ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κόκκαλης - Intracom: Πώς «ξετυλίγεται το κουβάρι» της στρατηγικής

Γιώργος Παπακωνσταντίνου/insider.gr

 

Η ανακοίνωση της Intracom για την ίδρυση της «INTRACOM VENTURES», θυγατρική της κατά ποσοστό 100%, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 30 εκατ. ευρώ και με στόχο την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και εστίαση στους τομείς της τεχνολογίας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και της ψυχαγωγίας, επιβεβαιώνει όσα επί της ουσίας έχει αναδείξει παλιότερα, αλλά και πρόσφατα, το insider.gr για τη μετεξέλιξη του ομίλου σε έναν φορέα τύπου private equity capital, ή και venture capital, όπως η ίδια η εισηγμένη γνωστοποίησε. Μάλιστα, έχουν προηγηθεί πλήθος κινήσεων σε διάφορα μέτωπα από τον Σ. Κόκκαλη (πωλήσεις συμμετοχών κ.α.), απόσχιση κλάδου ακινήτων κ.λπ. και απ’ ότι φαίνεται, σταδιακά «το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται», με τον υιό του επιχειρηματία, Κων/νο Κόκκαλη, να έχει βασικό ρόλο στο νέο εγχείρημα (στο Δ.Σ. και ο Δ. Θεοδωρίδης).

Όπως σημείωσε η εισηγμένη, «η INTRACOM HOLDINGS έχοντας στο δυναμικό της περισσότερα από 45 έτη εμπειρίας και τεχνογνωσίας στην ίδρυση και ανάπτυξη εταιρειών σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, στοχεύει στην διαφοροποίηση του επενδυτικού της προφίλ και στην εξέλιξη του Ομίλου με νέο βήμα την INTRACOM VENTURES. Επιδιώκοντας την επίτευξη υψηλών αποδόσεων, το εύρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος της INTRACOM VENTURES θα εστιάζει στους τομείς της τεχνολογίας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και της ψυχαγωγίας. Η INTRACOM VENTURES επιδιώκει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο με επενδύσεις υψηλής ανάπτυξης στο νέο οικονομικό περιβάλλον που αναδιαμορφώνεται με ένα ευρύ και συγχρόνως εξειδικευμένο χαρτοφυλάκιο εγχώριας αλλά και διεθνούς παρουσίας, βασιζόμενη στους ανθρώπους και στο διεθνές δίκτυο συνεργατών της».

Η πρόσφατη κίνηση στο real estate

Τον Οκτώβριο η κίνηση είχε έρθει από το real estate. «Στόχος της απόσχισης του κλάδου ακινήτων είναι η βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Εταιρείας και των επενδυτικών ευκαιριών σε παρόμοια περιουσιακά στοιχεία, καθώς και η διευκόλυνση πιθανών συνεργειών», ανέφερε η προ μηνός περίπου ανακοίνωση του ομίλου. Επί της ουσίας, στο real estate σχήμα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν οι δραστηριότητες του γκρουπ στον τομέα, ενδεχομένως τα ακίνητα της εισηγμένης (π.χ. Παιανία), αλλά και οι νέες εξαγορές στον χώρο αυτόν που, όπως λέγεται στην αγορά, δεν θα αργήσουν να έρθουν. Η περίπτωση της Intradevelopment είναι διαφορετική και ξεχωριστή, με την εταιρεία αυτήν κατά βάση να προωθεί αναπτύξεις για άλλους (τρίτους), ενώ ο όμιλος κατέχει περί το 34,3% της εισηγμένης ΚΕΚΡΟΨ που βέβαια αντιμετωπίζει τα γνωστά δικαστικά προβλήματα για την αξιοποίηση της έκτασης (300 στρέμματα σχεδόν) στο Π. Ψυχικό.

Βέβαια, έχουν κυκλοφορήσει και άλλα σενάρια στην αγορά όπως ότι η Intracom «περνάει» τα ακίνητα σε ειδικό σχήμα με στόχο την πώλησή τους, πλην όμως, για την ώρα δεν φαίνεται αν αυτό είναι κάτι που όντως σχεδιάζει ο όμιλος. Ενδεχομένως, το σενάριο αυτό να αναπτύχθηκε λόγω της δεδομένης στόχευσης του ομίλου Κόκκαλη να λειτουργήσει στο πρότυπο ενός equity fund εστιάζοντας είτε σε κάποιους συγκεκριμένους κλάδους όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία κ.α., είτε, κατά βάση, στα σχέδια για εισαγωγή της θυγατρικής Intralot USA στο αμερικανικό χρηματιστήριο, πάντα σε συνεργασία με τον στρατηγικό εταίρο που είναι το αμερικανικό fund Standard General.

Η «δύναμη πυρός»

Αυτό που έχει βέβαια ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι ο επιχειρηματίας και με τις κινήσεις που έχει κάνει, όπως οι πωλήσεις συμμετοχών και θυγατρικών, φαίνεται ότι έχει καταλήξει στο μοντέλο της συσσώρευσης μετρητών προσβλέποντας σε μια «δύναμη πυρός» που μπορεί να προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ, συν την όποια διόλου ευκαταφρόνητη μόχλευση (άλλα τόσα, αναφέρουν στη χρηματιστηριακή πιάτσα), ενώ παράλληλα θα έχει μειώσει και τα δανειακά «ανοίγματα». Μένει αν φανεί «που θα γυρίσει η μπίλια», δηλαδή πώς θα αξιοποιηθούν τα κεφάλαια. Πλέον, στο «παιχνίδι» έχει μπει η Intracom Venture.

Το «πλέγμα» των κινήσεων

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο άρχισε να διαμορφώνεται κάπως πιο ξεκάθαρα όταν στο τέλος του 2021 πωλήθηκε το 92% της Intrasoft International στη δανέζικη NetCompany, έναντι 185 εκατ. ευρώ, κίνηση που από πολλούς ερμηνεύθηκε ως προάγγελος εξελίξεων καθώς επρόκειτο για ένα δυνατό asset του ομίλου. Ακολούθησαν διαδικασίες αναδιάρθρωσης του χρέους της Intralot, στην οποία μάλιστα εισήλθε (μέσω διαδικασίας ΑΜΚ), όπως και παλιότερα είχε αναφέρει το insider.gr, το γνωστό hedge fund Standard General το οποίο ειδικεύεται σε επενδύσεις στον χώρο των καζίνο, των τυχερών παιχνιδιών και των media.

Συμμετοχή στην ΑΜΚ της Intrakat

Ενδιάμεσα, προέκυψε η πώληση μεριδίου άνω του 31% που κατείχε η Intracom Holdings στην κατασκευαστική θυγατρική Intrakat (διατήρησε το 5,09%) όπου βέβαια είχαμε και άλλες μετοχικές κινήσεις με τους λοιπούς βασικούς μετόχους και 2 ακόμα εφοπλιστικά κεφάλαια. Πάντως, η Intracom έχει δηλώσει ότι θα συμμετέχει στην ΑΜΚ της Intrakat ύψους 100 εκατ. ευρώ με το μερίδιο που της αναλογεί.

Την ίδια ώρα, παρά της διαψεύσεις, πληροφορίες επιμένουν ότι επίκεινται εξελίξεις και με την πώληση της Intracom Defence, που παράγει ηλεκτρονικά αμυντικά συστήματα, με το θέμα βέβαια των ευρύτερων εξοπλιστικών και τεχνολογικών προγραμμάτων να επηρεάζει την απόφαση και το timing. Να σημειωθεί ότι τελευταία ο όμιλος έχει αναλάβει κάποια καλά συμβόλαια διεθνώς και ίσως αυτή η εξέλιξη να επηρεάζει τη διαδικασία.

Η εμπειρία και η στόχευση

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλα αυτά τα χρόνια ο όμιλος έχει «μαζέψει» εμπειρία και τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς, από την τεχνολογία – πληροφορική, τα τυχερά παιχνίδια έως τα ακίνητα, τις υποδομές και την ενέργεια, κλάδους στους οποίους δηλαδή είχε και έχει ακόμα παρουσία. Ενώ παλιότερα, όπως αναφέρθηκε, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι κλάδοι όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία κ.α. ίσως έχουν το ενδιαφέρον τους. Μένει να φανεί, πως θα «χτιστεί» ο στρατηγικός σχεδιασμός του γκρουπ.

Όπως σημειώνονταν στην οικονομική έκθεση 6μήνου, «καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας της Intracom υπήρξαν ανέκαθεν η ταχύτατη προσαρμογή της στο οικονομικό περιβάλλον και η ευελιξία στη μετάβαση σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα στοχεύοντας στην επίτευξη υψηλών αποδόσεων στις επενδύσεις της, προσφέροντας διαχρονικά μεγαλύτερη αξία στους μετόχους της.

Η Intracom σήμερα διαθέτει σημαντικά assets στα οποία θα στηρίξει τα επόμενα βήματά της:

  • Στα 45 χρόνια λειτουργίας της η Intracom έχει καταγράψει πλήθος επιχειρηματικών πράξεων, εξαγορές, συγχωνεύσεις, αποσχίσεις, πωλήσεις εταιριών και κυρίως στρατηγικές συνεργασίες με κορυφαίους εταίρους σε κάθε κλάδο.
  • Σημαντική τεχνογνωσία στους τομείς δραστηριοποίησής της.
  • Σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα που της εξασφαλίζουν επιπλέον δυνατότητα μόχλευσης.
  • Ιδιόκτητα ακίνητα, τα οποία προσφέρουν δυνατότητα περαιτέρω εκμετάλλευσης.
  • Ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση.

Το σκεπτικό της ανάπτυξης της εταιρείας είναι η δυνατότητα κατανομής πόρων στις πιο ελκυστικές επενδύσεις ανταποκρινόμενη στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, και η δημιουργία ενός έντονα διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου για την αναχαίτηση των εντεινόμενων κινδύνων. Το αποτέλεσμα, με αυτήν την προσέγγιση, θα είναι η επίτευξη σε μονιμότερη βάση μεγαλύτερης αξίας για τους μετόχους της».

Διαβάστε επίσης

Ο «χάρτης» των Airbnb στην Ελλάδα: Στα €3,4 δισ. η αγορά το 2022 με 130 χιλ. ακίνητα και 45 εκατ. διανυκτερεύσεις (πίνακες)Οικονομία

Μέσα σε μια 6ετία η αγορά των «Αirbnb» στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε και αντιστοιχεί σχεδόν στο 15% του συνόλου της τουριστικής δραστηριότητας - Αποκαλυπτική έρευνα της Grant Thorn...

Με ειδική τροπολογία στο μίνι ασφαλιστικό οι αυξήσεις στις συντάξεις - Σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμουΟικονομία

Αγγελική Μαρίνου/insider.gr Σήμερα  κατατίθεται στη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο , ενώ με ειδική τροπολογία που θα το συνοδεύει θα προβλέπεται το ποσοστό αύξησης στις  συντ...

Νέα υπουργική απόφαση για το καλάθι του νοικοκυριού – Τι αλλάζειΟικονομία

  H νέα Υπουργική Απόφαση για το “καλάθι του νοικοκυριού” σε σχέση με τις διορθώσεις για τη σήμανση που προωθήθηκαν αναφέρει ότι “η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόν...

Ελεγχοι στην αγορά για ασφαλή παιχνίδια εν όψει Χριστουγέννων - Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτεςΟικονομία

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζουν και η γενική γραμματεία Βιομηχανίας υπενθυμίζει τους κανόνες και τις προϋποθέσεις ασφαλούς διάθεσης των παιχνιδιών στην...

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Την επόμενη εβδομάδα ανεβαίνουν στο MyCar -Αναλυτικός οδηγός με όσα πρέπει να ξέρετεΟικονομία

Την προσεχή Τρίτη, 15 Νοεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν τα τέλη κυκλοφορίας 2023 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myCAR της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Αμέσως μετά την ανά...