Το «παράδοξο» της ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη – Ιδιοκτησία προτιμούν οι φτωχότεροι Νότιοι, ενοίκιο οι πλουσιότεροι Βόρειοι
Ένα ακόμα ευρωπαϊκό παράδοξο σε ότι αφορά την μεγάλη ψαλίδα που υπάρχει μεταξύ των πλουσιότερων οικονομιών του Βορρά και του φτωχότερου Νότου σχετίζεται με την κτηματαγορά και ειδικότερα με τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης των κρατών – μελών.
Και λέμε παράδοξο γιατί ενώ θα περίμενε κανείς ότι οι πλούσιες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης θα είχαν υψηλότερα ποσοστά ιδιωτικής πρώτης κατοικίας σε σχέση με τις φτωχότερες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Δηλαδή βλέπουμε χώρες όπως η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Κροατία να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με πολύ υψηλά ποσοστά ακόμα και πάνω από 90% ενώ στον πάτο της «βαθμολογίας» βρίσκονται κράτη όπως της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Αυστρίας.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας που κι αυτή ιστορικά βρισκόταν πολύ ψηλά στη λίστα της ιδιοκατοίκησης με 85% περίπου πριν την κρίση, άρχισε από το 2009 και μετά σταδιακά να χάνει συνεχώς θέσεις στην κατάταξη.
Αποτέλεσμα ήταν το 2020 να βρίσκεται σχετικά χαμηλά στη λίστα, δηλαδή στη 19η θέση ανάμεσα σε 33 χώρες της Ευρώπης χάνοντας μάλιστα την 17η θέση που κατείχε το 2019 έτος κατά το οποίο η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα βρισκόταν στο 75,4%.
Τα ποσοστά σε κάθε χώρα
Πιο συγκεκριμένα το μέσο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στο 69,7%, ενώ στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 74,6%.
Το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης παρατηρείται στη Ρουμανία, όπου το 96,1% διαμένει σε δικό του σπίτι, καθώς λιγότερο από το 4% του πληθυσμού αναγκάζεται να νοικιάσει.
Η Σλοβακία ακολουθεί στο 92%, ενώ Ουγγαρία και Κροατία διαθέτουν ποσοστό της τάξης του 91%.
Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης καταγράφονται στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, όπου μόλις το 50% έχει δικό του σπίτι.
Σε παρόμοια επίπεδα βρίσκονται και τα ποσοστά σε Αυστρία (55%) και Δανία (59%), ενώ η Γαλλία ακολουθεί στην τέταρτη χειρότερη θέση με 64%.
Που οφείλεται η τόσο μεγάλη «ψαλίδα» υπέρ των φτωχών
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου ακινήτων το φαινόμενο που παρουσιάζεται στην Ευρώπη να υπάρχει μεγάλη διαφοράς στην ιδιοκατοίκηση υπέρ, μάλιστα, των φτωχών και όχι των πλούσιων χωρών έχει δύο κύριες αιτίες.
Η μία έχει να κάνει με την ανασφάλεια των φτωχότερων πολιτών στις χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η δεύτερη με τη γενικότερη στρατηγική που ακολουθούν οι Βόρειες χώρες σε σχέση με την στεγαστική πολιτική τους σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.
Όπως αναφέρει ο Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.) «οι πολίτες των χωρών του νότου πάντα ένιωθαν ανασφάλεια για το μέλλον σε ότι αφορά την οικονομική τους κατάσταση και γι’ αυτό ήθελαν πάντα να φτιάξουν ένα σπίτι γι’ αυτούς και τα παιδιά τους».
Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, στις χώρες της βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης όπως είναι για παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία υπάρχουν εκτεταμένα προγράμματα κοινωνικής κατοικίας όπου χιλιάδες πολίτες, με βάση εισοδηματικά και άλλα κριτήρια έχουν πρόσβαση σε σπίτια με σχετικά χαμηλό ενοίκιο.
Επειδή λοιπόν στις χώρες αυτές «τρέχουν» εδώ και πολλές δεκαετίες (σχεδόν από το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου και μετά) τέτοια προγράμματα που καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του κόσμου για στέγη, οι πολίτες τους δεν νιώθουν σε τόσο μεγάλο βαθμό την ανασφάλεια να τους ανήκει το σπίτι που μένουν.
Σε αντίθεση με χώρες όπως η Ελλάδα που οι πολίτες όταν θέλουν να νοικιάσουν κάποιο σπίτι η μόνη τους επιλογή είναι να στραφούν σε ιδιώτες εκμισθωτές ακινήτων.
Ο αριθμός όμως των εκμισθωτών στη χώρα μας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, συνεχώς μειώνεται καθώς τα τα ακίνητα βαρύνονται με όλο και περισσότερους φόρους όπως με 45% στα έσοδα από ενοίκια τον ΕΝΦΙΑ κλπ χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα αναβάθμισης των κατοικιών που απαιτούνται όταν τα αφήνει κάποιος ενοικιαστής.
«Το κράτος ποτέ δεν πήρε μέτρα για τους ενοικιαστές, και όσο δεν δίνει κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να γίνουν ξανά εκμισθωτές, η κατάσταση θα δυσκολεύει συνεχώς για τους πρώτους» αναφέρει ο κ. Παραδιάς.
Πηγή: topontiki.gr