ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Είδος πολυτελείας το... σουβλάκι - Τα 4 ευρώ «αγγίζει» το πιτόγυρο στη Θεσσαλονίκη

Οι ανατιμήσεις σε πολλές πρώτες ύλες, η αύξηση στην τιμή του κρέατος που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, είχαν ως αποτέλεσμα οι τιμές να πάρουν την ανιούσα στο πιο αγαπημένο «γρήγορο» φαγητό των Ελλήνων

Σε είδος… πολυτελείας τείνει να μετατραπεί το σάντουιτς με γύρο στη Θεσσαλονίκη, αφού οι τιμές σε πολλά οβελιστήρια «αγγίζουν» τα 4 ευρώ.

 
Οι ανατιμήσεις σε πολλές πρώτες ύλες, η αύξηση στην τιμή του κρέατος που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, είχαν ως αποτέλεσμα οι τιμές να πάρουν την ανιούσα και το αγαπημένο «γρήγορο» φαγητό των Ελλήνων, να γίνει λιγότερο προσιτό για πολλούς ανθρώπους. Μάλιστα, οι επιπτώσεις είναι εμφανείς και στην κατανάλωση καθώς, όπως διαπιστώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου, οι παραγγελίες γίνονται μικρότερες αλλά και πιο αραιές όσο περνάει ο καιρός.
 
 
Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του protothema.gr, οι αυξήσεις κυμαίνονται από 10 έως 15% και ως εκ τούτου ο καταναλωτής αγοράζει σήμερα έναν γύρο σε πίτα από 3,50 έως 3,90 ευρώ, ενώ αντίστοιχα η τιμή για το σουβλάκι σε σάντουιτς έχει αυξηθεί από τα 3,10 σε 3,50 ευρώ.

Όπως εξήγησε στο protothema.gr, ο επιχειρηματίας και μέλος της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης Νίκος Νυφούδης, οι τιμές στις πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, όμως δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί και από βδομάδα σε βδομάδα είναι διαφορετικές. Ο ίδιος εκτιμά ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει σοβαρή μείωση, η τιμή για ένα σάντουιτς με γύρο θα σταθεροποιηθεί στα 4 ευρώ, καθώς οι επαγγελματίες είναι αδύνατον να κρατήσουν πιο χαμηλά τις τιμές, όταν μόνο η αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών φτάνει το 40-50%.

 
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, τόνισε στο protothema.gr ότι οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν απορροφήσει στον μεγαλύτερο βαθμό τις ανατιμήσεις που έχουν γίνει στις πρώτες ύλες αλλά και την μεγάλη αύξηση του λειτουργικού κόστους, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν κρατηθεί σε αυτά τα επίπεδα.

«Η αύξηση που υπάρχει στις πρώτες ύλες και την ενέργεια είναι περίπου 40%, ενώ η αύξηση που βλέπει ο καταναλωτής είναι 10% στα σάντουιτς και 7-8% στα εστιατόρια. Η εστίαση έχει απορροφήσει, για άλλη μία φορά, τις ανατιμήσεις, καθώς δεν υπάρχει δουλειά, κίνηση καταναλωτών και ως εκ τούτου οι επαγγελματίες δεν μπορούν να κάνουν αυξήσεις», τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές στο παραδοσιακό σάντουιτς με γύρο που βρίσκουν οι καταναλωτές είναι πιο αυξημένες στις γνωστές πλατφόρμες ντελίβερι, παρά στα φυσικά καταστήματα όπου οι καταναλωτές μπορούν να το αγοράσουν ακόμα και με 3,30 ευρώ.

Ωστόσο, στα περισσότερα καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, πολύ δύσκολα μπορεί να βρει πλέον ο καταναλωτής το κλασικό «πιτόγυρο» κάτω από 3,70 ευρώ, ενώ σε πολλά μαγαζιά «αγγίζει» τα 4,00 ευρώ. Περίπου 0,20-0,30 ευρώ στοιχίζει πιο φθηνά ένα σάντουιτς στα συνοικιακά ψητοπωλεία της δυτικής και της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Αύξηση και στο σουβλάκι

 
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Εικοσιδυό, ιδιοκτήτη καταστήματος εστίασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει κανείς για μία «στάνταρ» τιμή στο σουβλάκι καθώς εξαρτάται από την ποιότητα που επιλέγει ο κάθε επαγγελματίας αλλά και την ποσότητα που βάζει σε κάθε σάντουιτς.

«Εμείς από το 2003 που άνοιξε το μαγαζί, έχουμε ένα σουβλάκι χοιρινό, 90 γραμμαρίων, με «στάνταρ» συνταγή. Το πουλούσαμε 1,10 ευρώ το «καλαμάκι» και σήμερα το πουλάμε με το ζόρι 2,30 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να το κάνουμε 2,70 ευρώ λόγω των αυξήσεων. Αυτή τη στιγμή, εμείς αγοράζουμε κρέας κοντά στα 6 ευρώ το κιλό και θεωρείται αρκετά καλή ποιότητα. Το σάντουιτς με σουβλάκι το δίνουμε 3,60 ευρώ», αναφέρει στο protothema.gr ο γνωστός καταστηματάρχης, επισημαίνοντας ότι οι τιμές αλλάζουν συνεχώς με τους προμηθευτές. «Αν έρθετε στο μαγαζί να παραγγείλετε, επειδή τα ψήνουμε στα κάρβουνα και καθυστερούν περίπου 8 λεπτά, μπορεί για παράδειγμα να αγοράσετε ένα προϊόν στα 3 ευρώ και μόλις σας το σερβίρουμε να έχει ακριβύνει κατά 50 λεπτά», λέει χιουμοριστικά ο κ. Εικοσιδυός, θέλοντας, φυσικά, να δείξει την κατάσταση που επικρατεί.

«Οι αυξήσεις που έγιναν στις πρώτες ύλες το τελευταίο διάστημα ήταν πολύ υψηλές. Μάλιστα, είχαμε φτάσει στο σημείο που δεν μας ενδιέφερε η τιμή αλλά να βρούμε το προϊόν, καθώς υπήρχε πολύ μεγάλη έλλειψη προϊόντων και αντιμετωπίζαμε πρόβλημα», σημειώνει.

Όσον αφορά την αγοραστική κίνηση, ο κ. Εικοσιδιός τονίζει ότι έχει μειωθεί στο 1/3 σε σχέση με το 2019, ενώ ο λογαριασμός ρεύματος της επιχείρησης είναι τριπλάσιος συγκριτικά με δύο χρόνια πριν.

Αύξηση 20% στο χοιρινό – 30% στο μοσχαρίσιο

«Σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή, τα χοιρινά κρέατα έχουν αυξηθεί κατά 15-20% και είναι αυτά που ανεβήκανε λιγότερο από όλα. Τα μοσχάρια έχουν ήδη πιάσει το 30% και τα κοτόπουλα έχουν ξεπεράσει το 20%», ανέφερε στο protothema.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης.

Όπως εξήγησε, το χειμώνα οι τιμές στα χοιρινά κρέατα είναι πιο «συγκρατημένες» σε σχέση με την καλοκαιρινή περίοδο που ανοίγει ο τουρισμός και οι τιμές αυξάνονται κάθε χρόνο. «Αυτό δεν έγινε πέρυσι, καθώς οι τιμές «κρατήθηκαν» και ανεβήκαν λίγο παραπάνω. Όμως, αν φέτος υπάρχει η ζήτηση, ειδικά με τις τουριστικές περιοχές, θα ανέβουν και οι τιμές. Αν δεν υπάρχει τέτοια ζήτηση, θα μείνουν σταθερές στο αυξημένο ποσοστό που αναφέραμε προηγουμένως», σημειώνει ο κ. Κεσίδης.
protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Ρεύμα: Σε 2 στάδια η νομοθέτηση του πλαφόν στην αγορά – Έρχεται άμεσα η νομοθετική ρύθμισηΟικονομία

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάθεση στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της νομοθετικής ρύθμισης για την επιβολή έμμεσου πλαφόν στην αγορά ηλεκτρικής ενέ...

Πετρέλαιο: Έφτασε στα 120 δολάρια το βαρέλι – Εφιαλτική πρόβλεψη για 140 δολάρια – Νέες αυξήσεις το καλοκαίριΟικονομία

Τα 120 δολάρια ανά βαρέλι, μία τιμή που βλέπαμε στιγμιαία, σε στιγμές μεγάλης κρίσης, δείχνει να «κατακτά» το πετρέλαιο και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, ενώ οι προβλέψεις των ειδ...

Κριστίν Λαγκάρντ: Αύριο παρουσιάζει σχέδιο της ΕΚΤ για στήριξη των «ευάλωτων μελών» της Ευρωζώνης και της ΕλλάδαςΟικονομία

Σχέδιο για αύξηση επιτοκίων δανεισμού και στήριξη ευάλωτων ευρωπαϊκών οικονομιών θα παρουσιάσει η ΕΚΤ αύριο, Πέμπτη, αναφέρει δημοσίευμα των «Financial Times».   Η Ευρωπαϊκή Κεντρι...

Τα project της ΔΕΠΑ Εμπορίας που ενισχύουν τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην ΕυρώπηΟικονομία

Η κλιμάκωση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και η αναζήτηση διεξόδου για την άμεση απεξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο, αναδεικνύ...

Πληθωρισμός ρεκόρ κοντά στο 12% – Χωρίς φρένα οι τιμές στην βενζίνηΟικονομία

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί πληθωρισμός ρεκόρ από την ΕΛΣΤΑΤ που θα προσεγγίσει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το 12%, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για ρεκόρ των τελευτ...

Οριστικά εκτός η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα – “Κλείδωσαν” τα νέα μέτρα για ρεύμα, fuel pass – Επιλεγμένη μείωση ΦΠΑΟικονομία

  Έκδηλη είναι πλέον η ανησυχία κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών για την ανεξέλεγκτη πορεία του πληθωρισμού που απειλεί ευθέως την κυβέρνηση. Καθημερινές είναι οι συσκέψεις στο οικο...

Bloomberg: Σημάδια κόπωσης στην Ε.Ε από τις κυρώσεις στη Ρωσία- Εξαντλούνται οι αντοχέςΟικονομία

Η δυναμική πίσω από τις δυτικές κυρώσεις κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι εντυπωσιακή, ωστόσο, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του στο Bloomberg ο Λιονέλ Λοράν, η Ευρώπη φθάνει σε ένα ορια...

Γεωργιάδης: Όταν είμαστε έτοιμοι, θα κάνουμε ανακοινώσεις για τα καύσιμαΟικονομία

«Για τα καύσιμα, στο μέτρο που το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, η κυβέρνηση είναι εδώ για να δώσει λύση. Η βούληση είναι κάθε φορά που έχουμε περίσσευμα, να επιστρέφει στον κόσμο, ε...

Τα φορολογικά έσοδα και ο τουρισμός θα κρίνουν τα νέα μέτρα στήριξηςΟικονομία

Eπιπλέον δημοσιονομικό χώρο αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει νέα παρέμβαση στις τιμές των καυσίμων για την στήριξη των νοικοκυριών. Η ανοδική τ...