ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνείς αγορές: Οι μετοχές υποχωρούν σε χαμηλό δύο ετών - Νέα πυρά δέχεται η στερλίνα

Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν σε χαμηλό δύο ετών σήμερα, με τα υψηλά κόστη δανεισμού να επιτείνουν τους φόβους για παγκόσμια ύφεση και να στρέφουν τους επενδυτές στο δολάριο που θεωρείται ‘ασφαλές καταφύγιο’.

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ξεπέρασαν το 4,0% για πρώτη φορά από το 2010, ενώ οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ίσως να πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια πέρα από το 4,5% στην προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Η λίρα δέχθηκε και πάλι πυρά λόγω της νέας ανόδου των αποδόσεων των βρετανικών ομολόγων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ο οίκος αξιολόγησης Moody's επέκριναν τη νέα οικονομική στρατηγική της Βρετανίας. Οι επενδυτές αναμένουν περισσότερη αναταραχή στις αγορές ομολόγων, με την κατάσταση που έχει ήδη δημιουργηθεί να αναγκάζει την Τράπεζα της Αγγλίας να υποσχεθεί «σημαντικές ενέργειες».

Κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αύξησαν τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα και δήλωσαν ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό, ιδιαίτερα καθώς ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο δημιουργεί τον κίνδυνο κλιμάκωσης της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All-World υποχώρησε κατά 0,65% στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2020. Οδεύει προς πτώση 9% τον Σεπτέμβριο --και προς τη μεγαλύτερη μηναία πτώση του από τη βουτιά κατά 13% τον Μάρτιο του 2020.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 1,2% στην αρχή της διαπραγμάτευσης. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε κατά 1,7% στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη του 2020, ενώ ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση σχεδόν 2%.

Τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα δέχθηκαν και πάλι πιέσεις καθώς η ενεργειακή κρίση της περιοχής εντάθηκε ύστερα από μια σειρά περιστατικών που προκάλεσαν διαρροές στον αγωγό Nord Stream.

Η απόδοση των 10ετούς γερμανικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,3% αφού ανήλθε σε υψηλό σχεδόν 11 ετών στο 2,309%.

«Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων έχουν ανέλθει στα υψηλά επίπεδα πολλών ετών εν μέσω ανησυχιών για τη χάραξη πολιτικής στη Βρετανία και τη στροφή προς τα δεξιά των πολιτικών πραγμάτων στην Ιταλία με φόντο τον αυξημένο πληθωρισμό», ανέφεραν αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμα.

Υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο ακόμα υψηλότερων επιτοκίων, ο επικεφαλής οικονομολόγος στην Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι οι φορολογικές μειώσεις πιθανόν θα απαιτήσουν «σημαντική απάντηση πολιτικής».

Ο οίκος Moody's ανέφερε χθες ότι οι μεγάλες περικοπές φόρων χωρίς χρηματοδότηση είναι «πιστωτικά αρνητικές» (credit negative) και μπορούν να υπονομεύσουν τη δημοσιονομική αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Ο οικονομολόγος Τζούλιαν Τζέσοπ προειδοποίησε σήμερα ότι η βρετανική οικονομία μπορεί να καταλήξει με μια «θηλιά καταστροφής» με υποχώρηση του νομίσματός της και αυξανόμενα επιτόκια, αλλά τόνισε πως πιστεύει ότι οι πρόσφατες κινήσεις στην αγορά ήταν υπερβολική αντίδραση. Ο Τζέσοπ παρείχε ανεπίσημα συμβουλές στη σημερινή πρωθυπουργό Λιζ Τρας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον φέτος το καλοκαίρι.

Στο επίκεντρο αυτού του πρόσφατος ξεπουλήματος βρίσκεται ο λεγόμενος ‘μίνι προϋπολογισμός’ της βρετανικής κυβέρνησης, όταν την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν σειρά από μειώσεις φόρων και ελάχιστες λεπτομέρειες ως προς τον τρόπο χρηματοδότησής τους. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των βρετανικών κρατικών ομολόγων κατέγραψαν βουτιά και η λίρα υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,5% στο 1,0685 δολάριο, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το ιστορικό χαμηλό της Δευτέρας του 1,0327 δολαρίου και οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της από το δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο του 2016.

Το δολάριο, ως ‘ασφαλές καταφύγιο’, έχει ευνοηθεί ιδιαίτερα από τη βουτιά της στερλίνας, σημειώνοντας άνοδο στο νέο υψηλό 20 ετών του 114,680 έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων.

Το ευρώ υποχώρησε για έκτη συνεχή ημέρα, σημειώνοντας πτώση 0,35% στο 0,9560 δολάριο.

Οι τιμές πετρελαίου μειώθηκαν και πάλι καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση και το ισχυρό δολάριο αντιστάθμισαν τη στήριξη από τις μειώσεις στην αμερικανική παραγωγή που προκάλεσαν ο κυκλώνας Ίαν. Το μπρεντ υποχώρησε κατά 2% στα 84,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 2,4% στα 76,61 δολάρια το βαρέλι.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Σημαντική συμφωνία ΔΕΠΑ - TotalEnergies θωρακίζει ενεργειακά την Ελλάδα για LNG τον χειμώναΟικονομία

Συμφωνία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την γαλλική TotalEnergies για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνοντας ότι απ...

Στο φάσμα της φτώχειας το 17% του πληθυσμού – Οικογενειακοί προϋπολογισμοί στο -33% σε σχέση με το 2008Οικονομία

Ισχυρό αποτύπωμα άφησαν τα «πέτρινα χρόνια» της δεκαετούς και πλέον οικονομικής κρίσης στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, καθώς η μέση ετήσια δαπάνη για αγορές, ...

Στο τραπέζι του Ανταγωνιστικού Διαλόγου καλεί η ΕΡΓΟΣΕ τους υποψήφιους αναδόχους για σιδηροδρομικά έργα ύψους 4 δισ. €Οικονομία

Ξεκινά ο Ανταγωνιστικός Διάλογος για τα έξι κομβικά σιδηροδρομικά έργα, ύψους 4 δισ. €, που θα ενισχύσουν τον εμπορικό και στρατηγικό ρόλο των βασικών λιμένων της χώρας και παράλλη...

Βρετανία: Δραματική παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας - Εμμένει στην οικονομική της πολιτική η Λιζ ΤραςΟικονομία

Πυρ ομαδόν κατά της οικονομικής πολιτικής της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας εξαπολύουν διεθνείς οργανισμοί, οικονομολόγοι και οίκοι αξιολόγησης, προειδοποιώντας για τις συνέπειε...

Για κίνδυνο «κατάρρευσης» της οικονομίας της Σλοβακίας κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της χώραςΟικονομία

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ φοβάται πως οι ραγδαία αυξανόμενες τιμές της ενέργειας έχουν φέρει την οικονομία της χώρας του αντιμέτωπη με κίνδυνο «κατάρρευσης», σύμφωνα...

Χ. Σταϊκούρας: Στο 9% το 2022 ο πληθωρισμός – Στα 13 δισ. ευρώ τα μέτρα για την ενεργειακή κρίσηΟικονομία

Στο 9% θα κινηθεί ο πληθωρισμός για το σύνολο του 2022 , ενώ το 2023 θα αποκλιμακωθεί στο 3%, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στη «Ναυτεμπορική Tv». ...

Σκρέκας: Η Ελλάδα προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου ύψους 80 δισ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές φυσικού αερίουΟικονομία

Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου ύψους 80 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου προτείνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα...

Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας νέων με επιχορήγηση 14.800 ευρώΟικονομία

Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, στις 15:00, λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για το νέο «πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης...