ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τράπεζες: Αναμένουν έκπληξη από την ανάπτυξη «δια χειρός» Τουρισμού - Γιατί αισιοδοξούν κόντρα στα σύννεφα ύφεσης στην ευρωζώνη

Νένα Μαλλιάρα/insider.gr

 

Για ανοδική αναθεώρηση των αρχικών προβλέψεων για την ανάπτυξη έχουν προϊδεάσει τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας. Ο πρώτος έχει μιλήσει για ανάπτυξη το 2022 που μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τον «σημαντικά συνετό» στόχο που έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο για 3,1%. Ο δεύτερος δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ΤτΕ ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσει επί τα βελτίω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη φέτος, αφού η προηγούμενη πρόβλεψή της για ρυθμό αύξησης του εθνικού προϊόντος στο 3,2%, έγινε με την υπόθεση οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα φτάσουν το 80% του 2019. Ωστόσο, τα τουριστικά έσοδα φαίνεται να υπερβαίνουν κατά πολύ το αναμενόμενο, επιβεβαιώνοντας τις πρώιμες ενδείξεις των τραπεζών (στις οποίες στήριζαν και την αισιοδοξία τους για τη συγκράτηση των νέων κόκκινων δανείων) για επάνοδο του Τουρισμού στο ρεκόρ του προπανδημικού 2019, πιθανότατα και ακόμη υψηλότερα.

Το πλεονέκτημα της Ελλάδας

Ο Τουρισμός είναι αυτός που λειτουργεί ως αντίβαρο στις πιέσεις της ενεργειακής κρίσης και διαφοροποιεί την Ελλάδα από τις υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης, δίνοντας αβάντες και για το 2023. Παρά τις αυξημένες αβεβαιότητες για την επόμενη χρονιά, η ελληνική οικονομία, που θα επηρεαστεί από την επιβράδυνση έως ύφεση της οικονομίας της ευρωζώνης καθώς είναι ο κύριος εταίρος της, όχι μόνο αναμένεται να «τρέξει» με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά επίσης υψηλότερο των άλλων χωρών - μελών.

Σημειώνεται ότι χθες η Barclays προέβλεψε είσοδο της οικονομίας της ευρωζώνης σε τεχνητή ύφεση στα τέλη του 2022, ενώ προηγήθηκε η Goldman Sachs που βλέπει συρρίκνωση από το τρίτο τρίμηνο και είσοδο σε ήπια ύφεση το τέταρτο. Μέχρι στιγμής, πάντως, τις ανησυχίες για ύφεση στην ευρωζώνη διαψεύδουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Eurostat και έδειξαν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία ενισχύθηκε κατά 4% το προηγούμενο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς και κατά 0,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το κλίμα αισιοδοξίας των τραπεζιτών για την έκπληξη από το μέτωπο της ανάπτυξης – με προφανή τη συμβολή του Τουρισμού - έχει αποτυπωθεί μερικώς στα στοιχεία που έδωσαν στους αναλυτές την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, κατά τις παρουσιάσεις αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου. Από τα στοιχεία αυτά διαπιστώνεται ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας ξεπέρασαν τις προσδοκίες, με:

• Αύξηση του ΑΕΠ α' τριμήνου του 2022 κατά +7% σε ετήσια βάση (+5,4% στη ζώνη του ευρώ) που, σε συνδυασμό με ενθαρρυντικά σημάδια από δείκτες υψηλής συχνότητας και μια συνεχή ισχυρή τουριστική περίοδο (εκτιμήθηκε ότι θα πάει σίγουρα μέχρι τον Οκτώβριο και πιθανότατα θα παραταθεί έως και τον Δεκέμβριο), θα οδηγήσουν την αύξηση του ΑΕΠ στο σύνολο του έτους άνω του 4%.

• Κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων, εξαιρουμένης της ενέργειας, που αυξήθηκε κατά +30% σε ετήσια βάση το πεντάμηνο του 2022, υψηλότερα κατά 21 δισ. ευρώ (+26%) έναντι των προπανδημικών επιπέδων.

• Ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα του επιχειρηματικού τομέα και μικτά έσοδα που αυξήθηκαν κατά +15,3% σε ετήσια βάση, σε υψηλό 10½ ετών στα 26 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2022 (μία αύξηση ικανή να απορροφήσει αυξημένα λειτουργικά κόστη).

• Αύξηση της απασχόλησης κατά +10,9% σε ετήσια βάση ή +365.000 επιπλέον εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα το α΄ τετράμηνο 2022 (περίπου 180.000 άτομα περισσότερα από το α΄ τετράμηνο 2019, λόγω αυξημένων προσλήψεων στον τουρισμό.

• Αύξηση των διεθνών αφίξεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών σχεδόν κατά 3 φορές το β΄ τρίμηνο 2022 και αύξηση των τουριστικών εισπράξεων σχεδόν κατά 6 φορές σε ετήσια βάση το πεντάμηνο του 2022, φθάνοντας τα επίπεδα του 2019 τον Απρίλιο-Μάιο του 2022.

• Οικονομικό κλίμα, στοιχεία κλαδικών ερευνών και δείκτες υψηλής συχνότητας να παραμένουν σε υγιή αύξηση κατά το α΄εξάμηνο του 2022, σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών.

• Φορολογικά έσοδα αυξημένα κατά 22% σε ετήσια βάση το πεντάμηνο του 2022, που διατηρούν το πρωτογενές έλλειμμα μόλις στο 0,7% του ΑΕΠ, καλύτερα κατά περίπου 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό.

Διαβάστε επίσης

Ηλεκτρικό ρεύμα: Η ΡΑΕ καταγγέλει παραπλανητικές διαφημίσεις για εκπτώσεις από προμηθευτέςΟικονομία

Παραπλανητικές διαφημίσεις από Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας σε σχέση με τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας που χορηγεί η Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής...

Έρευνα: Ένας στους πέντε εργαζομένους θα αναζητήσει νέο εργοδότη το επόμενο δωδεκάμηνοΟικονομία

Ένας στους πέντε εργαζομένους παγκοσμίως δηλώνει ότι είναι πιθανό να αλλάξει εργοδότη μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας «Global Workforce Hopes and Fe...

Φόρος εισοδήματος: Έκπτωση 3% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ έως 30 ΑυγούστουΟικονομία

Παραμένει έως το τέλος Αυγούστου το δικαίωμα της έκπτωσης 3% στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου εισοδήματος, μετά την παράταση έως τις 30 Αυγούστου της καταληκτικής ημερομηνί...

«Κινούμαι ηλεκτρικά 2»: Πέμπτη οι αιτήσεις για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού οχήματοςΟικονομία

Ανοίγει αύριο Πέμπτη 28 Ιουλίου η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων (αυτοκίνητα, δίκυκλα, τρίκυκλα, ποδήλατα), στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλο...