ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ελλείψεις προσωπικού: Ο ελληνικός επιχειρηματικός τομέας σε αναζήτηση εργαζομένων - Κατασκευές, μεταποίηση και τουρισμός ζητούν προσωπικό

Η ελληνική αγορά εργασίας αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, καθώς χιλιάδες θέσεις εργασίας παραμένουν κενές. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), περίπου το 37% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού.

Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα;

Τα στοιχεία της έρευνας αποκαλύπτουν ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε συγκεκριμένους κλάδους και γεωγραφικές περιοχές.

  • Κλάδοι: Οι κατασκευές, η μεταποίηση, ο τουρισμός και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι οι τομείς που αναφέρουν τα υψηλότερα ποσοστά κενών θέσεων. Αντίθετα, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η εκπαίδευση και η υγεία φαίνεται να αντιμετωπίζουν μικρότερα προβλήματα.
  • Περιοχές: Οι νησιωτικές περιοχές, όπως το Νότιο και το Βόρειο Αιγαίο, καθώς και η Θεσσαλία, παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά κενών θέσεων. Αντίθετα, η Δυτική Μακεδονία, η Πελοπόννησος και η Ήπειρος φαίνεται να αντιμετωπίζουν μικρότερα προβλήματα.

Ποιοι είναι οι λόγοι;

Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις κενές θέσεις τους είναι:

  • Έλλειψη ενδιαφέροντος: Πολλοί υποψήφιοι δεν ενδιαφέρονται για τα συγκεκριμένα είδη εργασίας ή τους μισθούς που προσφέρονται.
  • Έλλειψη κατάλληλων προσόντων: Δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι με τις απαιτούμενες δεξιότητες και γνώσεις.
  • Γεωγραφικοί περιορισμοί: Σε ορισμένες περιοχές, όπως τα νησιά, υπάρχει έλλειψη διαθέσιμου εργατικού δυναμικού.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις;

Η έλλειψη προσωπικού έχει σημαντικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Μείωση της παραγωγικότητας
  • Αδυναμία ανάπτυξης
  • Αύξηση του κόστους λειτουργίας
  • Χαμηλότερη ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών

 

Τι πρέπει να γίνει;

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας, απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες από την κυβέρνηση, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Μερικές από τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί είναι:

  • Βελτίωση της επαγγελματικής κατάρτισης: Οι εκπαιδευτικές πολιτικές πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
  • Ενίσχυση της κινητικότητας: Να διευκολυνθεί η μετακίνηση των εργαζομένων προς περιοχές με περισσότερες ευκαιρίες εργασίας.
  • Υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων: Να παρέχονται κίνητρα στις επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
  • Προώθηση της ισότητας των φύλων: Να ενθαρρυνθούν περισσότερες γυναίκες να συμμετάσχουν στην αγορά εργασίας.

 

Η έλλειψη προσωπικού αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, απαιτούνται μακροπρόθεσμες και ολοκληρωμένες λύσεις.

Διαβάστε επίσης

Ταξί: Αυτό είναι το ειδικό σήμα για την πληρωμές με κάρτα -«Καμπάνα» 1.000 ευρώ στους παραβάτεςΟικονομία

Εφεξής και στα ΤΑΧΙ θα πληρώνουμε με κάρτα! Και μάλιστα, την υποχρέωση των  ταξί  να αναρτούν ειδική σήμανση, με την οποία οι πελάτες ενημερώνονται για την υποχρέωση αποδοχής πληρω...

Έκτακτη εισφορά 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο – Τι προβλέπει η τροπολογία που ψηφίζεται σήμεραΟικονομία

  Κατατέθηκε στη Βουλή αργά το απόγευμα της Τρίτης η τροπολογία του υπουργείου Ενέργειας σχετικά με την έκτακτη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών για το φυσικό αέριο. Τα έσοδα από τη...

«Αλλάζω Συσκευή 2»: Τι αλλάζει στο νέο πρόγραμμα – Ποιες νέες ηλεκτρικές συσκευές περιλαμβάνειΟικονομία

  Επιπλέον κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών πέρα από τα κλιματιστικά και τους ψυγειοκαταψύκτες συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή 2», το οποίο αποτελεί την νέα φάση του...

Έρευνα: Ποιες επαγγελματικές ειδικότητες αναζητούν οι επιχειρήσειςΟικονομία

Πωλητές, λογιστές, υπάλληλοι γενικών καθηκόντων, μηχανικοί, σερβιτόροι, οδηγοί είναι τα επαγγέλματα που αναζητούν περισσότερο οι επιχειρήσεις σύμφωνα με την σχετική έρευνα που πραγ...