ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέο ΕΣΠΑ: Με 1 δισ. ξεκινάει η χρονιά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Οι ημερομηνίες υποβολών αναμένεται να είναι ανοιχτές έως εξαντλήσεως της ρευστότητας κάτι που βλέπουμε  να συμβαίνει πρώτη φορά μιας και στην ελληνική κυβέρνηση πιστεύουμε ότι οι ΜμΕ είναι πραγματικά η βάση της ελληνικής οικονομίας. Οι αιτήσεις για ένταξη στα προγράμματα θα εξετάζονται ανάλογα με τη σειρά? που υποβάλλονται μιας και για πρώτη θα λειτουργήσει το μοντέλο «First Come First Served»..

Το πρώτο πρόγραμμα με το οποίο κάνει πρεμιέρα το νέο ΕΣΠΑ, -μιας και η πρώτη πληρωμή από τα 23,5 δισ. ευρώ  του ΕΣΠΑ 2021-2027  έγινε 31/12/2022 – με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ και το δεύτερο, συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, θα αφορά την πράσινη μετάβαση.

Πρόκειται, για  δύο «εμβληματικά προγράμματα» του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», που έρχονται όχι μόνο να συμβάλλουν στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά θα τις βοηθήσουν ουσιαστικά να εκσυγχρονιστούν στο πλαίσιο της ψηφιακής οικονομίας, αλλά και να εισαγάγουν πράσινες λύσεις στη δραστηριότητά τους που-θα τους  επιτρέψουν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», περιλαμβάνει: Α. Τον βασικό ψηφιακό μετασχηματισμό για επιχειρήσεις που στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό, με ανώτατο όριο ενίσχυσης το ποσό των 30.000 ευρώ. Β. Τον προηγμένο ψηφιακό μετασχηματισμό για επιχειρήσεις που στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας, με ελάχιστο και μέγιστο συνολικό ενισχυόμενο προϋπολογισμό από 50.000 έως και 650.000 ευρώ. Γ. Τον ψηφιακό μετασχηματισμό αιχμής για επιχειρήσεις που επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, με ελάχιστο και μέγιστο συνολικό ενισχυόμενο προϋπολογισμό από 200.000 έως και 1,2 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά η υπο-δράση 1 έρχεται να καλύψει βασικές ανάγκες σε εφαρμογές και εξοπλισμό για τις επιχειρήσεις που τώρα κάνουν τα πρώτα τους ψηφιακά βήματα. Η υπο-δράση 2 χρηματοδοτεί επιχειρήσεις που θέλουν να ανέβουν ψηφιακή κλίμακα και να αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά τους, μέσω ολοκληρωμένων επενδύσεων σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ). Ενώ, η υπο-δράση 3 απευθύνεται στις επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενσωματώσει τις ΤΠΕ στις λειτουργίες τους και θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα επενδύοντας σε τεχνολογίες αιχμής και συστήματα 4 ης βιομηχανικής επανάστασης.

Αντίστοιχα, το πρόγραμμα «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» περιλαμβάνει:

Α. Τον πράσινο μετασχηματισμό, που αφορά επιχειρήσεις με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 200.000 έως και 1 εκατ. ευρώ και β. Την πράσινη παραγωγική επένδυση, που αφορά επιχειρήσεις με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 30.000 έως και 200.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη δράση θα βοηθήσει τις ελληνικές ΜμΕ να εξοικονομήσουν ενέργεια, σε μια περίοδο που το ενεργειακό κόστος, εξελίσσεται, λόγω του πολέμου, σε μείζον πρόβλημα και τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητά τους. Και παράλληλα, αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας οι οποίοι αντικειμενικά περνάνε μέσα από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τα επενδυτικά τους σχέδια στο νέο αναβαθμισμένο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΚΣ) το οποίο εξασφαλίζει πλήρη διασύνδεση με όλες τις πλατφόρμες δημοσίων δεδομένων (taxis, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ κ.ο.κ.).

Ο δε έλεγχος των σχεδίων θα γίνεται με διαδικασίες fast track, ώστε μια ώριμη επένδυση θα μπορεί να λάβει έγκριση ακόμη και μέσα σε έναν μήνα από την υποβολή της αίτησης.

Και τυπικά αλλά και ουσιαστικά οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια αναμένεται να έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία και με τις προωθούμενες παρεμβάσεις τις οποίες εκτελεί ήδη η ελληνική κυβέρνηση για τη διαμόρφωση ενός περισσότερο ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους, κάνοντάς τες πιο ανταγωνιστικές αλλά και πιο εξωστρεφείς προς τις διεθνείς επιχειρηματικές αγορές.

powergame.gr

Διαβάστε επίσης

Συντάξεις Μαρτίου: Νωρίτερα η καταβολή για ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΝΑΤ και ΔημόσιοΟικονομία

  Η καταβολή των  συντάξεων Μαρτίου 2023  θα ξεκινήσει από τις 22 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 24 Φεβρουαρίου. «Τυχεροί» θα είναι οι συνταξιούχοι, καθώς οι συντάξεις Μαρτίου...

Χρέη στην Εφορία: Νέα ευκαιρία για όσους έχασαν τις παλαιές ρυθμίσειςΟικονομία

Σχέδιο αναβίωσης των παλαιών ρυθμίσεων για την εξόφληση χρεών προς την Εφορία βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης . Το σχέδιο αφορά τους φορολογούμενους οι οποίοι ενώ είχαν ενταχθ...

Αντικειμενικές αξίες: Πάνω από 125 δήμοι ζητούν «κούρεμα» στις τιμές ζώνης - Τέλος χρόνου για την υποβολή αιτημάτων στο ΥΠΟΙΚΟικονομία

    Βροχή αιτημάτων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των  ακινήτων  έχει δεχθεί το  υπουργείο Οικονομικών . Πάνω από 125 δήμοι από όλη τη χώρα έχουν υποβάλλει αίτημα για επαν...

Αλλάζουν όλα για τις μεταβιβάσεις ακινήτων – Πότε έρχεται ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου»Οικονομία

Προσπάθεια επίλυσης της χρονοβόρου διαδικασίας και των εμποδίων που βάζει η γραφειοκρατία, καθώς μέσα στο 2023 έρχεται νέο κύμα μεταβιβάσεων ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ/newmoney.gr   Νέο κύμ...

Υποχώρηση της κατανάλωσης και συγκρατημένη αισιοδοξία στο οργανωμένο λιανεμπόριοΟικονομία

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο οργανωμένο λιανεμπόριο με τις προβλέψεις για την πορεία της κατανάλωσης το τρέχον έτος να είναι ρευστές. Την ίδια ώρα, μείζον θέμα για τα ελλη...