ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Νέα άνοδος τιμών τον Μάϊο- Πόσο ακριβότερο θα είναι το πασχαλινό τραπέζι- Οι αυξήσεις ανά προϊόν

 

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ακρίβεια σε τρόφιμα και προϊόντα πρώτης ανάγκης, με τους καταναλωτές να προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν τα έξοδά τους. Την ίδια στιγμή αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις μετά το Πάσχα με 15% αύξηση στην τιμή των ζυμαρικών και των δημητριακών και 20% στο ηλιέλαιο.

 

Ο Γιάννης Πηλίδης πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι οι ανατιμήσεις που θα γίνουν, θα φανούν σε όλα τα προϊόντα από τον Μάιο.

«Επί του παρόντος οι εταιρείες ζυμαρικών δεν μας έχουν ανακοινώσει τις νέες ανατιμήσεις. Αν πάρουμε την ιδιωτική ετικέτα που έχει κάθε αλυσίδα, ένα πακέτο 500 γραμμαρίων πωλείται περίπου 0,60 ευρώ. Είναι γνωστό ότι τα επώνυμα πωλούνται πιο ακριβά. Αυτό το ποσό δεν ξέρω πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρηθεί. Ανάλογα με την ζήτηση και μόλις τελειώσουν τα αποθέματα με την παλιά τιμή, να υπολογίσουμε ότι θα έχουμε σίγουρα μία άνοδο 0,10 ευρώ.

 

Το ηλιέλαιο δεν είναι τώρα πια με τις παλιές τιμές γιατί η κατανάλωση ήταν αυξημένη όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Ενώ με τις παλιές τιμές πωλείται 11-14 ευρώ τα 5 λίτρα, θα το δούμε ή το βλέπουμε σε μερικές περιπτώσεις ήδη να πωλείται πάνω από 15 ευρώ το 5λιτρο. Τα δημητριακά πήραν και εκείνα ανατιμήσεις δύο φορές τον Φεβρουάριο 8% και 5-6% αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πόση αύξηση θα πάρουν, λογικά κάτι αντίστοιχο με τα ζυμαρικά» αναφέρει στο newsit.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Πηλίδη με το πέρας των πασχαλινών ημερών θα κάνουν την εμφάνισή τους οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.

 

Οι τιμές στο ράφι

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», οι τιμές θα περάσουν στο ράφι σε λίγες εβδομάδες και οι αυξήσεις θα διαμορφωθούν ως εξής:

-Σπορέλαια, ζάχαρη, αλεύρι έχουν αυξήσεις στην χονδρική από 25% έως 50%
-Τα αυγά παρουσιάζουν άνοδο έως 15%
-Στο τυρί, κάποιοι κωδικοί αγγίζουν το 30% σε αύξηση
-Η αύξηση σε χοιρινό κρέας, όσπρια και ρύζι είναι στο 15%-20%
-Στα αλλαντικά ξεκινούν από 8% και φτάνουν στο 13%
-Τα παγωτά είναι 35%-40% ακριβότερα
-Πραλίνες και μαρμελάδες κινούνται έως 20% ανοδικά
-Σφολιατοειδή και μπισκότα 7%-8%
-Μαργαρίνες και βούτυρα 5%
-Αναψυκτικά 12%-15%
-Τσάι και χυμοί 10%-12%
-Τροφές για κατοικίδια 20%


Τι δεν αγοράζουν οι Έλληνες από το σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της Nielsen, η μεγαλύτερη αρνητική τάση προβλέπεται φέτος για τα προϊόντα φροντίδας σπιτιού με -3,1%, τα προϊόντα ατομικής υγιεινής με -1,8%.

Απογοητευτικοί τζίροι την Κυριακή των Βαΐων με ανοιχτά μαγαζιά


«Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, που περιλαμβάνονται στο πασχαλινό τραπέζι, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα περιορίσουν την κατανάλωση και τον πασχαλινό τζίρο έως και 30% σε πολλούς άλλους κλάδους του λιανικού εμπορίου».

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής (ΠΕΣΑ) και προσθέτει ότι η πασχαλινή εορταστική περίοδος είναι μικρής διάρκειας και περιορισμένης κατανάλωσης, καθώς δεν υπερβαίνει τα 1,5 δις ευρώ σε τζίρο και δεν επαρκεί να «αναστήσει» την ελληνική αγορά.

Σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων, χθες, Κυριακή των Βαΐων αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι οι καταναλωτές ήταν μουδιασμένοι και η κατανάλωση περιορισμένη, παρά την αυξημένη κίνηση μπροστά στις βιτρίνες των καταστημάτων και τις αγορές τροφίμων. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αττικής, οι πωλήσεις ήταν υποτονικές και ο μέσος όρος επισκεψιμότητας στα μαγαζιά, μονοψήφιος.

 

Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής προσθέτει ακόμη τα εξής: «Ο εμπορικός κόσμος έχει προετοιμαστεί και για αυτή την «ιδιάζουσα» εορταστική περίοδο της νέας κρίσης που έχει δημιουργήσει το ενεργειακό και διατροφικό κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η εικόνα, που ο εμπορικός κόσμος θέλει να βγάλει προς τα έξω, είναι μιας συγκρατημένης αισιοδοξίας, με στόχο να βελτιώσει το κλίμα στην αγορά και τη διάθεση του αγοραστικού κοινού. Οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν «δείξει τον καλύτερο εαυτό τους» σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο απορροφώντας, μέχρι σήμερα, ότι ήταν δυνατό να απορροφηθεί στις τελικές τιμές που επηρεάζουν, τόσο τις δαπάνες, όσο και τις ακραίες αυξήσεις στα καταναλωτικά αγαθά.

Παρά το κόστος της ενέργειας, που έχει εκτιναχθεί στα ύψη, γεγονός που, επί της ουσίας, έχει επιδράσει στις καταναλωτικές νέες συνήθειες, διάχυτη είναι η προσδοκία ότι η αγορά θα κινηθεί περισσότερο από το προηγούμενο διάστημα, καθώς ο καταναλωτής θα προμηθευτεί, έστω και τα αναγκαία, για να περάσει τις γιορτινές μέρες που προσδιορίζει το Ελληνικό Πάσχα. Ο κόσμος έχει ανάγκη να αισθανθεί καλύτερα, να βελτιώσει την διάθεσή του και το εμπόριο έχει την ανάγκη του ευδιάθετου καταναλωτή για να ξεπεράσει ένα ακόμη «σκόπελο». Σε αυτή τη μάχη, πολιτεία και επιχειρήσεις δίνουν από κοινού τον αγώνα για να μην «παγώσει» η ελληνική αγορά από την ακρίβεια.

Η αγορά προσδοκά την Μεγάλη Εβδομάδα την καταβολή του δώρου του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα, που ανέρχεται στο 1 δις ευρώ, και του στοχευμένου επιδόματος των 200 ευρώ συνολικού ύψους 324 εκατ. ευρώ σε 3,2 εκατ. ευάλωτους πολίτες και με δικαιούχους 1,4 εκατ. νοικοκυριά.

Μετά τη Μεγάλη Τετάρτη θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα τι μπορεί να διεκδικήσει φέτος η αγορά από τον, συνήθη των τελευταίων ετών, πασχαλινό τζίρο του 1,5 δις ευρώ, ώστε να κάνει τη δική της «πρώτη ανάσταση», που έχει μεγάλη ανάγκη. Αν και με υψηλότερο κόστος αναμένεται φέτος να επιστρέψει το σπιτικό οικογενειακό εορταστικό τραπέζι. Εκτιμάται πάντως πως, έως 25% ακριβότερα, θα πληρώσουν φέτος τα νοικοκυριά το πασχαλινό τραπέζι και, σε συνδυασμό με τις άλλες αυξήσεις για τα πασχαλινά δώρα, οι οικογενειακές υποχρεώσεις της Ανάστασης θα είναι φέτος «τσουχτερές», φθάνοντας τα 300 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Σύμφωνα τώρα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αγοράς, λίγες μέρες πριν από το Πάσχα, η αύξηση στο κόστος του πασχαλινού τραπεζιού ενδέχεται να ξεπεράσει συνολικά το 18%. Ήδη στη χονδρική, σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο τιμών της ΟΚΑΑ, οι τιμές στο αρνί κυμαίνεται μεταξύ 7-8,5 ευρώ το κιλό, ενώ για το κατσίκι διαμορφώνονταν μεταξύ 7,5-9,5 ευρώ το κιλό. Οι έμποροι εκτιμούν ότι, με βάση αυτές τις τιμές, ο οβελίας θα ξεπεράσει φέτος τα 13 ευρώ το κιλό, από τα 12 ευρώ πέρυσι. Επίσης φέτος τα διαθέσιμα αμνοερίφια είναι περιορισμένα, λόγω μειωμένων εισαγωγών, με τους παραγωγούς να διεκδικούν τιμές αρκετά αυξημένες από πέρσι. Σημαντικές είναι και οι αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα που φτάνουν το 15%, με ορισμένα είδη να ξεπερνούν το 30%, ενώ οι αυξήσεις σε τυροκομικά ξεπερνούν το 7%, και σε σοκολατοειδή και αρτοσκευάσματα, τσουρέκια, κουλουράκια οι αυξήσεις κυμαίνονται από 7% έως 15%.

Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, που περιλαμβάνονται στο πασχαλινό τραπέζι, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα περιορίσουν την κατανάλωση και τον πασχαλινό τζίρο έως και 30% σε πολλούς άλλους κλάδους του λιανικού εμπορίου, όπως τα εποχικά δώρα, παιχνίδια, λαμπάδες, σοκολατοειδή, παιδική ένδυση και υπόδηση, που αποτελούν μεγάλο μέρος των πασχαλινών εορταστικών δαπανών. Οι κεντρικές και περιφερειακές αγορές της Αττικής, παρά τις πολλές δυσκολίες, τις ανατιμήσεις και το ενεργειακό κόστος, που έχουν υποστεί όλες οι επιχειρήσεις, εγγυώνται την απόλυτη επάρκεια όλων των πασχαλινών ειδών και τροφίμων για τους καταναλωτές, είτε φύγουν για Πάσχα στο χωριό, είτε μείνουν στο Λεκανοπέδιο».

 

 

Mε πληροφορίες από το naftemboriki.gr, ieidissis.gr/

                                                           libre.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΟικονομία

Το ΑΕΠ της Ρωσίας, υπό το βάρος των μαζικών κυρώσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, αναμένεται να συρρικνωθεί 8,5% φέτος και το ουκρανικό ΑΕΠ 35%, σύμφωνα...

image descriptionΟικονομία

Τη σταθερή στόχευση της κυβέρνησης για την επίτευξη διατηρήσιμης, πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης, ανέδειξε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη δήλωσή του στο πλαίσιο τ...

image descriptionΟικονομία

Είναι γεγονός ότι η αγορά εργασίας εξελίσσεται συνεχώς και αναμένεται να αλλάξει ακόμα περισσότερο τα επόμενα πέντε χρόνια.   Πέρα από την επίδραση της τεχνολογίας, η πανδημίας του...

image descriptionΟικονομία

Διευκρινίσεις σχετικά με το Δώρο Πάσχα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα παρέχουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων Ανέργων της Συ...

image descriptionΟικονομία

Την καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Μαΐου και της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης  σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους αναπηρικών επιδομά...

image descriptionΟικονομία

  Τις 12.000 έφθασαν οι αιτήσεις αποζημίωσης προς την «Αττική Οδό» για εγκλωβισμό στον αυτοκινητόδρομο κατά τη χιονοθύελλα του περασμένου Ιανουαρίου.       Ομως μόλις περίπου 3.500...