ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΗΠΑ: Κυρώσεις για το Predator κατά της Intellexa – Ειδική αναφορά στην άδεια εξαγωγής από Ελλάδα

Κυρώσεις σε δυο φυσικά πρόσωπα και πέντε νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με το παράνομο λογισμικό υποκλοπών Predator ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται η εταιρία Intellexa S.A. με έδρα την Ελλάδα, ο ιδιοκτήτης της κοινοπραξίας Intellexa Ταλ Ντιλιάν και η σύζυγος και συνεργάτης του Σάρα Χάμου.

Ο όμιλος (consortium) Intellexa περιγράφεται από τις αμερικανικές αρχές ως ένας «σύνθετος, διεθνής ιστός αποκεντρωμένων επιχειρήσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι γίνεται ειδική αναφορά και στην εξαγωγή του Predator μέσω Ελλάδας «σε αυταρχικά καθεστώτα», την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης του σκανδάλου των υποκλοπών, στο οποίο εμπλέκεται ο ανιψιός και δεξί χέρι του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

 

ΗΠΑ: απειλή για την ασφάλειά μας η Ιntellexa – To Predator έχει χρησιμοποιηθεί και σε βάρος αμερικανών αξιωματούχων
Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η απόφαση του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ ρητά αναφέρει ότι το Predator έχει χρησιμοποιηθεί και σε βάρος αμερικανών αξιωματούχων κάτι που άλλωστε εξηγεί και την απόφαση να προχωρήσουν σε τόσο αυστηρά μέτρα: «Επιπλέον, το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator έχει χρησιμοποιηθεί από ξένους πράκτορες σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσουν συγκαλυμμένα αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δημοσιογράφους και ειδικούς σε θέματα χάραξης πολιτικής».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNN αμερικανός αξιωματούχος σχολιάζοντας την ανακοίνωση επεσήμανε ότι «οι δραστηριότητες του ομίλου Intellexa αποτελούν μια απειλή σε επίπεδο αντικατασκοπείας για την αμερικανική κυβέρνηση και, όπως έχει καταγραφεί εκτεταμένα από ερευνητικούς δημοσιογράφους, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και εταιρείες τεχνολογίας, έχουν διευκολύνει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο».

Όπως αναφέρει το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο: «Σύμφωνα με έκθεση της Google τον περασμένο μήνα, το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator της Intellexa έχει πωληθεί στις κυβερνήσεις της Αιγύπτου, της Αρμενίας, της Ελλάδας, της Μαδαγασκάρης, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Σερβίας, της Ισπανίας και της Ινδονησίας».

Συγκεκριμένα, στη λίστα κυρώσεων περιλαμβάνονται:
Ο Ταλ Τζόναθαν Ντιλιάν, ο Ισραηλινός ιδρυτής του ομίλου Intellexa και «αρχιτέκτονας», όπως τον χαρακτηρίζει το αμερικανικό υπουργείο, των εργαλείων spyware που παράγει. Σημειώνεται πως «ο όμιλος είναι ένας πολύπλοκος διεθνής ιστός αποκεντρωμένων εταιρειών» που ελέγχονται είτε πλήρως είτε εν μέρει από τον Ντιλιάν και την συνεργάτιδα του Σάρα Χαμού.

Η Σάρα Αλεξάνδρα Φαισάλ Χάμου, η οποια αναφέρεται ως «ειδική σε εταιρείες off-shoring που έχει παράσχει διοικητικές υπηρεσίες στην κοινοπραξία Intellexa, συμπεριλαμβανομένης της ενοικίασης χώρων γραφείων στην Ελλάδα για λογαριασμό της Intellexa S.A».

Η Intellexa S.A., «εταιρία ανάπτυξης λογισμικού με έδρα την Ελλάδα στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa που έχει εξάγει τα εργαλεία παρακολούθησης της σε αυταρχικά καθεστώτα». Υπενθυμίζεται ότι η Intellexa S.A. είχε προστεθεί στη λίστα κυρώσεων του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στις 18 Ιουλίου 2023, για διακίνηση διαδικτυακών εργαλείων που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας το απόρρητο και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως.

Η Intellexa Limited, εταιρεία με έδρα την Ιρλανδία στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa που δρα ως μεταπωλητής τεχνολογίας και κατέχει περιουσιακά στοιχεία για λογαριασμό της κοινοπραξίας. Η Intellexa Limited είχε επίσης προστεθεί στη λίστα κυρώσεων του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στις 18 Ιουλίου 2023.

Η Cytrox AD, εταιρεία με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa, που ενεργεί ως προγραμματιστής του λογισμικού κατασκοπείας Predator της κοινοπραξίας. Η Cytrox AD είχε επίσης προστεθεί στη λίστα κυρώσεων του υπουργείου Εμπορίου στις 18 Ιουλίου 2023.

Η Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings ZRT), εταιρία με έδρα την Ουγγαρία στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa, η οποία ανέπτυξε το λογισμικό κατασκοπείας Predator για τον όμιλο πριν μεταφερθεί η παραγωγή του στη Βόρεια Μακεδονία.

Η Thalestris Limited, εταιρία με έδρα την Ιρλανδία εντός της κοινοπραξίας Intellexa που κατέχει δικαιώματα διανομής του λογισμικού Predator και ενεργεί ως χρηματοοικονομική εταιρεία συμμετοχών για την κοινοπραξία.

 

Τι σημαίνουν οι κυρώσεις – Κίνδυνος κυρώσεων και για όσους συναλλάσσονται μαζί τους

Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται για πρώτη φορά σε μια εταιρεία που παράγει εμπορικό κατασκοπευτικό λογισμικό. Αυτό που κάνουν είναι να δεσμεύουν τα περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ των παραπάνω προσώπων και εταιρειών: «Ως αποτέλεσμα της σημερινής απόφασης, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα σε περιουσιακά στοιχεία των προσώπων που αναφέρονται ανωτέρω, τα οποία βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην κατοχή ή τον έλεγχο αμερικανικών προσώπων, δεσμεύονται και πρέπει να αναφέρονται στην OFAC (σ.σ. Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων). Επιπλέον, μπλοκάρονται επίσης όλες οι οντότητες που ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα, ατομικά ή συνολικά, κατά 50 τοις εκατό ή περισσότερο σε ένα ή περισσότερα πρόσωπα που έχουν μπλοκαριστεί.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το ενδεχόμενο κυρώσων περιλαμβάνει και όσους συναλλάσσονται με οποιονδήποτε τρόπο ή έχουν άμεση σχέση με τα πρόσωπα και τις εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις: «Επιπλέον, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλα πρόσωπα που συμμετέχουν σε ορισμένες συναλλαγές ή δραστηριότητες με τις οντότητες και τα πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις ενδέχεται να εκτεθούν σε κυρώσεις ή να υποστούν ενέργειες επιβολής. Οι απαγορεύσεις περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συνεισφοράς ή την παροχή κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από, προς ή προς όφελος οποιουδήποτε προσώπου που έχει οριστεί, ή τη λήψη οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από οποιοδήποτε τέτοιο πρόσωπο.»

 

Πηγή: in.gr

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Εκρήξεις από το πρωί στην Οδησσό – Ασφαλής η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον ΜητσοτάκηΚόσμος

Εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στην αυτοκινητοπομπή του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Οδησσό, λίγο πριν την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.   Να σημειωθεί ό...

Νέα κατηγορία σε βάρος του γερουσιαστή των ΗΠΑ Μενέντεζ, που αναμένεται να δικαστεί για διαφθοράΚόσμος

Ο αμερικανός γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος Μπομπ Μενέντεζ , αντιμέτωπος ήδη μαζί με τη σύζυγό του με κατηγορίες για δωροληψία, υπόθεση στην οποία έχουν εμπλακεί η Αίγυπτος...

«Σούπερ Τρίτη» στις ΗΠΑ: Επικράτηση Τραμπ σε 12 από τις 15 πολιτείες για το χρίσμα – Άνετη νίκη και για ΜπάιντενΚόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναδείχθηκε ήδη νικητής στις 12 από τις δεκαπέντε πολιτείες όπου διεξήχθησαν χθες εσωκομματικές ψηφοφορίες των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψήφιου ή της ...

Αγωνία στο Μπάκιγχαμ: "Ζει με δανεικό χρόνο" ο Βασιλιάς Κάρολος- Τι προβλέπουν οι αναλυτές στο ΛονδίνοΚόσμος

Η πραγματικότητα για το τι θα μπορούσε να συμβεί στον βασιλιά Κάρολο στο εγγύς μέλλον είναι «δύσκολο να αποφευχθεί», ισχυρίστηκε ένας βασιλικός εμπειρογνώμονας στη Daily Star. Μετά...

"Hotel California": Δικάζονται οι πιο… "σατανιστικοί" στίχοι στην ιστορία της ροκ-Ο Λαβί, το "θηρίο", η… 16χρονηΚόσμος

Οι στίχοι μιλάνε για ένα ταξιδιώτη που πάει σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας. Αρχικά φαίνεται παραδεισένιο, αλλά αργότερα αποκαλύπτονται οι άσχημες πτυχές του. Δυστυχώς από αυτό το ξε...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εφικτή" μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πριν από το ΡαμαζάνιΚόσμος

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε με τον Μπένι Γκαντζ, που είναι μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, την ανάγκη για ανάληψη άμεσης δράσης ώστ...

Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέχθηκε πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά ΒαλκάνιαΚόσμος

Πρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια με συντριπτική πλειοψηφία εκλέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, αναγνωρίζοντάς του, μεταξύ άλλων, την καθοριστική συμ...