ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συντάξεις: Έρχονται νέα αναδρομικά για 1,5 εκατ. συνταξιούχους - Πώς και πότε θα τα λάβουν

 

Νέο πακέτο αναδρομικών αναμένεται να δοθεί σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", σύμφωνα με τις τελικές δικαστικές αποφάσεις, θα δοθούν επιστροφές από 490 ευρώ έως 3.400 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις, επιστροφές Δώρων συντάξεων έως και 2.000 ευρώ και αναδρομικά διετίας σε συντάξεις Δημοσίου με ποσά έως και 10.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν κλειδώσει δύο επιστροφές με τελικές δικαστικές αποφάσεις που είναι οι εξής:

1.Απόφαση 504/2021 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για αναδρομικά 2 ετών ( τουλάχιστον ) στους συνταξιούχους του Δημοσίου από τις περικοπές κύριων συντάξεων με τις κρατήσεις της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ( ΕΑΣ) που κρίθηκαν αντισυνταγματικές .Αφορά περίπου 420.000 συνταξιούχους του Δημοσίου και απόστρατους.

 

2.Απόφαση 898/2021 του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας που δικαιώνει συνταξιούχο με επιστροφές 11μήνου από τις μειώσεις των Νόμο 4051 και 4093 στην κύρια σύνταξη και ειδικά για το Νόμο 4051 αναγνωρίζει ότι στις επιστροφές επαναλαμβάνονται και οι επικουρικές εκτός από τις κύριες στις οποίες πλήρωσε μόνον τα αναδρομικά η κυβέρνηση. Η απόφαση είναι πιλότος για 400.000 συνταξιούχους ( δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ) που έχουν εκκρεμείς δίκες για αναδρομικά επικουρικών.

Η τρίτη απόφαση που αν βγει θετική όπως αναμένεται, θα κλειδώσει, σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", αναδρομικά και για τις επικουρικές αλλά και για τα Δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων είναι από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η απόφαση αυτή που αφορά 1,1 εκατ.συνταξιούχους με ή χωρίς αγωγές θα βγει ως το τέλος Ιουνίου και στην ουσία καλείται να επαναβεβαιώσει αν οι αντισυνταγματικές μειώσεις που επεστράφησαν μόνον στις κύριες συντάξεις με το Νόμο 47/14/2020 θα πρέπει να επιστραφούν στις επικουρικές συντάξεις για ένα 11μηνο μαζί με την πληρωμή Δώρων κύριων και επικουρικών για το ίδιο 11μηνο.

Η απόφαση που έβγαλε το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας έρχεται να κλειδώσει με απόλυτη βεβαιότητα αναδρομικά 11 μηνών για 400.000 συνταξιούχους από την επιστροφή περικοπών στις επικουρικές συντάξεις , με ποσά που φτάνουν έως και 3.396 ευρώ.Οι εν λόγω συνταξιούχοι έχουν καταθέσει προσφυγές πριν πληρωθούν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και βάσει του Νόμου 4714/2020 όσοι δικαιώνονται παίρνουν τα επιπλέον αναδρομικά που τους βγάζουν οι δικαστικές αποφάσεις.

Το θέμα είναι ότι υπάρχουν άλλοι 650.000 συνταξιούχοι που δεν έχουν κάνει αγωγές και το ερώτημα είναι αν θα πρέπει η κυβέρνηση να τους εντάξει σε μια συνολική ρύθμιση καταβολής αναδρομικών , όπως έκανε με τις κύριες συντάξεις που τους συμπεριέλαβε όλους ( με ή χωρίς αγωγές).

Το σημαντικό στοιχείο της απόφασης του Εφετείου είναι πως κρίνει ότι παρανόμως έγιναν οι μειώσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του Νόμου 4051/2012 στη σύνταξη της ενάγουσας συνταξιούχου.Το άρθρο 6 του Νόμου 4051 στη μεν παράγραφο 1 προέβλεπε τις μειώσεις 12% πάνω από 1.300 ευρώ για τις κύριες συντάξεις , στη δε παράγραφο 2 στην οποία αναφέρεται η απόφαση του Εφετείου προέβλεπε μειώσεις 10% , 15% και 20% στις επικουρικές συντάξεις πάνω από τα 200 ευρώ. Οι μειώσεις αυτές μαζί με τις περικοπές του νόμου 4093 πάνω από τα 1.000 ευρώ αθροίσματος κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και η κατάργηση των Δώρων κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ με τις 2287-2288/2015 αποφάσεως του.Το Εφετείο βασίζεται επάνω στις αρχικές αποφάσεις του ΣτΕ και λέει ότι υπάρχουν αναδρομικά στις επικουρικές που πρέπει να επιστραφούν από Ιούνιο 2015 έως Μάιο 2016 (11μηνο).Η κυβέρνηση όμως κατόπιν της απόφασης που έβγαλε το ΣτΕ στην πιλοτική δίκη του 2020 για το τι οφείλει να επιστρέψει το κράτος ερμήνευσε μερικώς την κρίση του δικαστηρίου και επέστρεψε τα αναδρομικά 11μηνών μόνον στις κύριες συντάξεις αφήνοντας έξω τις επικουρικές και τα Δώρα κύριων και επικουρικών , παρότι το ΣτΕ επαναλαμβάνει ότι οι μειώσεις είναι αντισυνταγματικές και στις επικουρικές και στα Δώρα.

Με το σκεπτικό της κυβέρνησης πληρώθηκαν αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις με 1,4 δισ. ευρώ .Ενώ με το σκεπτικό των δικαστηρίων οφείλονται άλλα 720 εκατ. ευρώ αναδρομικά στις επικουρικές και 1,3 δις. ευρώ από τα Δώρα. Αυτά τα νέα αναδρομικά θα μπουν καθώς φαίνεται σε ένα νέο χρονοδιάγραμμα πληρωμών μετά την έκδοση της νέας απόφασης του ΣτΕ που αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουνίου.

 

Τα σενάρια πληρωμών και τα ποσά

Η ανατροπή που κάνει το Εφετείο με το να κρίνει την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές μνημονεύοντας τις πρώτες αποφάσεις του ΣτΕ (2287-2288/2015) δείχνει ότι οι συνταξιούχοι που έχουν εκκρεμείς δίκες θα πάρουν νέα αναδρομικά για τις μειώσεις 11μήνου στις επικουρικές, όποτε γίνουν οι δίκες. Στην πράξη, η πρώτη εφετειακή απόφαση που αναγνωρίζει αναδρομικά και στις επικουρικές θα αποτελέσει «πιλότο» για όλες τις εκκρεμείς δίκες.

Για παράδειγμα:

-Συνταξιούχος ΙΚΑ που είχε επικουρική 700 ευρώ και σήμερα παίρνει 312 ευρώ δικαιούται από τις μειώσεις των Νόμων 4093 και 4051 αναδρομικά 2.197 ευρώ.

-Συνταξιούχος Δημοσίου που είχε επικουρική 495 ευρώ και σήμερα παίρνει 299 ευρώ δικαιούται αναδρομικά 2.103 ευρώ.

-Συνταξιούχος ΔΕΚΟ που είχε επικουρική 720 ευρώ και σήμερα παίρνει 370 ευρώ δικαιούται από τις μειώσεις των Νόμων 4093 και 4051 αναδρομικά 3.396 ευρώ.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι σε παρόμοια περίπτωση, και εν προκειμένω με αφορμή την απόφαση 563/2019 του Εφετείου Πειραιά για την ακύρωση της μείωσης 7% από τις κύριες συντάξεις του ΝΑΤ, το υπουργείο Εργασίας νομοθέτησε την επιστροφή των περικοπών για όλους τους συνταξιούχους του ΝΑΤ, καθώς η εφετειακή απόφαση αποτέλεσε νομολογία! Ως εκ τούτου, θα πρέπει να κάνει το ίδιο ακριβώς και τώρα, νομοθετώντας τα αναδρομικά από τις μειώσεις επικουρικών για όλους τους συνταξιούχους με την 898/2021 εφετειακή απόφαση που αναγνωρίζει επιστροφές στις επικουρικές συντάξεις από τις περικοπές 11 μηνών.

Η κυβέρνηση πάντως έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δικαιωθούν οι συνταξιούχοι με επιπλέον αναδρομικά (εν προκειμένω επικουρικών συντάξεων και Δώρων) και για το λόγο αυτόν είπε στο Νόμο 4714/2020 (άρθρο 114 παρ. 5) ότι οι εκκρεμείς δίκες αν δώσουν παραπάνω αναδρομικά, αυτά θα πληρωθούν στους συνταξιούχους. Απαγόρευσε όμως να κατατεθούν αγωγές μετά την πληρωμή των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, βάζοντας στο νόμο τον όρο ότι μετά την πληρωμή οι απαιτήσεις παύουν να υφίστανται (αποσβένονται), πλην όσων έχουν εκκρεμείς δίκες.

Το ερώτημα είναι αν θα πρέπει η κυβέρνηση -μετά και τις εφετειακές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν- να ρυθμίσει την επιστροφή των αναδρομικών στις επικουρικές με νομοθετική διάταξη, όπως έκανε με τις κύριες συντάξεις και όπως έπραξε με τη μείωση 7% στις συντάξεις του ΝΑΤ, που την επέστρεψε με αναδρομικά 11μήνου με εφετειακή απόφαση.

 
Πηγή: enikonomia.gr

 

 

Διαβάστε επίσης

ΟΑΕΔ: Έρχονται νέα προγράμματα για ανέργους και συνεργασία με την Amazon - Όλες οι λεπτομέρειεςΟικονομία

Με τους παγκόσμιους κολοσσούς της πληροφορικής χτίζει "γέφυρες" ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) με στόχο την υλοποίηση δράσεων για την ενίσχυση της ψηφιακής γνώ...

ΓΕΦΥΡΑ 2: Ξεπέρασαν τις 35.000 οι αιτήσεις - Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση δόσηςΟικονομία

  Λίγες ημέρες προθεσμία έχουν οι επαγγελματίες για να εξασφαλίσουν –εάν το θελήσουν- τόσο έμμεσο όσο και άμεσο «κούρεμα» των χρεών τους προς τις τράπεζες: Ήδη πάνω από 35.000 επιχ...

Ερχεται ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας: Τι προβλέπεται για την πρώτη κατοικία -Πότε ενεργοποιούνται οι 240 δόσεις Οικονομία

  Λίγες ημέρες απομένουν προκειμένου να τεθεί σε πλήρη ισχύ ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας. Οπως έχει ήδη περιγράψει σε εκτενές ρεπορτάζ το iefimerida.gr, το «κλειδί» του νέου Πτωχευτι...

Φορολογικές δηλώσεις: 11+1 «αφορολόγητα έσοδα» για επαγγελματίες και επιχειρήσειςΟικονομία

  Το νέο Έντυπο Ε3 ξεκλειδώνει» και τις επόμενες επιδοτήσεις για πάγιες δαπάνες   Η ώρα για δηλώσεις φόρου εισοδήματος του 2020 σήμανε πλέον για 9 εκατομμύρια φορολογουμένους, μετά...

Γεωργιάδης: Όλα τα μέτρα έχουν ως επίκεντρο τις θέσεις εργασίας - Εστίαση, Τουρισμός, Λιανικό εμπόριοΟικονομία

  «Είμαστε σε ασταμάτητες επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον σχεδιασμό προγραμμάτων ενίσχυσης της οικονομίας, για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να μπουν δυνατά σε μια ομαλή ...

Καταστήματα και σούπερ μάρκετ: Ανοιχτά την Κυριακή - Το ωράριο λειτουργίαςΟικονομία

  Τη δυνατότητα να λειτουργήσουν έχουν  τα καταστήματα την Κυριακή 23 Μαΐου  σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσια υγείας από τον...

Αποζημιώσεις ενοικίων: Πίστωση 7,7 εκατ. ευρώ για 5.564 δικαιούχουςΟικονομία

  Αφορά 2.154 ιδιοκτήτες ακινήτων για μειωμένα μισθώματα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου και 3.410 ιδιοκτήτες για μισθώματα Ιανουαρίου-Μαρτίου Πιστώνονται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμού...

Άνοιξε η πλατφόρμα για την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού - Οι προϋποθέσειςΟικονομία

Κωστής Πλάντζος   Το ύψος της αποζημίωσης ξεκινά από τα €1.000 και φτάνει μέχρι και τα €4.000 - Αναλυτικά οι δικαιούχοι και τα κριτήρια – Μέχρι πότε μπορούν να υποβάλλονται οι αιτή...