«Μαύρη Δευτέρα» για τις διεθνείς αγορές: Βυθίζεται η Ευρώπη - Μνήμες από το κραχ του 1987 στο Τόκιο, βουτιά και στην Αθήνα
Νέοι τριγμοί στο ελληνικό χρηματιστήριο - Συντονίζεται με το παγκόσμιο sell off λόγω των ανησυχιών για ύφεση στις ΗΠΑ και του γεωπολιτικού ρίσκου στη Μέση Ανατολή - Κίνδυνος να «εξαϋλωθούν» τα κέρδη του 2024
Πρωτοφανείς πιέσεις δέχεται και η Λεωφόρος Αθηνών, με τους πωλητές να διατηρούν το προβάδισμα για τρίτη συναπτή ημέρα. Αρνητικοί καταλύτες τα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, με την σκιά της ύφεσης να «σκεπάζει» τις αγορές, καθώς και η κλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή, που συντηρούν το έντονα αρνητικό κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (5/8) ο Γενικός Δείκτης «βυθίζεται» κατά -5,26% και διαπραγματεύεται στις 1.355,57 μονάδες, μεταξύ των 1.355,53 (χαμηλό ημέρας) και των 1.428,01 μονάδων (υψηλό ημέρας). Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τετραμήνου και του αρνητικού ρεκόρ των 1.357,30 μονάδων (16 Απριλίου).
Οι αμέσως επόμενες χαμηλότερες τιμές εντοπίζονται στον φετινό Ιανουάριο, με κίνδυνο να «εξαϋλωθούν» τα κέρδη του 2024 σε περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης, προς τις 1.300 μονάδες. Οι sellers σπεύδουν ξανά στις τραπεζικές μετοχές, λόγω της γενικότερης περιδίνησης που χαρακτηρίζει τον κλάδο το τελευταίο διάστημα.
Η συνέχιση του παγκόσμιου sell off επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη Λεωφόρο Αθηνών, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ. Πρόσθετο «βαρίδι» η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για επίθεση από Ιράν και Χεζμπολάχ.
Στο μεταξύ, στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX δέχεται ισχυρές πιέσεις στο -2,33% και τις 17.661 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 2,18% στις 7.093 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολισθαίνει σε ποσοστό 2,09% στις 8.007 μονάδες.
Ανάλογο κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να σημειώνει πτώση ύψους 1,84% στις 31.371 μονάδες και τον IBEX 35 να χάνει 2,61% φτάνοντας τις 10.383 μονάδες.
Η «βουτιά» στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές έρχεται εν μέσω ευρύτερης παγκόσμιας μεταβλητότητας- τα αμερικανικά χρηματιστηριακά συμβόλαια υποχώρησαν το βράδυ της Κυριακής μετά από μια ταραχώδη τελευταία εβδομάδα για τη Wall Street, κατά την οποία ο Nasdaq Composite έπεσε σε διορθωτικό έδαφος.
Το πετρέλαιο υποχωρεί 1% στα 72,8 δολάρια το βαρέλι στο NYMEX ενώ έντονες πιέσεις δέχονται και τα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να χάνει σχεδόν 15%, υποχωρώντας στα 50.504 δολάρια και το Ethereum να καταγράφει συντριπτικές απώλειες 18,5%.
Η ανησυχητικά αδύναμη έκθεση για την αμερικανική αγορά εργασίας τον Ιούλιο είδε τις αγορές να αποτιμούν σχεδόν 70% πιθανότητα η Fed όχι μόνο να «κόψει» τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, αλλά και να τα μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης, όπως αναφέρει το Reuters.
Διέγραψε όλα τα κέρδη του 2024 ο Nikkei
Επεκτάθηκε στο παγκόσμιο sell off στην εκκίνηση της εβδομάδας, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει μείνει πίσω με την πολιτική στήριξης της επιβραδυνόμενης αμερικανικής οικονομίας, στέλνοντας τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων. Οι ιαπωνικές μετοχές σημείωσαν βουτιά, καθώς οι traders υπολόγισαν περισσότερες αυξήσεις των εγχώριων επιτοκίων.
Οι δείκτες Topix και Nikkei βρέθηκαν σήμερα σε bear market. Ο Topix σημειώνει τριήμερη πτώση που είναι η χειρότερη από την πυρηνική κατάρρευση της Φουκουσίμα το 2011.
Και οι δύο δείκτες έχουν απώλειες άνω του 12%. Οι δείκτες αναφοράς έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 20% από τα ιστορικά υψηλά τους στις 11 Ιουλίου.
Η πτώση κατά 12,4% για τον Nikkei – που έκλεισε στις 31.458,42 μονάδες – σηματοδότησε τη χειρότερη ημέρα για τον δείκτη από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987. Η απώλεια των 4.451,28 μονάδων του δείκτη ήταν επίσης η μεγαλύτερη σε μονάδες σε όλη την ιστορία του.
Ο Nikkei διέγραψε επίσης όλα τα κέρδη του μέχρι στιγμής φέτος, κινούμενος σε θέση απώλειας για το τρέχον έτος.
Ο ευρείας κλίμακας Topix σημείωσε πτώση 12,23% και έκλεισε στις 2.227,15 μονάδες.
Πηγή: newmoney