ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επίδομα παιδιού: Πότε θα καταβληθεί η έξτρα μιάμιση δόση 

Εκτακτα επιδόματα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.  Για πρώτη φορά στον «κύκλο» των δικαιούχων έκτακτων ενισχύσεων μπαίνουν και οι οικογένειες και συγκεκριμένα οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού. 
 
 

Όσοι έχουν υποβάλλει την αίτηση Α21, θα λάβουν τη Μεγάλη Εβδομάδα επιπλέον μιάμιση μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο, στους δικαιούχους Μαρτίου. Συγκεκριμένα η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης αναμένεται να γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη, στις 21 Απρίλη. 
 
 

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. 
 
Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά και το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ. 
 
Διευκρινίζουμε ότι οι δικαιούχοι πλην της έκτακτης ενίσχυσης έλαβαν στις 31 Μαρτίου το επίδομα παιδιού που αντιστοιχεί στον Ιανουάριο και Φεβρουάριο ενώ θα λάβουν κανονικά στο τέλος Μαΐου το επίδομα που αντιστοιχεί στον Μάρτιο. 
 
Το επίδομα παιδιού του άρθρου 214 του ν. 4512/2018 (Α' 5) χορηγείται στους δικαιούχους της πρώτης δόσης του έτους 2022, με προσαύξηση του μηνιαίως χορηγούμενου ποσού κατά το ήμισυ. 
 
 

Η καταβολή της προσαύξησης αυτής πραγματοποιείται μέχρι την 21/4/2022. Αντίστοιχη προσαύξηση χορηγείται στους λοιπούς δικαιούχους του επιδόματος του έτους 2022, μετά την έγκριση της αίτησης τους. 
 
Η προσαύξηση θεωρείται ότι αποτελεί αντικείμενο των αιτήσεων, επί των οποίων εκδόθηκαν οι εγκριτικές αποφάσεις χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους και καταβάλλεται άπαξ για κάθε εξαρτώμενο παιδί. 
 
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι εάν μετά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των δικαιούχων του φορολογικού έτους 2021 μεταβληθεί η κατηγορία επιδότησης των δικαιούχων για το έτος 2022, τότε: 
 
 

-εφόσον μειωθεί εν όλω ή εν μέρει το επίδομα, ο γονέας θα πρέπει να επιστρέψει αναλόγως και την προσαύξηση που έλαβε 
 
-εφόσον όμως προκύψει αναδρομικά ότι δικαιούνται μεγαλύτερο ποσό επιδόματος, η προσαύξηση που καταβλήθηκε αυξάνεται αναλόγως, ενώ το επιπλέον ποσό αυτό αποδίδεται στους δικαιούχους σε επόμενη καταβολή του επιδόματος. 
 
Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2022 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021. 
 
Μέχρι την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020. 

Διαβάστε επίσης

Αυτά είναι τα 5+1 πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα στην ΕλλάδαΟικονομία

Είναι γεγονός ότι η αγορά εργασίας εξελίσσεται συνεχώς και αναμένεται να αλλάξει ακόμα περισσότερο τα επόμενα πέντε χρόνια.   Πέρα από την επίδραση της τεχνολογίας, η πανδημίας του...

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται - Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος, αν δεν του καταβληθείΟικονομία

Διευκρινίσεις σχετικά με το Δώρο Πάσχα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα παρέχουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων Ανέργων της Συ...

Νέα άνοδος τιμών τον Μάϊο- Πόσο ακριβότερο θα είναι το πασχαλινό τραπέζι- Οι αυξήσεις ανά προϊόνΟικονομία

  Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ακρίβεια σε τρόφιμα και προϊόντα πρώτης ανάγκης, με τους καταναλωτές να προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν τα έξοδά τους. Την ίδια στιγμή αναμένονται...

Συντάξεις, επιδόματα, έκτακτες πληρωμές - Πότε καταβάλλονται  Οικονομία

Την καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Μαΐου και της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης  σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους αναπηρικών επιδομά...

Αττική Οδός: Συνωστισμός… εγκλωβισμένων για αποζημιώσεις – Υποβλήθηκαν 12.000 αιτήσεις Οικονομία

  Τις 12.000 έφθασαν οι αιτήσεις αποζημίωσης προς την «Αττική Οδό» για εγκλωβισμό στον αυτοκινητόδρομο κατά τη χιονοθύελλα του περασμένου Ιανουαρίου.       Ομως μόλις περίπου 3.500...

Αιχμάλωτη του «πολεμικού πληθωρισμού» η Ευρώπη - Άρθρο του Βασίλη Κορκίδη Οικονομία

Στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών τα βασικά ερωτήματα που απασχόλησαν τους ομιλητές κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη ήταν πολλά και αν...

Διαρροές για μείωση του ΦΠΑ από 13% στο 6% σε βασικά είδη – Ποια προϊόντα αφοράΟικονομία

Το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με διαρροές έχει καταλήξει στα προϊόντα εκείνα που επιθυμεί να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο 6% (από 13%) και αφορούν το ψωμί, το αλεύρι, το γάλα, ...

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 39,9% σημείωσε ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων για τον Φεβρουάριο 2022Οικονομία

Αύξηση κατά 39,9% σημείωσε ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, τον Φεβρουάριο του 2022, ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.   Συγκεκριμένα, αύξηση κατά περίπου 7 δισ. ευρώ ή 39,9% σημείωσε ο κύκλ...