Περί τους δεκαπέντε ηγέτες  χωρών συνεδριάζουν σήμερα στο Λονδίνο για να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους για την Ουκρανία, στον απόηχο του πρωτοφανούς σκηνικού με την αντιπαράθεση Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Στο Λονδίνο θα βρεθεί και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό για να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής.

«Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο», δήλωσε ο Ζεράρ Αρό , πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον. «Η στιγμή της αλήθειας πλησιάζει. Θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων;»

Οι πιθανότητες να αναγκαστεί η Ευρώπη να εξοπλίσει μόνη της την Ουκρανία αυξάνονται, με τους Ευρωπαίους πολιτικούς να «επιθεωρούν» τα οπλικά τους αποθέματα προκειμένου να εκτιμήσουν σε ποιό μέγεθος θα μπορούσαν να παρέμβουν ώστε να στηρίξουν το Κίεβο.

«Αρνούμενος να λυγίσει στην Ουάσιγκτον, ο Ζελένσκι υπήρξε η τιμή της Ευρώπης», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού. «Απομένει σε εμάς να αποφασίσουμε τι θέλουμε να είμαστε εμείς οι Ευρωπαίοι. Εάν θέλουμε να είμαστε Ευρωπαίοι».

Στο κλίμα αυτο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φάνηκε να αναλαμβάανει ρόλο γεφυροποιού καθώς είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με σειρά ηγετών, μεταξύ των οποίων και με τους Ζελένσκι και Τραμπ, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Επονται Μολδαβία και Ρουμανία

Ο Μακρόν παραχώρησε επίσης συνεντεύξεις στον γαλλικό κυριακάτικο Τύπο, μιλώντας μεταξύ άλλων για το φλέγον ζήτημα της αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης μπροστά στον φόβο μιας αμερικανικής απεμπλοκής.

«Αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σταματηθεί, «θα συνεχίσει σίγουρα για τη Μολδαβία και πιθανώς παραπέρα για τη Ρουμανία», προειδοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν

Η πιθανή «απεμπλοκή» των ΗΠΑ από την Ουκρανία «δεν είναι προς το συμφέρουν τους (των ΗΠΑ)», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, γιατί «ό,τι έκαναν οι ΗΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια είναι απολύτως σύμφωνο με τη διπλωματική και στρατιωτική τους παράδοση».

Αν η Ουάσινγκτον συμφωνήσει να «υπογράψει μια εκεχειρία χωρίς να παράσχει καμία εγγύηση ασφάλειας για την Ουκρανία», τότε η «γεωστρατηγική αποτρεπτική της ικανότητα σε σχέση με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλους θα εξαφανιζόταν την ίδια μέρα», υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ξαναθέτοντας τη συζήτηση για μια ευρωπαϊκή πυρηνική ομπρέλα για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ευρώπης, ο Μακρόν τόνισε ότι ένας στρατηγικός διάλογος με ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα, «θα έκανε τη Γαλλία ισχυρότερη».

«Εμείς έχουμε ασπίδα, αυτοί δεν έχουν. Και δεν μπορούν πλέον να εξαρτώνται από την αμερικανική πυρηνική αποτροπή. Χρειαζόμαστε στρατηγικό διάλογο με όσους δεν την έχουν και αυτό θα κάνει τη Γαλλία ισχυρότερη».

Ο Γάλλος ηγέτης εξέφρασε την ελπίδα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κινηθούν γρήγορα για μια «μαζική και κοινή χρηματοδότηση» με «εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ» για να οικοδομήσουν κοινή άμυνα.

Ηρεμία σεβασμός και ευγνωμοσύνη

Παράλληλα, κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι να «επιδείξουν ηρεμία, σεβασμό και ευγνωμοσύνη» μετά από τη χθεσινή σύγκρουση των δύο στον Λευκό Οίκο που προκάλεσε φόβους για αποχώρηση των ΗΠΑ από την Ουκρανία και ρήξη της αμερικανικής κυβέρνησης Τραμπ με τους Ευρωπαίους συμμάχους της.

«Νομίζω ότι πέρα από τον εκνευρισμό, όλοι πρέπει να επιστρέψουν στην ηρεμία, στον σεβασμό και στην ευγνωμοσύνη, ώστε να προχωρήσουμε συγκεκριμένα γιατί αυτό που διακυβεύεται είναι πολύ σημαντικό».