ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εύσημα Bloomberg: «Η ανάπτυξη στην Ελλάδα ξεπερνά τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης»

Το Grexit απετράπη. Μαντέψτε τα ομόλογα ποιας χώρας υπεραποδίδουν, αναφέρει το εγκωμιαστικό άρθρο του Bloomberg Opininion («Grexit Averted. Guess Whose Debt Outperforms? ) το οποίο υπογράφει ο Matthew Winkler .

Ολόκληρο το άρθρο:

Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας επιβεβαιώνεται από το χαμηλό κόστος δανεισμού της, το οποίο βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο από τον μέσο όρο των δανειοληπτών επενδυτικής βαθμίδας οπουδήποτε στον κόσμο.

Θυμάστε το Grexit; Ήταν το 2015 και, σε αντίθεση με το Brexit ένα χρόνο αργότερα, ο υποτιμητικός αυτός όρος για την Ελλάδα είναι ένα ξεθωριασμένο σχήμα λόγου που επινοήθηκε από μέσα ενημέρωσης του Λονδίνου, τα οποία πλέον, με καθυστέρηση, αναγνωρίζουν τη δική τους ανοησία που συνέβαλε στην ολέθρια ψήφο για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχεδόν όλοι τότε έλεγαν ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα χρεοκοπούσε, αφού υποσχέθηκε να βάλει τέλος σε πέντε χρόνια μειωμένων κρατικών δαπανών κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, εξασφαλίζοντας παράλληλα το τελικό πακέτο διάσωσης ύψους 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους απρόθυμους πιστωτές της ΕΕ. Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Alan Greenspan δήλωσε στο BBC (British Broadcasting Corp.) ότι «ήταν απλώς θέμα χρόνου» να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη νομισματική ένωση και να διαλυθεί το ευρώ. Ο George Soros, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος του Soros Fund Management είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg περίπου την ίδια εποχή ότι «η Ελλάδα πάει κατά διαόλου». Ο Marcel Fratzcher, ο πρώην επικεφαλής ανάλυσης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, με σπουδές στην Οξφόρδη και το Χάρβαρντ, είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα «πολιτική και οικονομική καταστροφή».

Το Grexit δεν συνέβη ποτέ επειδή το είπε/αυτό όρισε η αγορά ομολόγων. Το ελληνικό χρέος αναφοράς είχε ήδη ανέβει από το χαμηλό επίπεδο του Απριλίου του 2012 στα 25 λεπτά του ευρώ και μέχρι τον Μάρτιο του 2015 διαπραγματευόταν με premium 194% σε σχέση με τη χειρότερη αποτίμηση του αιώνα, αντανακλώντας τις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης που δεν έδειχναν καμία επιθυμία για επιστροφή στη δραχμή. Όποια και αν ήταν η καταστροφή που προέκυψε από την ανεργία της τάξης του 25% και τα σπασμένα παράθυρα στο κέντρο της Αθήνας, η βία στη «Χώρα των Θεών» ωχριά μπροστά στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, όταν ο Πρόεδρος Donald Trumpαπέτυχε να επανεκλεγεί το 2020, με διαφορά επτά εκατομμύρια ψήφους. Στο μεταξύ, οι επενδυτές έχουν καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα το αγαπημένο τους κρατικό χρέος.

Όλα αυτά αποτελούν προφητικό σημάδι ότι η Ελλάδα είναι το οικονομικό αντίβαρο στις αποτυχίες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank και στην κρίση της Credit Suisse και της First Republic. Η χώρα των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, αντίθετα με κάθε πιστοληπτική αξιολόγηση, είναι μια οικονομία επενδυτικής βαθμίδας από τον Δεκέμβριο του 2021 με βάση τις ευνοϊκές τάσεις στο ποσοστό πληθωρισμού, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την αύξηση του ΑΕΠ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την πολιτική σταθερότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Στην αγορά ομολόγων, η Ελλάδα διαπραγματεύεται τουλάχιστον τρεις βαθμίδες πάνω από αυτό που οι επενδυτές θεωρούν χρέος υψηλού κινδύνου, υψηλής απόδοσης και αρκετά σύντομα αναμένεται να ανακτήσει την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας που της απένειμαν τελευταία φορά το 2008 οι οίκοι Moody’s Investors Service, S&P Global Ratings και Fitch Ratings.

Από τότε που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη στο Μέγαρο Μαξίμου το 2019, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 7%, ξεπερνώντας τις μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (1%), της Γαλλίας (1%), της Ιταλίας (2%), της Ισπανίας (-2%), του Ηνωμένου Βασιλείου (1%) και των ΗΠΑ (4%), σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό των συνολικών δανείων τωνελληνικών τραπεζών, η υγεία/η κατάσταση του τραπεζικού τομέα, μειώθηκαν στο 6,8% από 47% το 2017 και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε κατά τουλάχιστον 32 ποσοστιαίες μονάδες, ένα μέγεθος βελτίωσης που δεν έχει ξεπεραστεί πουθενά στον τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η μεταστροφή αποτυπώνεται στο Bloomberg Country Risk Political Score για την Ελλάδα, έναν δείκτη ο οποίος υπολογίζει την ικανότητα ή/και τη δέσμευση μιας χώρας να εξυπηρετήσει το χρέος της ή/και να προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά συναλλάγματος, το οποίο καταρτίστηκε το 2009. Η Ελλάδα με βαθμολογία πολιτικού κινδύνου 49 βελτιώθηκε κατά 25% στα τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Μητσοτάκη, ξεπερνώντας τη Γερμανία (82, -2%), τη Γαλλία (86, 0%), την Ισπανία (67, -1%), τοΗνωμένο Βασίλειο (91, -1%), τις ΗΠΑ (87, -2%) και την Ιταλία (44, -8%), σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

“Ήμασταν το καμένο χαρτί της Ευρώπης,” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. “Και σήμερα είμαστε η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρωζώνη” με ισχυρό τουρισμό, “ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων” με επικεφαλής τηMicrosoft και μια αναπτυσσόμενη κινηματογραφική βιομηχανία. Ο 55χρονος κ. Μητσοτάκης, με σπουδές στο Χάρβαρντ, δήλωσε ότι “η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα brand”, το οποίο καθορίζεται όλο και περισσότερο από τις εταιρείες τεχνολογίας που θα καταστήσουν τη χώρα περιφερειακό κέντρο για την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη.

Σίγουρα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας και η πολιτική της βαθμολογία εξακολουθούν να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες. “Έχουμε διορθώσει τις μικροοικονομικές ισορροπίες και αυτό αντικατοπτρίζεται σε αυτά τα στοιχεία, αλλά έχουμε πολλά να κάνουμε σε επίπεδο θεσμών”, όπως “οι καθυστερήσεις στις υποδομές”, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, στα γραφεία της κεντρικής τράπεζας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. “Νομίζω ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι οργανισμοί πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν μας αναβαθμίζουν. Αυτό το τρομερό ατύχημα”, η σύγκρουση δύο τρένων στα Τέμπη που προκάλεσε την πιο θανατηφόρα σιδηροδρομική καταστροφή στην ελληνική ιστορία τον Φεβρουάριο, “το αποδεικνύει”.

Όμως, παρά το ότι αναζωπυρούμενοςπληθωρισμός, που πυροδοτείται και πάλι υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα, η Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτερα από το πρόσφατο παρελθόν της και ταχύτερα από την ομάδα των χωρών που μοιράζονται το ευρώ. Τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς ο πολιτικός κίνδυνος της Ελληνικής Δημοκρατίας υποχωρεί.

Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας επικυρώνεται στο χαμηλό κόστος δανεισμού της, το οποίο μειώθηκε στο 3,9% από 15% το 2015 και 63% το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η Ελλάδα σήμερα μπορεί να λάβει δάνεια με κόστος που είναι κατά μέσο όρο 10 μονάδες βάσης χαμηλότερο από τους δανειολήπτες επενδυτικής βαθμίδας. Τα ομόλογά της έτυχαν τόσο ευνοϊκής διαπραγμάτευσης τελευταία φορά το 2005, όταν η χώρα είχε αξιολογηθεί με “Α”, την έκτη υψηλότερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας και πέντε επίπεδα πάνω από αυτό που θεωρείται χρέος υψηλού κινδύνου, υψηλής απόδοσης.

Ο συνδυασμός της μείωσης των αποδόσεων και της ενίσχυσης της οικονομίας κατέστησε τα ελληνικά ομόλογα με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως, με πενταετή συνολική απόδοση 18%, όταν παρόμοια ομόλογα αναφοράς για την Ευρωπαϊκή Ένωση,τη Γερμανία και τη Γαλλία έχασαν11%, τα βρετανικά ομόλογα υποτιμήθηκαν 13% και τα διεθνή κρατικά ομόλογα έχασαν 11%. Όποιος αγόρασε ελληνικό χρέος το 2013 έχει μια απλησίαστη απόδοση 214% για μια ανεπτυγμένη οικονομία. Οι μετοχές των 60 ελληνικών εταιρειών που διαπραγματεύονται στοΧρηματιστήριο Αθηνώναποδεικνύονται φέτος διεθνείς νικητέςμε απόδοση 12%.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος διεκδικεί μια δεύτερη τετραετή θητεία στις εκλογές του Μαΐου, δήλωσε ότι “η Ελλάδα το 2030 θα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα”, επειδή “καταφέραμε να επιτύχουμε υψηλή ανάπτυξη με παράλληλη/ ταυτόχρονη δημοσιονομική πειθαρχία”.

Πηγή: Bloomberg Opinion

Διαβάστε επίσης

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μεγάλες απώλειες για την Deutsche Bank - «Βουτιά» για τις τραπεζικές μετοχέςΟικονομία

Οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω sell off των τραπεζικών μετοχών διευρύνονται, καθώς η πτώση της μετοχής της Deutsche Bank μετά την απότομη άνοδο του κόστους ασφάλισ...

Κ. Σκρέκας: Στα 15€/MWh η επιδότηση ρεύματος για τον μήνα Απρίλιο σε νοικοκυριάΟικονομία

Τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για το μήνα Απρίλιο ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής 24 Μαρτίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Κώστας Σκρέκας . Σύμφωνα με τον...

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Εντός Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα – Αναλυτική προδημοσίευση του προγράμματοςΟικονομία

Μέσα στον Απρίλιο ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων του νέου προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας « Φωτοβολταϊκά στη Στέγη ». Σύμφωνα με την προδημ...

Μειώθηκε κατά 2 δισεκ. ευρώ τον Ιανουάριο το έλλειμμα στις διεθνείς συναλλαγές της χώραςΟικονομία

Η αύξηση των εξαγωγών και η ενισχυμένη τουριστική κίνηση, περιόρισαν σημαντικά το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας τον Ιανουάριο, εξέλιξη που προοιωνίζεται …καλ...

Πτώση καταγράφουν οι μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήριαΟικονομία

Με απώλειες ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, ύστερα από μια πτωτική συνεδρίαση στη Wall Street μία ημέρα νωρίτερα, όταν η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) ...

myDATA: Φορολογικά κίνητρα και το 2023 για την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων από τις επιχειρήσειςΟικονομία

ΧΕπεκτείνονται κα ι το τρέχον έτος τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που επιλέγουν την έκδοση των τιμολογίων τους που διαβιβάζουν στην ψ...

«Καλάθι των νονών»: Από τις 29 Μαρτίου με λαμπάδες, παιχνίδια, σοκολατένια αυγάΟικονομία

Την 21η εβδομάδα λειτουργίας του καλαθιού του νοικοκυριού σημειώνεται αύξηση σε 60 προϊόντα, μείωση σε 68, ενώ σε 1006 προϊόντα οι τιμές παρέμειναν σταθερές. Η συνολική  μείωση της...