ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Guardian: Ο Πούτιν κερδίζει τον οικονομικό πόλεμο, η Δύση πρέπει να πάει σε συμφωνία ειρήνης

Έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που η Δύση ξεκίνησε τον οικονομικό της πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και δεν πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο, αντιθέτως, τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα, αναφέρει ο Guardian.
Όπως επισημαίνεται σε σημερινό άρθρο του Guardian, οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στον Βλαντιμίρ Πούτιν όχι επειδή θεωρήθηκαν η καλύτερη επιλογή, αλλά επειδή ήταν καλύτερες από τους άλλους δύο διαθέσιμους τρόπους δράσης: αδράνεια ή στρατιωτική εμπλοκή.

Η πρώτη δέσμη οικονομικών μέτρων εισήχθη αμέσως μετά την εισβολή, όταν υποτίθεται ότι η Ουκρανία θα συνθηκολογούσε εντός ημερών. Αυτό δεν συνέβη, με αποτέλεσμα οι κυρώσεις -αν και ακόμη ημιτελείς- να έχουν σταδιακά ενταθεί.

Ωστόσο, δεν υπάρχει άμεση ένδειξη αποχώρησης της Ρωσίας από την Ουκρανία και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, επειδή οι κυρώσεις είχαν το στρεβλό αποτέλεσμα να αυξήσουν το κόστος των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, να ενισχύσουν μαζικά το εμπορικό της ισοζύγιο και να χρηματοδοτήσουν την πολεμική της προσπάθεια.



Η Ρωσία αντέχει οικονομικά - Ισχυροποιείται το ρούβλι

Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, ο Πούτιν θα μπορούσε να υπερηφανεύεται για πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 96 δισ. δολαρίων (76 δισ. λίρες) – περισσότερο από το τριπλάσιο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021.

 

 


Όταν η ΕΕ ανακοίνωσε τη μερική απαγόρευσή της στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το κόστος του αργού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές αυξήθηκε, παρέχοντας στο Κρεμλίνο άλλο ένα απροσδόκητο οικονομικό κέρδος. Η Ρωσία δεν δυσκολεύεται να βρει εναλλακτικές αγορές για την ενέργειά της, με τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κίνα τον Απρίλιο να αυξάνονται περισσότερο από 50% σε ετήσια βάση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κυρώσεις είναι ανώδυνες για τη Ρωσία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8,5% φέτος καθώς οι εισαγωγές από τη Δύση θα καταρρεύσουν. Η Ρωσία έχει αποθέματα αγαθών απαραίτητα για τη διατήρηση της οικονομίας της, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα εξαντληθούν.

Αλλά η Ευρώπη απογαλακτίζεται βαθμιαία από την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, και έτσι αποφεύχθηκε μια άμεση οικονομική κρίση για τον Πούτιν. Το ρούβλι – χάρη στους ελέγχους κεφαλαίων (capital controls) και το υγιές εμπορικό πλεόνασμα – είναι ισχυρό . Το Κρεμλίνο έχει χρόνο να βρει εναλλακτικές λύσεις και πηγές ανταλλακτικών και εξαρτημάτων από χώρες που είναι πρόθυμες να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις.

 

 

Ανησυχία στο Νταβός για το οικονομικό κόστος ενός παρατεταμένου πολέμου

Στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα, το δημόσιο μήνυμα ήταν η καταδίκη της ρωσικής επιθετικότητας και η ανανεωμένη δέσμευση για στήριξη της Ουκρανίας. Όμως ιδιωτικά, υπήρχαν ανησυχίες για το οικονομικό κόστος ενός παρατεταμένου πολέμου.

 

 


Αυτές οι ανησυχίες είναι απολύτως δικαιολογημένες.  Ως αποτέλεσμα του πολέμου, οι δυτικές οικονομίες αντιμετωπίζουν μια περίοδο αργής ή αρνητικής ανάπτυξης και αυξανόμενου πληθωρισμού – μια επιστροφή στον στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του 1970.

Οι κεντρικές τράπεζες – συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Αγγλίας – πιστεύουν ότι πρέπει να ανταποκριθούν στον σχεδόν διψήφιο πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια. Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, αν όχι περισσότερο, καθώς οι περισσότερες από αυτές εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό αέριο από το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

Έρχεται επισιτιστική κρίση και πλήρης κρίση χρέους

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχότερες χώρες του κόσμου είναι διαφορετικής τάξης μεγέθους. Για ορισμένες από αυτές το ζήτημα δεν είναι ο στασιμοπληθωρισμός, αλλά η πείνα, ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού των προμηθειών σιταριού από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

Ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος έθεσε το πρόβλημα: «Αυτή τη στιγμή, τα σιλό σιτηρών της Ουκρανίας είναι γεμάτα. Την ίδια στιγμή, 44 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βαδίζουν προς την πείνα».

 

 


Σε κάθε πολυμερή οργανισμό –το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και τα Ηνωμένα Έθνη– αυξάνονται οι φόβοι για μια ανθρωπιστική καταστροφή. Η θέση είναι απλή: αν τα αναπτυσσόμενα έθνη δεν είναι εξαγωγείς ενέργειας, αντιμετωπίζουν μια τριπλή σύγκρουση στην οποία οι κρίσεις καυσίμων και τροφίμων πυροδοτούν γενικότερες οικονομικές κρίσεις.

Αντιμέτωπες με την επιλογή να ταΐσουν τους πληθυσμούς τους ή να πληρώσουν τους διεθνείς πιστωτές τους, οι κυβερνήσεις θα επιλέξουν το πρώτο. Η Σρι Λάνκα ήταν η πρώτη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή που χρεοκόπησε , αλλά είναι απίθανο να είναι η τελευταία. Ο κόσμος φαίνεται πιο κοντά σε μια πλήρη κρίση χρέους από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τη δεκαετία του 1990.

 

Η ήττα του Πούτιν δεν είναι πιθανή, η Δύση πρέπει να πάει σε συμφωνία ειρήνης

Ο Πούτιν δικαίως καταδικάστηκε για μεταχείριση της απειλής επισιτιστικής κρίσης ως όπλου, αλλά η προθυμία του να το κάνει δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Από την αρχή, ο Ρώσος πρόεδρος παίζει ένα παιχνίδι διαρκείας, περιμένοντας τον κατακερματισμό του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του. Το Κρεμλίνο πιστεύει ότι το κατώφλι της Ρωσίας για οικονομικό πόνο είναι υψηλότερο από αυτό της Δύσης, και μάλλον έχει δίκιο σε αυτό.

 

 


Εάν χρειάζονταν αποδείξεις ότι οι κυρώσεις δεν λειτουργούν, τότε η απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να προμηθεύσει την Ουκρανία με προηγμένα πυραυλικά συστήματα το παρέχει . Η ελπίδα είναι ότι η σύγχρονη στρατιωτική τεχνολογία από τις ΗΠΑ θα επιτύχει αυτό που οι ενεργειακές απαγορεύσεις και η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής: να αναγκάσει τον Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του.

Η πλήρης ήττα του Πούτιν στο πεδίο της μάχης είναι ένας τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος, αν και όπως έχουν τα πράγματα αυτό δεν φαίνεται και τόσο πιθανό. Υπάρχουν και άλλα πιθανά αποτελέσματα. Το ένα είναι ότι ο οικονομικός αποκλεισμός τελικά λειτουργεί, με τις ολοένα σκληρότερες κυρώσεις να αναγκάζουν τη Ρωσία να υποχωρήσει. Ένα άλλο είναι μια διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων.

Ο Πούτιν δεν πρόκειται να παραδοθεί άνευ όρων και η πιθανότητα σοβαρών παράπλευρων ζημιών από τον οικονομικό πόλεμο είναι προφανής: πτώση του βιοτικού επιπέδου στις ανεπτυγμένες χώρες. πείνα, ταραχές τροφίμων και κρίση χρέους στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Μετά τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα η Δύση είναι δύσκολο να «καταπιεί» έναν συμβιβασμό με το Κρεμλίνο, αλλά η οικονομική πραγματικότητα υποδηλώνει μόνο ένα πράγμα: αργά ή γρήγορα θα επιτευχθεί μια συμφωνία.

Διαβάστε επίσης

Bloomberg: Προβλέψεις για νέα αρνητικά ρεκόρ του πληθωρισμού- Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των κρατώνΚόσμος

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σπάει ρεκόρ μετά από ρεκόρ, αλλά το χάσμα μεταξύ του υψηλότερου και του χαμηλότερου ποσοστού μεταξύ των 19 μελών του νομισματικού μπλοκ έχει επίσης εκτι...

Κορωνοϊός: Η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώνεται στη Βόρεια Κορέα, εκτιμά ο ΠΟΥΚόσμος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως η κατάσταση με τον κορωνοϊό επιδεινώνεται στη Βόρεια Κορέα, ενώ επικρίνει την έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς των αρχών, οι οποίες διαβεβαι...

Κοινή επίσκεψη των Πρέσβεων Νορβηγίας και Ουκρανίας σε δομή των Γιατρών του ΚόσμουΚόσμος

Στο ανοικτό κέντρο διαμονής «A step forward» των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης ο Νορβηγός πρέσβης Φρόντε Όβερλαντ Άντερσεν και ο Ουκρανός ομόλογός του Σερ...

Αντιδράσεις μετά το τελευταίο παραλήρημα Ερντογάν: "Είναι σάπιοι και σουρτούκες"Κόσμος

Την οργισμένη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν οι διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί, με αφορμή την επέτειο των πανεθνικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν πριν εν...

Ο Δένδιας μετείχε στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ιορδανίας στη Νεκρά ΘάλασσαΚόσμος

Στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ιορδανίας που έγινε στη Νεκρά Θάλασσα μετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο διεξάγεται εκτός Β...

Θεοδωρικάκος: «H Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τη συνεχή επανάληψη μυθευμάτων»Κόσμος

Σκληρή απάντηση δίνει με γραπτή δήλωσή του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, στους ανυπόστατους ισχυρισμούς που εξέφρασε ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Suleyman S...

Αποζημίωση 15 εκατ. δολαρίων στον Τζόνι Ντεπ για δυσφήμηση από την Άμπερ ΧερντΚόσμος

Η ηθοποιός Άμπερ Χερντ δυσφήμησε τον πρώην σύζυγό της, Τζόνι Ντεπ, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας, όπως έκρινε σήμερα αμερικανικό δικαστήριο, βάζοντας ...