New York Times: Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία από ουραγοί έγιναν ηγέτες της ΕΕ

 

Ειδική αναφορά στην Ελλάδα κάνουν σε εκτενές αφιέρωμά τους οι New York Times, για τον ευρωπαϊκό Νότο σε σύγκριση με τα οικονομικά των άλλοτε ηγετών της ΕΕ, όπως η Γερμανία. Σε κείμενο που υπογράφουν Liz Alderman and Melissa Eddy, η εφημερίδα αναφέρει ότι κάτι εξαιρετικό συμβαίνει στην ευρωπαϊκή οικονομία: Οι χώρες του Νότου που παραλίγο να διαλύσουν το νομισματικό μπλοκ του ευρώ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2012 αναπτύσσονται ταχύτερα από τη Γερμανία και άλλες μεγάλες χώρες που αποτελούσαν επί μακρόν τους κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης της περιοχής.

Οι ουραγοί έχουν γίνει ηγέτες αναφέρει το δημοσίευμα. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία αναπτύχθηκαν το 2023 με ρυθμό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης, αλλά και η Ιταλία δεν έμεινε πολύ πίσω.

Η Νότια Ευρώπη που ήταν το επίκεντρο μιας κρίσης χρέους της ευρωζώνης που απειλούσε να διαλύσει το μπλοκ των χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ χρειάστηκε χρόνια για να ανακάμψει με σκληρά προγράμματα λιτότητας.

Οι ίδιες χώρες εργάστηκαν για να συμμαζέψουν τα οικονομικά τους, προσελκύοντας επενδυτές, αναζωογονώντας την ανάπτυξη και τις εξαγωγές και αντιστρέφοντας την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ.

Τώρα η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, συμπαρασύρει τις τύχες της περιοχής. Αγωνίζεται να βγει από την ύφεση που προκάλεσε η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτό έγινε σαφές την Τρίτη, όταν νέα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομική παραγωγή του μπλοκ του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Eurostat. Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% τόσο κατά το τρίτο όσο και κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, μια τεχνική ύφεση.

Η Γερμανία, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της οικονομίας του μπλοκ, μόλις που απέφυγε την ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 0,2%. Η Ισπανία και η Πορτογαλία αναπτύχθηκαν με υπερτριπλάσιο ρυθμό, γεγονός που δείχνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με δύο ταχύτητες.

Πώς μοιάζει λοιπόν η οικονομία δύο ταχυτήτων;

Η οικονομία της Ελλάδας αναπτύχθηκε περίπου δύο φορές περισσότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης πέρυσι, χάρη στην αύξηση των επενδύσεων από πολυεθνικές εταιρείες όπως η Microsoft και η Pfizer, το ρεκόρ στον τουρισμό και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στην Πορτογαλία, όπου η ανάπτυξη οφείλεται στις κατασκευές και τη φιλοξενία, η οικονομία επεκτάθηκε κατά 1,4% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι. Ο ρυθμός για την οικονομία της Ισπανίας κατά την ίδια περίοδο ήταν ακόμη ισχυρότερος, στο 2,4%.

Στην Ιταλία, η συντηρητική κυβέρνηση έχει περιορίσει τις δαπάνες και η χώρα εξάγει περισσότερα προϊόντα τεχνολογίας και αυτοκινήτων, ενώ προσελκύει νέες ξένες επενδύσεις στον βιομηχανικό τομέα. Η οικονομία εκεί έχει σχεδόν ισοσκελίσει τον συνολικό ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης, μια αξιοσημείωτη βελτίωση για μια χώρα που επί μακρόν θεωρούνταν οικονομικός βραχνάς.

«Διορθώνουν τις υπερβολές τους και σφίγγουν το ζωνάρι», δήλωσε ο κ. Schmieding για τις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης. «Έχουν διαμορφωθεί αφού ζούσαν πέρα από τις δυνατότητές τους πριν από την κρίση, και ως αποτέλεσμα είναι πιο αδύνατες, πιο γυμνασμένες και πιο καίριες».

Πως βαδίζει η Γερμανία

Για δεκαετίες, η Γερμανία αναπτυσσόταν σταθερά, αλλά αντί να επενδύσουν στην εκπαίδευση, την ψηφιοποίηση και τις δημόσιες υποδομές κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων άνθησης, οι Γερμανοί έγιναν αυτάρεσκοι και επικίνδυνα εξαρτημένοι από τη ρωσική ενέργεια και τις εξαγωγές προς την Κίνα.

Το αποτέλεσμα ήταν δύο χρόνια σχεδόν μηδενικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί στην τελευταία θέση μεταξύ των ομολόγων της στην Ομάδα των 7 και των χωρών της ευρωζώνης. Μετρούμενη σε ετήσια βάση, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η Γερμανία αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της συνολικής οικονομίας της Ευρώπης και η γερμανική κυβέρνηση προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία θα επεκταθεί μόλις κατά 0,3% για το έτος.

Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η γήρανση του εργατικού δυναμικού, οι υψηλές τιμές της ενέργειας και οι φόροι, καθώς και οι υπερβολικές ποσότητες γραφειοκρατίας, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν προτού υπάρξει σημαντική αλλαγή.

«Βασικά, η Γερμανία δεν έκανε τα μαθήματά της όταν τα πήγαινε καλά», δήλωσε η Jasmin Groschl, ανώτερη οικονομολόγος της Allianz, η οποία εδρεύει στο Μόναχο. «Και τώρα αισθανόμαστε τον πόνο».

Επίσης, η Γερμανία έχτισε την οικονομία της πάνω σε ένα εξαγωγικό μοντέλο που βασιζόταν στο διεθνές εμπόριο και στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οι οποίες έχουν διαταραχθεί από τις γεωπολιτικές συγκρούσεις και τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών – των δύο κορυφαίων εμπορικών εταίρων της.

Πως βαδίζουν οι άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης

Στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η οικονομία επεκτάθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 1,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα οικονομικά της Γαλλίας χειροτερεύουν: Το έλλειμμα είναι σε επίπεδο ρεκόρ, 5,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, και το χρέος έχει φτάσει στο 110% της οικονομίας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα πρέπει να βρει περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ για εξοικονόμηση πόρων φέτος και του χρόνου.

Οι Κάτω Χώρες μόλις πρόσφατα εξήλθαν από μια ήπια ύφεση που έπληξε πέρυσι, όταν η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,1%. Η ολλανδική αγορά ακινήτων επλήγη ιδιαίτερα σκληρά από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική στην Ευρώπη.

Μαζί, οι οικονομίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας αντιπροσωπεύουν περίπου το 45% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ευρωζώνης. Όσο αυτές σέρνονται, η συνολική ανάπτυξη θα είναι υποτονική, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

libre.gr

 

Διαβάστε επίσης

Ρωσία: Η Ουκρανία επιτέθηκε στην Κριμαία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούςΚόσμος

Η Ουκρανία επιτέθηκε σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία με αμερικανικούς πυραύλους, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα αντια...

Μεσανατολικό: «Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση του ισραηλινού στρατού στη ΡάφαΚόσμος

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκρουσε για ακόμη μια φορά σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ενδεχόμενο επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στο νότι...

Γαλλία - Eπιτροπή ειδικών: Να περιοριστεί η χρήση των smartphone και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά και εφήβουςΚόσμος

Η Γαλλία θα πρέπει να περιορίσει τη χρήση των smartphone και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τα παιδιά και τους εφήβους, ανακοίνωσε σήμερα μια επιτροπή ειδικών, την οποία προσέλ...

Λονδίνο: Νεκρό 13χρονο αγόρι μετά την επίθεση άνδρα με ξίφος σε πολίτες και αστυνομικούς κοντά σε σταθμό του μετρόΚόσμος

Ένας άνδρας που κρατούσε σπαθί επιτέθηκε σε πολίτες και αστυνομικούς σε προάστιο του ανατολικού Λονδίνου , σκοτώνοντας ένα 13χρονο αγόρι και τραυματίζοντας άλλα τέσσερα άτομα, ανακ...

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα μπει στη Ράφα είτε υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους, είτε όχιΚόσμος

  Το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει μια επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, ανεξάρτητα από το αν θα επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρό...

Η AstraZeneca παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιο για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειεςΚόσμος

Η AstraZeneca παραδέχτηκε για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα πως το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας, που παρασκευάστηκε για τον κορονοϊό, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργ...

Το Παρίσι ζητά από βιομηχανίες να δώσουν προτεραιότητα στις παραγγελίες στρατιωτικού υλικούΚόσμος

Το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας έδωσε εντολή στις βιομηχανίες που συμμετέχουν στην κατασκευή των αντιαεροπορικών και αντιβαλλιστικών πυραύλων Aster να δώσουν προτεραιότητ...