ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαμερίσματα: «Έκρηξη» τιμών σε όλη την Ελλάδα – Στο 9,4% η μέση αύξηση το β’ τρίμηνο

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές των ακινήτων καθώς συνεχίζεται η κούρσα των αυξήσεων, συνεπικουρούμενη από το γενικότερο αναπτυξιακό κλίμα στην οικονομία, παρά τους κλυδωνισμούς που προκαλεί η ενεργειακή κρίση.

  • Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος των αυξήσεων στις τιμές των διαμερισμάτων.

Το β΄ τρίμηνο του 2022, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 9,4%.

  • Με βάση την παλαιότητα ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 10,5% και των παλαιών στο 8,7%.
  • Με βάση τη γεωγραφική θέση, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 10,9% στην Αθήνα, 10,4% στη Θεσσαλονίκη, 8,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 6,3% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Αναλυτικά:

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, εκτιμάται ότι το β΄ τρίμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 9,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ τρίμηνο του 2022 η αντίστοιχη αύξηση διαμορφώθηκε στο 9,3%, ενώ για το σύνολο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,5%.

Ειδικότερα: η αύξηση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 ήταν 10,5% για τα νέα διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, και 8,7% για τα παλαιά (ηλικίας άνω των 5 ετών).

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ τρίμηνο του 2022 σημειώθηκε αύξηση των τιμών των νέων διαμερισμάτων κατά 10,4%, ενώ οι τιμές των παλαιών διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 8,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Για το σύνολο του 2021, οι τιμές για τα νέα και τα παλαιά διαμερίσματα αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 8% και 7,1% αντίστοιχα.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 ήταν 10,9% στην Αθήνα, 10,4% στη Θεσσαλονίκη, 8,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 6,3% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ τρίμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 10,5% στην Αθήνα, 9,4% στη Θεσσαλονίκη, 8,8% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 6,8% στις λοιπές περιοχές της χώρας σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2021.

Για το σύνολο του 2021, η αύξηση των τιμών στις προαναφερόμενες περιοχές σε σχέση με το 2020 ήταν 9,6%, 7,3%, 5,7% και 4,8% αντίστοιχα.

Για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το β΄ τρίμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 9,5% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2021. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ τρίμηνο του 2022 η αντίστοιχη αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις αστικές περιοχές ήταν 9,8%, ενώ για το σύνολο του 2021 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 7,9%.

ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης

Κόκκινα δάνεια: Οι τράπεζες «ξεφόρτωσαν» 87 δισ. ευρώ στα χαρτοφυλάκια των funds διαχείρισηςΟικονομία

Στα χαρτοφυλάκια των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), βρίσκεται πλέον ο συντριπτικός όγκος των «κόκκινων» δανείων , μετά το σταδιακό… ξεφόρτωμα από...

Φθηνή στέγη: 19 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα σπίτια σε νέους και ευάλωτουςΟικονομία

Σε 6+1 άξονες θα κινείται το στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ «Σπίτι μου» για τη στήριξη 137.000 νέων που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν φθηνή στέγη, το οποίο παρουσίασαν χθ...

Προϋπολογισμός: Υπέρβαση φορολογικών εσόδων 5,6 δισ. ευρώ στο οκτάμηνοΟικονομία

Στα 5,6 δισ. ευρώ ανέρχεται η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο του έτους, εξέλιξη η οποία δημιουργεί τα απαραίτητα δημοσιονομικά περιθώρια για την πε...

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους: Επιδοτήσεις, δικαιούχοι και προϋποθέσεις – Έναρξη στο τέλος 2022Οικονομία

Νέα επιδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης παλαιών κατοικιών για  νέους από 18 ως 39 ετών  ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Κώστας Σκρέ...

Διπλασιάζεται το επίδομα στέγασης μαθητών 50 επαγγελματικών σχολών της ΔΥΠΑ – Ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τηςΟικονομία

Θέλουμε να πάμε σιγά σιγά σε μια σύγχρονη στεγαστική πολιτική με πολλά διαφορετικά εργαλεία για να πετύχουμε τους στόχους μας, τόνισε ο ο διοικητής της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχ...

«Σπίτι μου»: Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις για το πρόγραμμα φτηνής στέγασης για νέουςΟικονομία

Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στις 10:30, αναμένονται οι ανακοινώσεις που θα εξειδικεύουν το πρόγραμμα στέγασης κυρίως των νέων και το οποίο ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από το βήμα της Δ...

Με 28,1% «έτρεξε» ο εισαγόμενος πληθωρισμός τον Ιούλιο – Αύξηση 142% σε ηλεκτρικό και φυσικό αέριοΟικονομία

Με υψηλές ταχύτητες «έτρεξαν» και τον Ιούλιο οι ανατιμήσεις στα εισαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία να σημειώσει περαιτέ...