ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα δοθεί η αναδρομική επιδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ανοίξει στις αρχές Ιουνίου θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι δικαιούχοι της αναδρομικής επιδότησης του λογαριασμού ρεύματος.


Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ανοίξει στις αρχές Ιουνίου θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι δικαιούχοι της αναδρομικής επιδότησης του λογαριασμού ρεύματος που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μέτρο αφορά λογαριασμούς ρεύματος που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022 και θα καλύπτει καταναλώσεις κύριας κατοικίας άνω των 300 κιλοβατωρών τον μήνα για νοικοκυριά με δηλωθέν εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Πρόκειται για 1,3 εκατ. καταναλωτές οι οποίοι για να λάβουν την επιδότηση θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στο gov.gr στις αρχές Ιουνίου. Σε αυτή θα δηλώνουν τον αριθμό του μετρητή κατανάλωσης ρεύματος και τον τραπεζικό τους λογαριασμό IBAN, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα επικαιροποίησης της κύριας κατοικίας τους.

Η πλατφόρμα θα αντλεί απευθείας από την ΑΑΔΕ τα στοιχεία του εισοδήματος και από τους προμηθευτές ρεύματος τα στοιχεία της κατανάλωσης, το ποσό της επιδότησης που έχει ήδη καταβληθεί για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες αλλά και των εκπτώσεων από τους παρόχους και το ποσό της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στη διάρκεια του εξαμήνου. Από τη συνολική επιβάρυνση θα αφαιρείται το ποσό των επιδοτήσεων και εκπτώσεων και επί της διαφοράς που θα προκύπτει ο καταναλωτής θα λαμβάνει το 60% με απευθείας κατάθεση στον τραπεζικό του λογαριασμό, 15 ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης.

 

Παράδειγμα

Αν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1.000 ευρώ για ένα νοικοκυριό που έχει καταναλώσει πάνω από 4.000 κιλοβατώρες στο εν λόγω χρονικό διάστημα και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του, δηλαδή το 60% της διαφοράς. Το ελάχιστο ύψος της διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και η μέγιστη στα 600 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν επιδοτηθεί οι καταναλώσεις για την πρώτη κατοικία με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταναλωτές έχουν επωμισθεί επιπλέον κόστος 464 εκατ. ευρώ, οπότε το κόστος της παρέμβασης θα ανέλθει στα 280 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρακτικά, όσοι είχαν σταθερά τιμολόγια δεν θα πάρουν επιστροφή, επειδή δεν επιβαρύνονται από τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Επίσης, τα μικρότερα ποσά επιστροφής θα πάρουν όσοι είχαν κυμαινόμενο τιμολόγιο της ΔΕΗ, επειδή η Επιχείρηση έκανε έκπτωση για τις καταναλώσεις από 300 έως 600 κιλοβατώρες.

Οσοι είχαν σταθερά τιμολόγια δεν θα πάρουν επιστροφή, επειδή δεν επιβαρύνονται από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Το ποσό, όπως διευκρίνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης στη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των κυβερνητικών μέτρων, θα είναι ακατάσχετο.

Η αναδρομική επέκταση των επιδοτήσεων ήρθε να αποκαταστήσει μια «αδικία», σύμφωνα και με τη χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού ο «κόφτης» των 300 κιλοβατωρών τον μήνα άφησε εκτός τα μεσαία στρώματα αλλά και νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που έκαναν χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση.

Χρηματοδότηση μέτρων

Το συνολικό ύψος του νέου πακέτου στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που εξειδίκευσαν χθες οι συναρμόδιοι υπουργοί, ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του έτους, εκ των οποίων το 1,1 δισ. θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα χρήματα, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα προέλθουν από τρεις πηγές και συγκεκριμένα από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα έσοδα από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων, αλλά και από τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία έχει αναλάβει να προσδιορίσει η ΡΑΕ και, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα φορολογηθούν σε ποσοστό 90%.Το κόστος για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος τον Μάιο και τον Ιούνιο θα φτάσει στα 900 εκατ. ευρώ, καθώς καλύπτονται για πρώτη φορά καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών τον μήνα όχι μόνο της κύριας κατοικίας. Το κόστος αυτό θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και το ειδικό τέλος στα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης ρεύματος των νοικοκυριών για τον Μάιο, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ, ενώ η επιδότηση του Ιουνίου θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαΐου. Το αντίστοιχο ποσό για τις επιχειρήσεις φτάνει στα 260 εκατ. ευρώ. Συνολικά, οι επιδοτήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου θα ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ.

Με τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, απορροφάται το 100% της αύξησης για τους περίπου 500.000 καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ, το 85% της αύξησης όλων των οικιακών τιμολογίων, το 82% της αύξησης για 1,2 εκατ. επιχειρήσεις και το 90%-95% των αυξήσεων για τους αγρότες.

Επιδότηση ντίζελ κίνησης

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε και την παράταση μέχρι και τον Ιούνιο της επιδότησης στην πηγή του ντίζελ κίνησης στα 15 λεπτά το λίτρο για την οποία θα διατεθούν 45 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό.

Στα 15-16 λεπτά η κιλοβατώρα με τον νέο μηχανισμό

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε και στη νέα παρέμβαση που θα ισχύσει από τον Ιούλιο και για διάστημα ενός έτους. Μίλησε για ένα νέο μηχανισμό αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής βάσει του πραγματικού κόστους λειτουργίας τους, μέσω του οποίου θα αποσυνδέονται από τη χονδρική τιμή ενέργειας που μέχρι σήμερα επηρεάζεται από τη διεθνή τιμή φυσικού αερίου.

«Με τον τρόπο αυτόν ανακτούμε το σύνολο των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ που για το επόμενο εξάμηνο εκτιμάται σε 1,630 δισ. ευρώ», τόνισε και επεσήμανε επίσης ότι «από τη στιγμή που με τα μέτρα που λαμβάνουμε σταθεροποιούμε και αποσυνδέουμε τη χονδρική τιμή αγοράς από την οριακή τιμή του συστήματος, αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα της λειτουργίας του νέου μηχανισμού». Οι προκαταρκτικές συζητήσεις με την Κομισιόν για τη θεσμική αυτή παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, έχουν ξεκινήσει ήδη και την επόμενη εβδομάδα θα αποσταλεί επίσημα η γνωστοποίησή της.

Με την εφαρμογή του μηχανισμού, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε ο κ. Σκρέκας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τα οικιακά τιμολόγια θα διαμορφωθούν γύρω στα επίπεδα των 15-16 λεπτών η κιλοβατώρα. Στόχος, όπως είπε, είναι οι τιμές λιανικής να είναι σταθερές ανεξαρτήτως της εξέλιξης της τιμής του φυσικού αερίου. Το κόστος υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εκ των οποίων τα 800 εκατ. θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Νοικοκυριά

Η επιδότηση ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο και τον Ιούνιο αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και το σύνολο της κατανάλωσης. Ειδικότερα:

• Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh απορροφάται το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.

• Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh.

• Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh.

• Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.

• Για όλες τις μη κύριες κατοικίες επιδοτείται η συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh προκειμένου να απορροφηθεί το 50% της αύξησης.

• Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.

Επιχειρήσεις

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές η επιδότηση διαμορφώνεται σε 120ευρώ/MWh τον Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης. Για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως παροχής ισχύος, η επιδότηση φθάνει στα 170 ευρώ/MWh. Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η κρατική επιδότηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάιο για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να προσφέρει έκπτωση για την ίδια περίοδο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Διαβάστε επίσης

Σοκ – Στα 2,4 ευρώ η τιμή της βενζίνης – Ανακοινώσεις για διψήφιο πληθωρισμό – Διαρκείς ανατιμήσειςΟικονομία

  Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πληθωρισμός που θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ σήμερα Τρίτη θα διαμορφωθεί σε διψήφια επίπεδα, πάνω από 10%, κάτι που έχει να συμβεί από τις αρχές ...

Ηλεκτρική ενέργεια: Στα 600 εκατ. ευρώ τα υπερέσοδα των εταιρειών ρεύματοςΟικονομία

H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ολοκλήρωσε τον έλεγχο των τεσσάρων ομίλων της χώρας (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ήρων, Elpedison) σχετικά με την έρευνα για τα υπερέσοδα εταιρειών από την πώληση...

Εκτίμηση Σταϊκούρα ότι αύριο Τρίτη θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ Οικονομία

Εκτιμούμε ότι αύριο θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός ανέφερε ότι το 80% των πολιτών θα πληρώσουν χαμηλότε...

Ηλιόπουλος: «Τρύπα στο νερό» τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβειαΟικονομία

«Μια τρύπα στο νερό» χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ακρίβεια, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον...

Άπιαστο όνειρο για ολοένα και περισσότερους το δικό τους σπίτιΟικονομία

Ολο και μικραίνει το «παράθυρο» της ευκαιρίας για την αγορά ακινήτου, καθώς οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν μια σειρά από δυσμενείς παράγοντες, όπως ο...

Λαγκάρντ: Ο στασιμοπληθωρισμός δεν είναι το βασικό σενάριο για την ΕυρωζώνηΟικονομία

Ο στασιμοπληθωρισμός δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο για την ευρωζώνη, ακόμη και όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβραδύνει την ανάπτυξη και επιταχύνει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την...