ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΝΤ: Μεγάλο εμπόδιο για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ο πληθωρισμός

O πληθωρισμός αποτελεί ξεκάθαρο κίνδυνο για πολλές χώρες στον κόσμο και αποτελεί πολύ μεγάλο εμπόδιο για την παγκόσμια ανάκαμψη, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκερογκίεβα, σε ομιλία της εν όψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα περαιτέρω αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 από το 4,4% που προέβλεπε τον Ιανουάριο.

Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, πρόσθεσε η επικεφαλής του Ταμείου: «Ο πόλεμος και οι κυρώσεις θα μπορούσαν να κλιμακωθούν. Νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού θα μπορούσαν να εμφανισθούν. Οι σοδειές θα μπορούσαν να μειωθούν».

Το οικονομικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος είναι το πιο πολύπλοκο που έχουμε ζήσει και απαιτεί τρομερά δύσκολες επιλογές, τόνισε.

«Πώς μπορούν οι υπεύθυνοι για την πολιτική να ελέγξουν τον πληθωρισμό και το αυξανόμενο χρέος, διατηρώντας παράλληλα κρίσιμης σημασίας δαπάνες και διαμορφώνοντας τις βάσεις για μία διαρκή ανάπτυξη;» αναρωτήθηκε.

Αναφερόμενη στην αντίδραση που πρέπει να υπάρξει, επεσήμανε ότι οι άμεσες προτεραιότητες είναι ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία, η αντιμετώπιση της πανδημίας και η εξουδετέρωση του πληθωρισμού και του χρέους.

«Σε οικονομικούς όρους, η ανάπτυξη μειώνεται και ο πληθωρισμός αυξάνεται. Σε ανθρώπινους όρους, τα εισοδήματα του κόσμου μειώνονται και η ταλαιπωρία του αυξάνεται», είπε χαρακτηριστικά.

Η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι πολύ σημαντική για την οικονομική ασφάλεια. Όπως είπε, αποτελεί απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και συνιστά μία φορολογία των απλών ανθρώπων που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Πρόσθεσε ότι αυξάνεται ο κίνδυνος να αποσταθεροποιηθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες, κάτι που θα εμπέδωνε περισσότερο τον πληθωρισμό και θα έκανε δυσκολότερο τον έλεγχό του.

«Με δεδομένο το πρόβλημα αυτό, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δράσουν αποφασιστικά, να αφουγκρασθούν τον σφυγμό της οικονομίας και να προσαρμόσουν κατάλληλα τις πολιτικές», επεσήμανε.

Για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου δημόσιου χρέους, είπε ότι πρέπει να υπάρξει προσεκτική προτεραιοποίηση των δαπανών και να στοχεύουν αυτές στους περισσότερο ευάλωτους, προσθέτοντας ότι χρειάζονται αξιόπιστα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια.

Η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ανασφάλεια για τα τρόφιμά και ότι χρειάζεται μία πολυμερής πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί αυτή, καθώς διαφορετικά θα υπάρξει μεγαλύτερη πείνα φτώχεια και περισσότερες κοινωνικές αναταραχές.

Ανέφερε, επίσης, ότι η διπλή κρίση --του κορονοϊού και του πολέμου-- περιπλέκεται περαιτέρω από τον κίνδυνο κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας σε γεωπολιτικά μπλοκ, τονίζοντας ότι «ο κατακερματισμός της παγκόσμιας διακυβέρνησης αποτελεί ίσως την πιο σημαντική πρόκληση για το βασισμένο σε κανόνες πλαίσιο που καθόριζε τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις για περισσότερο από 75 χρόνια και βοήθησε να υπάρξουν σημαντική άνοδος του επιπέδου διαβίωσης σε όλο τον κόσμο».

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Νέα άνοδος τιμών τον Μάϊο- Πόσο ακριβότερο θα είναι το πασχαλινό τραπέζι- Οι αυξήσεις ανά προϊόνΟικονομία

  Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ακρίβεια σε τρόφιμα και προϊόντα πρώτης ανάγκης, με τους καταναλωτές να προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν τα έξοδά τους. Την ίδια στιγμή αναμένονται...

Συντάξεις, επιδόματα, έκτακτες πληρωμές - Πότε καταβάλλονται  Οικονομία

Την καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Μαΐου και της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης  σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους αναπηρικών επιδομά...

Αττική Οδός: Συνωστισμός… εγκλωβισμένων για αποζημιώσεις – Υποβλήθηκαν 12.000 αιτήσεις Οικονομία

  Τις 12.000 έφθασαν οι αιτήσεις αποζημίωσης προς την «Αττική Οδό» για εγκλωβισμό στον αυτοκινητόδρομο κατά τη χιονοθύελλα του περασμένου Ιανουαρίου.       Ομως μόλις περίπου 3.500...

Αιχμάλωτη του «πολεμικού πληθωρισμού» η Ευρώπη - Άρθρο του Βασίλη Κορκίδη Οικονομία

Στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών τα βασικά ερωτήματα που απασχόλησαν τους ομιλητές κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη ήταν πολλά και αν...

Διαρροές για μείωση του ΦΠΑ από 13% στο 6% σε βασικά είδη – Ποια προϊόντα αφοράΟικονομία

Το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με διαρροές έχει καταλήξει στα προϊόντα εκείνα που επιθυμεί να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο 6% (από 13%) και αφορούν το ψωμί, το αλεύρι, το γάλα, ...

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 39,9% σημείωσε ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων για τον Φεβρουάριο 2022Οικονομία

Αύξηση κατά 39,9% σημείωσε ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, τον Φεβρουάριο του 2022, ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.   Συγκεκριμένα, αύξηση κατά περίπου 7 δισ. ευρώ ή 39,9% σημείωσε ο κύκλ...

Έκρηξη στα ληξιπρόθεσμα χρέη τον Φεβρουάριο – Αφήνουν απλήρωτους φόρους για να τα βγάλουν πέραΟικονομία

Η ακρίβεια έχει ως αποτέλεσμα, οι φορολογούμενοι να αφήνουν απλήρωτους φόρους, προκειμένου να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα, με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να εκτινάσσονται. Τον Φεβρουάριο...

 Κορκίδης: Ανάγκη εκσυχρονισμού του ακτοπλοϊκού στόλου μέσα από τον ναυπηγικό τομέα στην ΕλλάδαΟικονομία

Την ανάγκη εκσυχρονισμού του ακτοπλοϊκού στόλου στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα, με αφορμή και το αυξημένο κόστος λειτουργίας των πλοίων από τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των να...