ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η παγκόσμια οικονομία θα ξεπεράσει τα 100 τρισ. δολάρια το 2022 για πρώτη φορά - Προβλέψεις για την Ελλάδα

Οι προβλέψεις για καθοδική πορεία της Ελλάδας

Η βρετανική εταιρεία συμβούλων Cebr προέβλεψε ότι η Κίνα θα γίνει η κορυφαία οικονομία του κόσμου σε όρους δολαρίου το 2030, δύο χρόνια αργότερα από ό,τι προβλεπόταν στην περσινή έκθεση της Παγκόσμιας Οικονομικής Λίγκας.

 
«Το σημαντικό ζήτημα για τη δεκαετία του 2020 είναι πώς οι παγκόσμιες οικονομίες αντιμετωπίζουν πληθωρισμό, ο οποίος έχει φτάσει τώρα στο 6,8% στις ΗΠΑ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Cebr, Ντάγκλας ΜακΓουίλιαμς.

«Ελπίζουμε ότι μια σχετικά μέτρια προσαρμογή θα θέσει υπό έλεγχο το πρόβλημα αυτό. Εάν όχι, τότε ο κόσμος θα χρειαστεί να προετοιμαστεί για ύφεση το 2023 ή το 2024».

Η έκθεση έδειξε, επίσης, ότι η Γερμανία βρίσκεται σε καλό δρόμο να ξεπεράσει την Ιαπωνία όσον αφορά την οικονομική απόδοση το 2033. Η Ρωσία θα μπορούσε να γίνει μια οικονομία στο Top 10 έως το 2036 και η Ινδονησία βρίσκεται καθ’οδόν για την ένατη θέση το 2034.

Η πρόβλεψη για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα λογίζεται ως χώρα με υψηλό εισόδημα με κατά κεφαλήν ΑΕΠ που υπολογίζεται στα 31.821 δολάρια για το 2021.

Μια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,2% το 2020 ακολουθήθηκε από μια εκτιμώμενη επέκταση 6,5% το 2021. Αντίθετα, η οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει τα προ κρίσης επίπεδα του ΑΕΠ το 2022.

Το υψηλό ποσοστό του εργατικού δυναμικού που δεν εργάζεται αποτέλεσε εμπόδιο στην ανάπτυξη για την οικονομία. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει, σημειώνει η έκθεση, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 15,8% το 2021.

Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε στο 206,7% το 2021, από 211,2% το 2020.

Ο κρατικός δανεισμός ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 10,2% το 2021. Αυτά τα στοιχεία σημαίνουν ότι το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην στήριξη της ανάκαμψης και της ταυτόχρονης οριοθέτησης στο βάρος του χρέους.

Κατά την επόμενη πενταετία, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά μέσο όρο στο 2,4%.

Μεταξύ 2027 και το 2036, η Cebr προβλέπει ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ θα μειωθεί περαιτέρω στο 1,3% ανά έτος.

Στα επόμενα 15 χρόνια, η Ελλάδα αναμένεται να παρασυρθεί σταδιακά προς τα κάτω στον Παγκόσμιο Οικονομικό Πίνακα, από την 52η θέση το 2021 στην 58η θέση το 2036.

Σημειώνεται, δε, ότι το 2006 η χώρα μας βρισκόταν πολύ πιο ψηλά, στην 29η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

(Με πληροφορίες από Reuters)

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση ύψους 20 εκατ. ευρώ σε θέατρα, μουσικές σκηνές, κινηματογράφους για το 2021Οικονομία

Με βάση κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που συνυπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Επικρατείας καθορίζονται οι όροι κα...

Eurostat – Πού δαπάνησαν περισσότερα χρήματα τα νοικοκυριά στην ΕΕ το 2020 – Τι έκαναν οι ΈλληνεςΟικονομία

Το 2020, η κατηγορία «στέγαση, ύδρευση, ενέργεια» αντιπροσώπευε περισσότερο από το ένα τέταρτο ήτοι ποσοστό 25,7 % των δαπανών των νοικοκυριών της ΕΕ, αυξημένη κατά 2,2 ποσοστιαίες...

Σοκ από το ράλι του φυσικού αερίου -Οι εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης και το κόστος τουςΟικονομία

Σοκ από το ράλι του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τις τιμές να εκτοξεύονται και να μελετώνται εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης. Τον χειρότερο εφιάλτη τους ζουν τα νοικοκυριά στην Ευρ...

Αναβάλλεται για το καλοκαίρι λόγω Όμικρον το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του ΝταβόςΟικονομία

  Η διεξαγωγή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός αναβάλλεται για τις αρχές του καλοκαιριού λόγω των νέων συνθηκών που προκαλεί η εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον. Στην ανα...

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση της ΝΔ αποκλείει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο ΑνάκαμψηςΟικονομία

  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, συνάντησε το μεσημέρι στο γραφείο του στη Βουλή, εκπροσώπους των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.   Συνομίλησε ...

Τα 3 μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στη Βουλή - Εξτρα ενίσχυση για το ρεύμα και έκπτωση για το αέριοΟικονομία

Τρία μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του προϋπολογισμού του 2022 στ...