ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΚΤ: Δεκτά τα ελληνικά ομόλογα του Δημοσίου - Βελτίωση της ρευστότητας στις τράπεζες

 

Ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες θα δέχεται κατ? εξαίρεση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε μια πολύ σημαντική για τη χώρα μας απόφαση. Οπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης, η ΕΚΤ θα δέχεται κατ΄ εξαίρεση ελληνικά ομόλογα (καθόσον δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια) σε Πιστωτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος.

 

Το συγκεκριμένο μέτρο είναι το δεύτερο κατά σειρά στοχευμένο μέτρο που λαμβάνει για την Ελλάδα η ΕΚΤ μετά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών (PΕΕP ), για την βοήθεια των ελληνικών τραπεζών και την διατήρηση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

 

Η ΕΚΤ υιοθετεί όπως αναφέρει η ίδια μια πρωτοφανή δέσμη μέτρων διασφάλισης προς να αμβλύνουν την ένταση των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

 


H EKT με τις αποφάσεις της διευκολύνει την χορήγηση δανείων με εγγυήσεις, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά για τη διάρκεια της πανδημίας και θα επανεξεταστούν, πριν από το τέλος του 2020.

 

Τα θετικά νέα καλωσόρισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η «κίνηση αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα στην οικονομία» και πως η «Ελλάδα, ενεργώντας αποφασιστικά και με σταθερό οικονομικό πλάνο, θα βγει ακόμη πιο δυνατή από αυτούς τους δύσκολους καιρούς»

Prime Minister GR
?@PrimeministerGR


We welcome the ECB's decision to accept Greek government bonds as collateral in the Eurosystem, a move which will further boost liquidity in the economy. Acting decisively and with a concrete economic plan, Greece will come out even stronger through these challenging times.


1.524
9:43 μ.μ. - 7 Απρ 2020

 

Για έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη της χώρας μιλά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, που εκφράζει την ικανοποίησή του για αυτή την εξέλιξη.

 

Η δήλωση του κ. Σταϊκούρα:

«Με σημερινή απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των ομολόγων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία και τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2018 τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρα, καθώς δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

 

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται αποδεκτοί τίτλοι στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (PEPP), διευρύνει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση ενισχύει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

 

Επιπλέον, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα και τις αποτιμήσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη στη χώρα μας.

 

Με υπευθυνότητα, ενότητα και σχέδιο, δρώντας αποφασιστικά, θα βγούμε όρθιοι και δυνατοί από αυτόν τον αγώνα που δίνουμε, με το λιγότερο ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος, και με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

 

Πηγή: huffingtonpost.gr

Διαβάστε επίσης

Eurogroup: Με €540 δισ. η πρώτη απάντηση - Στη Σύνοδο Κορυφής το επόμενο μεγάλο βήμαΟικονομία

  Ένα μικρό βήμα για τις αγορές, ένα τεράστιο βήμα για την Ευρώπη η χθεσινή συμφωνία του Eurogroup - Έως 6 δισ. ευρώ η «ένεση» για την Ελλάδα - Οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν για ...

Κρίσιμο Eurogroup για το μέλλον της Ε.Ε.: H πίεση στην Ολλανδία και το γαλλογερμανικό σχέδιο για συμβιβασμόΟικονομία

  Αυξάνεται η πίεση από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. στην Ολλανδία προκειμένου να ξεμπλοκάρει την οικονομική στήριξη ύψους μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του κορο...

Κορωνοϊός: Στην άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας στο τέλος Απριλίου επιμένουν οι θεσμοίΟικονομία

  Κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο παράτασης του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τις 30 Απριλίου, εμφανίσθηκαν χθες οι θεσμοί κατά τη διάρκεια πολύωρης τηλεδιάσκεψης...

Η ΕΚΤ προειδοποιεί για την ανάγκη οικονομικών μέτρων ύψους 1,5 τρισ. ευρώΟικονομία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup ότι η ευρωζώνη μπορεί να χρειασθεί οικονομικά μέτρα ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου ε...

Τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου ενόψει Eurogroup - «Η Ε.Ε. να δείξει αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη»Οικονομία

  Τηλεδιάσκεψη ενόψει της απογευματινής συνεδρίασης του Eurogroup πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό.   Οπως τονίζουν κυβερνητικές πηγέ...

Eurogroup: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση για τη στήριξη της Ευρωζώνης - Τι ζητεί η ΕλλάδαΟικονομία

  Την αναζήτηση ενός συμβιβαστικού ευρωπαϊκού πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου του κορονοϊού θα επιδιώξει το Eurogroup που θα συνεδριάσει σήμερα μέσω ...

Σεντένο για Eurogroup: Μέτρα στήριξης μισού τρισ. ευρώ στο "τραπέζι" - Τι είπε για τα κορονο-ομόλογαΟικονομία

  Τα νέα μέτρα στήριξης περίπου μισού τρισ. ευρώ για την ΕΕ εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού θα τεθούν αύριο στην συνεδρίαση του Eurogroup, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Μάριο Σεντένο...