Το υπουργείο Άμυνας χρειάστηκε να περιμένει μέχρι σήμερα ώστε να βρεθεί το μπαλόνι σε ασφαλές σημείο για να προχωρήσει στην επιχείρηση.
Ενώ το Υπουργείο Άμυνας είχε την ευκαιρία να το καταρρίψει πάνω από τη Μοντάνα, οι επικεφαλής του στρατού φοβήθηκαν ότι δεν ήταν ασφαλές να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επιχείρηση πάνω από την στεριά.
Κατόπιν εντολής του προέδρου, το Πεντάγωνο επεξεργάστηκε τις εναλλακτικές λύσεις για να ρίξει το αερόστατο με ασφάλεια πάνω από τα χωρικά μας ύδατα, ενώ παρακολουθούσε στενά την πορεία του και τις δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Πενταγώνου, το μπαλόνι καταρρίφθηκε σε απόσταση περίπου έξι ναυτικών μιλίων από τα παράλια των ΗΠΑ. Η αποστολή υποστηρίχθηκε από αεροσκάφη F-15 από την αεροπορική βάση της Εθνικής Φρουράς Barnes στη Μασαχουσέτη και αεροπλάνα ανεφοδιασμού και χτυπήθηκε από έναν πύραυλο AIM-9X που εκτοξεύτηκε από μαχητικό F-22.
Δεν υπήρξαν παράπλευρες ζημιές ή κίνδυνος για τους πολίτες, πρόσθεσε.
Το μπαλόνι μπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ στις 28 Ιανουαρίου, πέρασε στον εναέριο χώρο του Καναδά στις 30 του μηνός και την επομένη ξαναμπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.
Ο αμερικανικός στρατός θα επιδιώξει να ανασύρει το ωφέλιμο φορτίο του μπαλονιού. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, τα συντρίμμια του είναι σκορπισμένα σε μια έκταση επτά μιλίων. Αρκετά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ βρίσκονται στην περιοχή για να βοηθήσουν στην αποστολή ανάκτησης, δήλωσε ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος.
Τα συντρίμμια βρίσκονται σε μόλις 47 πόδια νερού, γεγονός που θα καταστήσει την ανάκτηση “στην πραγματικότητα αρκετά εύκολη”, ανέφερε ο ιδιος.
Καταδίκασε το Πεκίνο
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε σήμερα την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να καταρρίψει το κινεζικό μπαλόνι που εισήλθε τις προηγούμενες ημέρες στον εναέριο χώρο των Ηνωμένων Πολιτειών, επαναλαμβάνοντας ότι δεν εξυπηρετούσε στρατιωτικούς σκοπούς. Παράλληλα, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για «υπερβολική αντίδραση και σοβαρή παραβίαση των διεθνών πρακτικών».
«Η Κίνα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της και διαμαρτύρεται για τη χρήση βίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι «επιφυλάσσεται του δικαιώματος» να απαντήσει.
Έκλεισαν τρία αεροδρόμια
Πριν την κατάρριψη, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανέφερε ότι έκλεισε τρία αεροδρόμια στη Βόρεια και Νότια Καρολίνα και απαγόρευσε όλες τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών σε μια έκταση 100 τετραγωνικών μιλίων πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό κατά μήκος των ακτών της Νότιας Καρολίνας.
Σε ένα έγγραφο που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της η FAA προειδοποιούσε ότι ο στρατός μπορεί να κάνει χρήση φονικής βίας στην περίπτωση που αεροπλάνα παραβιάσουν τις απαγορεύσεις και δεν συμμορφωθούν με την εντολή να φύγουν.
Οι πτήσεις ξεκίνησαν ξανά το απόγευμα του Σαββάτου.
Ο ιστότοπος παρακολούθησης Flightradar24 έδειξε αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και της Ακτοφυλακής να επιχειρούν στους ουρανούς μεταξύ Wilmington, Βόρειας Καρολίνας και Myrtle Beach.
Η ακτοφυλακή είχε επίσης συμβουλεύσει τους ναυτικούς να εγκαταλείψουν την περιοχή λόγω στρατιωτικών επιχειρήσεων «που αποτελούν σημαντικό κίνδυνο», αναφέρει το Associated Press.
Η άφιξη του μπαλονιού πάνω από τις ΗΠΑ -για το οποίο η Κίνα υποστήριξε ότι είναι πολιτικό αερόπλοιο που χρησιμοποιήθηκε για μετεωρολογική έρευνα και παρέκκλινε από τη διαδρομή του λόγω κακοκαιρίας – έρχεται εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να ακυρώνει ένα ταξίδι στο Πεκίνο για το θέμα.
Μπαλόνι και στην Λατινική Αμερική
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε στη Λατινική Αμερική. «Έχουμε αναφορές για ένα μπαλόνι που πετά πάνω από τη Λατινική Αμερική. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμη ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη τοποθεσία.