ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Κομισιόν θα προτείνει κυρώσεις σε βάρος τριών ρωσικών τραπεζών

Η Κομισιόν έχει προτείνει κυρώσεις σε βάρος της Credit Bank της Μόσχας και της Russian Agricultural Bank, δήλωσαν σήμερα στο Reuters δύο πηγές της ΕΕ.

 

Νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η Sherbank θα υποστεί επίσης κυρώσεις. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να εγκρίνουν την πρόταση προτού υιοθετηθεί.

 

Αν η πρόταση εγκριθεί, οι τρεις τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT, δήλωσε η πηγή, περιπλέκοντας τις συναλλαγές τους με άλλους δανειστές.

 

Ωστόσο η Επιτροπή δεν πρότεινε πλήρη απαγόρευση των συναλλαγών ούτε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, που έχουν επιβληθεί σε βάρος άλλων ρωσικών τραπεζών σε προηγούμενο γύρο κυρώσεων της ΕΕ, περιλαμβανομένης της VTB.

 

Η Sherbank είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας. Η Κομισιόν απέφυγε να προτείνει κυρώσεις σε βάρος της Gazprombank, που είναι κρίσιμης σημασίας για τις πληρωμές αερίου. Η ΕΕ δεν έχει επιβάλει μέχρι τώρα κυρώσεις στο ρωσικό αέριο.

 

Οι προηγούμενοι γύροι κυρώσεων της ΕΕ είχαν θέσει στο στόχαστρο άλλες ρωσικές και λευκορωσικές τράπεζες, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

 

Διαβάστε επίσης

Φον ντερ Λάιεν:Το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, με σταδιακό εμπάργκο πετρελαίουΚόσμος

Το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, παρουσίασε σήμερα από το ΕυρωπαΪκό Κοινοβούλιο στο Στρασβού...

Εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας εισηγείται η ΕΕ - Τι περιλαμβάνει το έκτο πακέτο κυρώσεωνΚόσμος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι της στο Γερμανικό Πρακτορείο χθες Τρ...