ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΝΦΙΑ: Στο α’ δεκαήμερο Μαΐου τα εκκαθαριστικά

 
Το α’ δεκαήμερο του Μαΐου αποφασίστηκε να γίνει τελικά η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων πληρωμής του νέου ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet.

Στο νέο εκκαθαριστικό οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δουν την νέα αξία των ακινήτων τους, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ή την έκπτωση που θα έχουν ανάλογα με το ύψος της αξίας της περιουσίας τους, αλλά και τις επιβαρύνσεις για όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος για 5 εκατομμύρια φορολογούμενους, ενώ, σε άλλους 900.000 θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα. Όμως, περίπου 360.000 ιδιοκτήτες θα διαπιστώσουν μικρές ή και διπλάσιες αυξήσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ορισμένες πληροφορίες ότι 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν “τσουχτερά” εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, ενώ σε άλλους τόσους οι αυξήσεις θα είναι έως και 50 ευρώ.

Με το νέο μοντέλο του ΕΝΦΙΑ και την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια και τις νέες κλίμακες, περισσότερο φόρο θα πληρώσουν όσοι διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας στις νησιωτικές περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Ιθάκη και τη Μύκονο, όπου μεγάλα τμήματα των νησιών ήταν εκτός συστήματος.

Βαρύτερος θα είναι και ο λογαριασμός σε πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας, όπου σε κάποιες περιοχές η τιμή ζώνης σχεδόν διπλασιάστηκε.

 

Λιγότερο φόρο θα πληρώσουν οι εξής 3 κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων:

1.Ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές με αντικειμενική τιμή έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο θα διαπιστώσουν σημαντικές μειώσεις στον φετινό ΕΝΦΙΑ όπου σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 30%. Οι ελαφρύνσεις στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ έρχονται ως αποτέλεσμα των μειώσεων στους συντελεστές του βασικού φόρου κτισμάτων.

2. Οι ιδιοκτήτες που έχουν πολλά ακίνητα θα πληρώσουν λιγότερα καθώς ο συμπληρωματικός φόρος δεν θα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας αλλά ξεχωριστά για κάθε ακίνητο και εφόσον συντρέχουν οι δύο προϋποθέσεις με το ύψος της αντικειμενικής αξίας. Με το νέο καθεστώς ο συμπληρωματικός φόρος στα φυσικά πρόσωπα «κουμπώνει» μόνο όταν ένα από τα ακίνητα του υπόχρεου υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ αλλά και όταν η συνολική περιουσία του είναι πάνω από τις 300.000 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρχει προσαύξηση επί του βασικού φόρου με συντελεστές από 0,20% έως και 1% ενώ για περιουσίες αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης από 500.000 ευρώ θα μπαίνει δεύτερη προσαύξηση επί του συνολικού φόρου και με συντελεστές που κυμαίνονται από 5% έως και 20%. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ή υπάρχουν περισσότερα από ένα εμπράγματα δικαιώματα κατανεμημένα σε περισσότερα του ενός πρόσωπα (π.χ. ο πατέρας έχει την επικαρπία και το τέκνο την ψιλή κυριότητα) ο επιπλέον φόρος θα υπολογίζεται στο 100% της αξίας της πλήρους κυριότητας του ακινήτου και εν συνεχεία θα επιμερίζεται στο κάθε πρόσωπο ανάλογα με το ποσοστό της αξίας που κατέχει.

3. Οι οικοπεδούχοι λόγω της γενναίας μείωσης των συντελεστών που κουρεύονται έως και 80% και της συγχώνευσης των φορολογικών κλιμακίων με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά η φορολογική επιβάρυνση.

 

Ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2022 θα μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Μαΐου 2022 είτε σε 10 μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ.

Η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα του Μαΐου του 2022 και κάθε μία από τις προθεσμίες εξόφλησης των υπολοίπων εννέα δόσεων λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα των επομένων μηνών. Συνεπώς, η δέκατη και τελευταία δόση λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα του Φεβρουαρίου του 2023.

Διαβάστε επίσης

Fuel Pass: Σήμερα... πληρώνει για 900.000 δικαιούχους - 1,5 εκατομμύριο αιτήσειςΟικονομία

Σήμερα θα ξεκινήσουν οι καταβολές της επιδότησης σε 900.000 πολίτες που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα βενζίνης την ώρα που ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ξεπερνά τις 1,5 εκατομμύρι...

ΟΑΕΔ – Φθηνή στέγη: Ποιοι και πώς θα ωφεληθούν – Όλο το σχέδιο της κυβέρνησηςΟικονομία

Φθηνή στέγη για εργαζομένους και νέους προβλέπει το σχέδιο του ΟΑΕΔ, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.   Στόχος της κυβέρνησης είναι με τη χρήση νέων εργαλείων όπως η συνεργασία με τον ...

Η ΕΕ δε θα πληρώνει σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο – Το σχέδιο της ΕλλάδαςΟικονομία

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια ισορροπία του τρόμου.   Από τη μία, μια πολλαπλή ενεργειακή κρίση που αφορά στο φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τις τιμές του ρεύματος, κι από την ά...

Τι σημαίνει για την Ελλάδα το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Έρχονται νέες αυξήσειςΟικονομία

Επιπτώσεις για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά για την Ελλάδα θα έχει μια πιθανή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με το MEGA, η Ελλάδα ...

Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Ξεκινούν αύριο – Τι ελπίζει και τι φοβάται η αγοράΟικονομία

Αύριο Τρίτη ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, με την εγχώρια εμπορική αγορά να έχει στραμμένο το βλέμμα περισσότερο στις θετικές προβλέψεις για τον τουρισμό παρά στις 12 ημέρες που...

Ακρίβεια: Οι υψηλοί λογαριασμοί επιταχύνουν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις - Κρίσιμο «ραντεβού» των υπουργών Ενέργειας της Ε.ΕΟικονομία

Επισπεύδονται οι  κυβερνητικές  ανακοινώσεις  για το  νέο πακέτο  στήριξης  στην  ενέργεια ,  καθώς οι υψηλοί λογαριασμοί οδηγούν σε απόγνωση  νοικοκυριά  και  επιχειρήσεις . Μέσα ...