ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΝΦΙΑ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά στο myAADE - Ποιοι θα δουν έκπτωση

 

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ και 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, φυσικά και νομικά πρόσωπα, μπορούν πλέον να δουν στο myAADE τον «λογαριασμό» του φόρου ακινήτων.

 

Για περισσότερους από 1,3 εκατομμύριο φορολογουμένους το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένο κατά 50% ή μηδενικό. Μάλιστα, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είδαν το 2020 τα εισοδήματά τους να μειώνονται λόγω της υγειονομικής κρίσης θα διαπιστώσουν ότι εφέτος θα πληρώσουν μισό φόρο για τα ακίνητά τους, καθώς πληρούν τα εισοδηματικά όρια που προβλέπονται για την εφαρμογή της έκπτωσης 50% στον ΕΝΦΙΑ.

 

Οι 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες μπορούν να εισέλθουν στο myAADE και να δουν το ποσό που αντιστοιχεί στον καθένα.

 

Το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρωθεί ανέρχεται σε λίγο πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

 

Η εξόφληση του Φόρου θα γίνει σε έξι δόσεις. Η πρώτη μπορεί να πληρωθεί μαζί με την δεύτερη στο τέλος Οκτωβρίου, χωρίς καμία επιβάρυνση, ενώ η τελευταία είναι προγραμματισμένη να καταβληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

 

Αλλαγές στο φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα διαπιστώσουν:

 

  • Οι φορολογούμενοι στους οποίους λόγω προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα των ακινήτων τους θα εφαρμοστεί φέτος μικρότερος συντελεστής παλαιότητας που μειώνει τον φόρο.
  • Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η Ιανουαρίου 2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα.
  • Οι φορολογούμενοι που τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες στα ακίνητά τους, καθώς ο φόρος θα είναι αυξημένος αφού θα υπολογιστεί στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων που είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2021.
  • Οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία και εμφάνισαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις μειωμένα εισοδήματα εξαιτίας του μέτρου της αναστολής εργασίας ή των κουρεμένων ενοικίων με αποτέλεσμα να πληρούν για πρώτη φορά τα εισοδηματικά κριτήρια για τη μερική (κατά 50%) ή την ολική (κατά 100%) απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ.
 

Ποιοι θα έχουν έκπτωση

 

Συγκεκριμένα, έκπτωση 50% δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

 

 

 

 

1.Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

2.Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

3.Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

 

Πλήρη απαλλαγή από τον φόρο θα έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  1. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

 

Ο νέος λογαριασμός μπορεί να εξοφληθεί σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

 

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών για να διευκολύνει τους φορολογουμένους θα δώσει τη δυνατότητα καταβολής την πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ μαζί με τη δεύτερη δόση έως τις 29 Οκτωβρίου χωρίς οι ιδιοκτήτες να επιβαρυνθούν με το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ / cnn.gr

Διαβάστε επίσης

Με ταχύτατους ρυθμούς αυξάνεται το ηλεκτρονικό εμπόριο στην ΕλλάδαΟικονομία

Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στον κύκλο εργασιών ηλεκτρονικού εμπορίου της Ευρώπης εντοπίστηκαν στην Ελλάδα (77%), πέρυσι. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ευρωπαϊκή έκθεση η...

ΡΑΕ: Αντιδράσεις των επιχειρήσεων στις προτάσεις για αλλαγές στα τιμολόγιαΟικονομία

Την αντίθεσή τους στην πλειονότητα των προτάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας εκφράζουν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης επιχ...

Αξιολόγηση Κομισιόν – Ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίαςΟικονομία

Την ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας καταγράφει η έκθεση της Κομισιόν για την 11η αξιολόγηση της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας επίσης πρόοδο σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων. Υπολο...

Δασικά αυθαίρετα – Με ποιον τρόπο θα σώσουν το ακίνητό τους οι ιδιοκτήτεςΟικονομία

Οι ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων με την πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους 250 ευρώ πετυχαίνουν –σε αυτή τη φάση–εξαίρεση από την κατεδάφιση, διαγραφή καταλογισμένων προστίμων, «...

Moody’s: Aναβάθμισε το αξιόχρεο των συστημικών ελληνικών τραπεζών - Θετικές οι προοπτικέςΟικονομία

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε σήμερα το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank σε Β2 από Caa1 και το αντ...

Σταϊκούρας: Δυνατότητα για πληρωμή δύο πρώτων δόσεων ΕΝΦΙΑ στο τέλος του ΟκτωβρίουΟικονομία

  Τη δυνατότητα να καταβάλουν τις δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ στο τέλος του Οκτωβρίου, χωρίς την όποια επιβάρυνση, θα έχουν οι φορολογούμενοι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικώ...

Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος: “Ανοίγει” ο αριθμός των δικαιούχων – Τα κριτήρια ένταξηςΟικονομία

  «Ανοίγει» ο αριθμός των δικαιούχων για το  Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος : Χωρίς να χρειαστεί να γίνει κάποια παρέμβαση από την πολιτεία, υπολογίζεται πως χιλιάδες οικογένειες θα ...