ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εξωδικαστικός: Οφειλές 1,6 – 2 δισ. ευρώ θα ρυθμιστούν το επόμενο 5μηνο – «Κούρεμα» άνω του 30% έγινε στο 40% των ρυθμίσεων

Νένα Μαλλιάρα.insider.gr

Ρυθμίσεις οφειλών 1,6 δις. ευρώ αναμένονται μέσω Εξωδικαστικού Μηχανισμού μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου 2023, ενώ στο αισιόδοξο σενάριο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, οι ρυθμίσεις που μπορούν να επιτευχθούν μέσα στους επόμενους 5 μήνες αναμένονται σε 2 δισ. ευρώ.

Το βασικό σενάριο της ΕΓΔΙΧ που προβλέπει νέες ρυθμίσεις 1,6 δισ.. ευρώ, αυτές θα προκύψουν από αιτήσεις 392 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε τελικό στάδιο αξιολόγησης, αιτήσεις 775 εκατ. ευρώ που αξιολογούνται από τους χρηματοδοτικούς φορείς ή/και το Δημόσιο και αιτήσεις 458 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Στο αισιόδοξο σενάριο που κάνει λόγο για ρυθμίσεις 2 δισ. ευρώ έως τις 30/6/2023, αυτές θα προκύψουν από αιτήσεις 392 εκατ. ευρώ σε τελικό στάδιο αξιολόγησης, αιτήσεις 928 εκατ. ευρώ σε στάδιο αξιολόγησης από τους χρηματοδοτικούς φορείς ή/και το Δημόσιο και αιτήσεις 630 εκατ. ευρώ σε αρχικό στάδιο.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών αποδεικνύουν ότι αυτός λειτουργεί πλέον ικανοποιητικά, με ιδιαίτερα σημαντική πρόοδο να έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, το συνολικό ύψος των ρυθμισμένων οφειλών έφθανε μόλις τα 300 εκατ. ευρώ.

Η τρέχουσα εικόνα για τις εγκρίσεις των ρυθμίσεων δείχνει ότι από τα αιτήματα οφειλών ύψους 6,3 δισ. που έχουν υποβληθεί οριστικά, το 54% (3,4 δισ. ευρώ) έχουν αξιολογηθεί και από αυτά έχει εγκριθεί ρύθμιση για το 78% (2,7 δισ.). Αιτήματα για ρύθμιση οφειλών, ύψους 1,6 δις ευρώ που έχουν αξιολογηθεί από το Δημόσιο, έχουν εγκριθεί σε ποσοστό 91% (1,5 δισ. ευρώ). Από αιτήματα για οφειλές 1,8 δισ. που έχουν αξιολογηθεί από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, έχει εγκριθεί ποσοστό 66% (1,2 δισ. ευρώ). Οι διμερείς ρυθμίσεις έγιναν αποδεκτές από τους οφειλέτες σε ποσοστό 52% και τις πολυμερείς σε ποσοστό 54%.

Σε ό,τι αφορά στο ύψος της άφεσης χρέους που περιλαμβάνουν οι ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, τα στοιχεία Ιανουαρίου 2023 δείχνουν ότι το μέσο «κούρεμα» ανέρχεται σε 22% για οφειλές προς το Δημόσιο και 31,5% για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς (Τράπεζες και Εταιρείες Διαχείρισης).

Το 40% των ρυθμίσεων (ποσό που αντιστοιχεί σε 439 εκατ. ευρώ) των ρυθμίσεων έχουν λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%. Ανά τύπο οφειλής, το μέσο «κούρεμα» ανέρχεται σε 22% για οφειλές προς το Δημόσιο, 23,5% για στεγαστικές οφειλές, 40,1% για επιχειρηματικές και 31,9% για καταναλωτικές.

Η μέση διάρκεια των ρυθμίσεων για οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχεται σε 18 έτη και σε 15 έτη για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς. Σημειώνεται ότι 33% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών.

Η «ακτινογραφία» του εξωδικαστικού μηχανισμού δείχνει ότι 73% (19,6 δισ. ευρώ) των οφειλών αφορούν φυσικά πρόσωπα, ενώ η πλειοψηφία των οφειλών (79%) είναι προς χρηματοδοτικούς φορείς.

Οι οφειλές μεγαλύτερες του 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώνουν το 65% (17,5 δισ. ευρώ) των συνολικών οφειλών και αποτελούν το 10% (4.700) των αιτήσεων.

Από πλευράς «ποιοτικών» χαρακτηριστικών, το 90% (24 δισ. ευρώ) των συνολικών οφειλών δεν είναι ενήμερο (βρίσκονται σε στάδιο καθυστέρησης ή καταγγελίας). Περαιτέρω, 54% (2,7 δισ. ευρώ) της συνολικής οφειλής των οριστικά υποβληθεισών αιτήσεων έχει εξασφάλιση μικρότερη του 50%, εκ των οποίων το 92% (2,4 δισ. ευρώ) βρίσκεται σε στάδιο καθυστέρησης ή/και καταγγελίας.

Όσον αφορά, τέλος, στην πληθυσμιακή κατανομή των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού, τα στοιχεία της ΕΓΔΙΧ δείχνουν ότι μεγάλη συγκέντρωση υπάρχει στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, με 49% του συνόλου των αιτήσεων (23.000) που αντιστοιχούν στο 51% των συνολικών οφειλών (13,7 δισ. ευρώ).

Διαβάστε επίσης

Νέο ΕΣΠΑ: Με 1 δισ. ξεκινάει η χρονιά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσειςΟικονομία

Δυναμική αρχή με μεγάλη ρευστότητα αναμένεται να κάνει το  ΕΣΠΑ  2021-2027  για τις  μικρομεσαίες επιχειρήσεις  εκ τινάζοντας την απορρόφηση πόρων και ωθώντας την για ακόμη μία φορ...

Χρέη στην Εφορία: Νέα ευκαιρία για όσους έχασαν τις παλαιές ρυθμίσειςΟικονομία

Σχέδιο αναβίωσης των παλαιών ρυθμίσεων για την εξόφληση χρεών προς την Εφορία βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης . Το σχέδιο αφορά τους φορολογούμενους οι οποίοι ενώ είχαν ενταχθ...

Αντικειμενικές αξίες: Πάνω από 125 δήμοι ζητούν «κούρεμα» στις τιμές ζώνης - Τέλος χρόνου για την υποβολή αιτημάτων στο ΥΠΟΙΚΟικονομία

    Βροχή αιτημάτων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των  ακινήτων  έχει δεχθεί το  υπουργείο Οικονομικών . Πάνω από 125 δήμοι από όλη τη χώρα έχουν υποβάλλει αίτημα για επαν...

Αλλάζουν όλα για τις μεταβιβάσεις ακινήτων – Πότε έρχεται ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου»Οικονομία

Προσπάθεια επίλυσης της χρονοβόρου διαδικασίας και των εμποδίων που βάζει η γραφειοκρατία, καθώς μέσα στο 2023 έρχεται νέο κύμα μεταβιβάσεων ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ/newmoney.gr   Νέο κύμ...

Υποχώρηση της κατανάλωσης και συγκρατημένη αισιοδοξία στο οργανωμένο λιανεμπόριοΟικονομία

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο οργανωμένο λιανεμπόριο με τις προβλέψεις για την πορεία της κατανάλωσης το τρέχον έτος να είναι ρευστές. Την ίδια ώρα, μείζον θέμα για τα ελλη...