλος αυτής

Επιπλέον προβλέπεται η κατάργηση μίας ακόμα απαίτησης η οποία αφορούσε όσους οφείλουν άνω των 150.000 ευρώ. Η απαίτηση αυτή αφορούσε την παροχή εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας στο δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 88 του νομοσχεδίου αναφέρει ότι καταργείται η πρόβλεψη που υπήρχε στον νόμο και όριζε ότι απαιτείται:

  • «η προσκόμιση στοιχείων από τα οποία προκύπτει η πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία και η δυνατότητα τήρησης των όρων της ρύθμισης, με υπογραφή για τον έλεγχο και την πιστοποίηση αυτών από ανεξάρτητο εκτιμητή» αν οι συνολικές βασικές οφειλές υπερβαίνουν το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.
  • «η πρόσθετη παροχή εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας για το σύνολο των οφειλών» αν οι βασικές οφειλές υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ. Η απαίτηση αυτή ήταν επιπρόσθετη (πέραν της τήρησης των οριζόμενων στο προηγούμενο εδάφιο προϋποθέσεων) με τη σημείωση ότι «ανεξάρτητος εκτιμητής θα προσδιορίσει την αξία της προσφερόμενης διασφάλισης».

Έτσι, μία οφειλή άνω των 50.000 ευρώ θα μπορεί πλέον να ρυθμιστεί εφόσον υπάρχει αναλυτική δήλωση εκ μέρους του οφειλέτη, όλων των εισοδημάτων, των περιουσιακών στοιχείων και τυχόν οφειλών προς τρίτα πρόσωπα όπως και να έχει υποβάλει και να καταθέσει όλες τις φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας.

Σημειώνεται ότι στην πάγια ρύθμιση και σε έως 24 δόσεις μπορούν να υπαχθούν οφειλές από τακτικές υποχρεώσεις όπως ο φόρος εισοδήματος. Ο αριθμός των δόσεων μπορεί να αυξηθεί σε έως 48 δόσεις  εφόσον τα χρέη έχουν προκληθεί από έκτακτη αιτία όπως ο φόρος κληρονομιάς, από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο και για μη φορολογικές και τελωνειακές οφειλές.

Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ ενώ επιβαρύνονται με επιτόκιο 4,34% για χρέη που θα ενταχθούν τη ρύθμιση με εξόφληση σε 12 μηνιαίες δόσεις και σε 5,84% για οφειλές που θα ρυθμιστούν σε περισσότερες δόσεις.

Από τη στιγμή που μία οφειλή ενταχθεί στη πάγια ρύθμιση, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών και οι επόμενες να πληρώνονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Τυχόν καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%.

Πότε χάνεται η ρύθμιση

Η ρύθμιση χάνεται εάν ο οφειλέτης:

  • δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς
  • καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός.
  • δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
  • δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει τυχόν άλλες τρέχουσες οφειλές του, καθ’ όλη τη διάρκεια της πάγιας ρύθμισης, εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους.
  • έχει υποβάλει ελλιπή ή αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.