ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών LNG η Ελλάδα

Στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως ως προς την αύξηση των εισαγωγών LNG το φετινό δεκάμηνο έναντι του αντίστοιχου περυσινού βρέθηκε η Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, το FSRU Αλεξανδρούπολης συγκαταλέγεται στους top 4 υπό κατασκευήν τερματικούς σταθμούς LNG της Ε.Ε. σε σχέση με τη δυναμικότητα επαναεριοποίησης. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις προοπτικές της χώρας να μετεξελιχθεί σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου της Ν.Α. Ευρώπης, σε μια περίοδο κατά την οποία οι χώρες ιδίως της Ε.Ε. στρέφονται στο LNG στην προσπάθειά τους να απεξαρτηθούν από τη Ρωσία.

 

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του World LNG Summit & Awards που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ο ανεξάρτητος σύμβουλος για την αγορά LNG Andy Flower παρουσίασε έκθεση με τις προοπτικές του κλάδου, αλλά και την παρούσα κατάσταση της προσφοράς και ζήτησης. Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα είναι η 12η σε σύνολο 45 χωρών παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών LNG κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022. Η χώρα μας έφερε περισσότερα φορτία κατά περίπου 1 εκατ. μετρικούς τόνους έναντι της περυσινής περιόδου. Πρώτη χώρα με τη μεγαλύτερη άνοδο των εισαγωγών ήταν η Γαλλία. Αύξησε κατά περίπου 10 εκατ. τόνους (mtpa) τις εισαγωγές LNG, ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο με αύξηση 6 εκατ. τόνων, η Ισπανία ήταν η τρίτη χώρα που διεύρυνε σχεδόν κατά 6 εκατ. τόνους τις εισαγωγές της κ.λπ.

Στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών LNG η Ελλάδα-1

Από την ίδια έκθεση αποκαλύπτεται επίσης και το μέγεθος της δυναμικότητας του FSRU Αλεξανδρούπολης. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζονται οι 14 σταθμοί αποθήκευσης και επαναεριοποίησης που βρίσκονται υπό ανάπτυξη στην Ευρώπη και για τους οποίους οι ιδιοκτήτες τους έχουν λάβει την επενδυτική απόφαση κατασκευής. Τέταρτο σε δυναμικότητα επαναεριοποίησης 4 εκατ. μετρικών τόνων είναι το FSRU Αλεξανδρούπολης, το οποίο έχει χωρητικότητα αποθήκευσης LNG 153.500 κυβικών μέτρων.

Στην εναρκτήρια ομιλία του στο ίδιο συνέδριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλές. Οι λαοί της Ευρώπης υποφέρουν. Οι επιχειρήσεις μας βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Οι προϋπολογισμοί μας βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Ο μόνος λόγος που μπορούμε και στηρίζουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε αυτόν τον βαθμό, είναι επειδή έχουμε πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης σχεδόν 6%». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως στην Ελλάδα έχουμε κάνει σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές για το φυσικό αέριο και το υγροποιημένο αέριο (LNG) εδώ και πολλά χρόνια. «Θα ήταν αδύνατο να φανταστεί κανείς την Ελλάδα χωρίς πρόσβαση στο LNG και χωρίς την υποδομή που το υποστηρίζει και κάνει εφικτή τη διανομή του», τόνισε ο πρωθυπουργός. Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υπογράμμισε από το βήμα του συνεδρίου ότι ήδη οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη χώρα μας έχουν φθάσει φέτος τα 2,5 δισ. κυβικά μέτρα έναντι 0,7 πέρυσι, ενώ οι δυνατότητες πολλαπλασιάζονται με την προσθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής στη Ρεβυθούσα, που αυξάνει τη δυναμικότητα του σταθμού κατά 65%.

«Η δυναμικότητα των σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας μας μπορεί να φθάσει τα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως τα επόμενα δύο χρόνια», ανέφερε. Τόνισε δε ότι η διασύνδεση με τη Βουλγαρία μπορεί να επεκτείνει τον εφοδιασμό με υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Στον τομέα του ηλεκτρισμού στάθηκε ιδιαίτερα στις νέες διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία, την Αίγυπτο και την Κύπρο, ενώ επανέλαβε την πρόταση που διατύπωσε η κυβέρνηση για απευθείας σύνδεση με την Αυστρία και τη Γερμανία.

 

Πηγή: Καθημερινή 

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Οι τράπεζες να στηρίξουν τα νοικοκυριά από τα κέρδη τουςΟικονομία

Την ενόχλησή του για τη στάση των τραπεζών μετά την αύξηση των επιτοκίων,  εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο για να συναντήσει...

ΥΠΟΙΚ - Τράπεζες: Στήριξη μόνο ευάλωτων δανειοληπτών - Στο τραπέζι 4 μέτρα για στήριξη καταναλωτώνΟικονομία

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα ακολουθήσει και άλλη συνάντηση με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών σε περίπου δύο εβδομάδες   Σε εντατικοποίηση των επαφών με εκπροσώπ...

373,5 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειαςΟικονομία

Ποσό ύψους 367.067.027,54 ευρώ για την έκτακτη εισφορά ύψους 90%, με βάση την αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους, στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Οκτωβρίου ...