ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Κίνα και η Ρωσία συμφώνησαν να ενισχύσουν την «ενωμένη φωνή» τους

Φιλοξενώντας τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τον πρώτο υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο που επισκέπτεται το Πεκίνο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Κίνα δήλωσε την Τετάρτη ότι η «συνεργασία» μεταξύ των δύο συμμάχων δεν έχει «ανώτατο όριο» για να αντισταθεί στον «ηγεμονισμό».

 

 

Ο Λαβρόφ έφθασε στο Τουνξί, στην επαρχία Ανχούι της ανατολικής Κίνας, για την τρίτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών για το Αφγανιστάν, μετέδωσε την Τετάρτη το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. «Δεν υπάρχει ανώτατο όριο για τη συνεργασία Κίνας-Ρωσίας, δεν υπάρχει ανώτατο όριο για να προσπαθήσουμε για την ειρήνη, δεν υπάρχει ανώτατο όριο για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια και δεν υπάρχει ανώτατο όριο για να αντισταθούμε στην ηγεμονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης εδώ, όταν του ζητήθηκε να περιγράψει τα όρια των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας.

Σχολιάζοντας τον πιο πρόσφατο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, ο Γουάνγκ Γουενμπίν σημείωσε τα «θετικά σήματα» που επέδειξαν και τα δύο μέρη. «Πάντα πιστεύαμε ότι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος σωστός τρόπος για να επιτευχθεί η διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης», δήλωσε.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του επίσημου ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Tass αν η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να αποτελέσει εγγυητή για οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Γουάνγκ Γουενμπίν είπε ότι η Κίνα ενθαρρύνει όλες τις πλευρές για την ειρηνική επίλυση της κρίσης. «Υποστηρίζουμε όλες τις διπλωματικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Αργότερα ο Λαβρόφ στη συνάντησή του με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να οικοδομήσει σχέσεις με την Κίνα με σταθερό και συνεπή τρόπο. «Μας ενδιαφέρει οι σχέσεις μας με την Κίνα να αναπτύσσονται σταθερά και με συνέπεια, οι ηγέτες μας – ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν σε αυτό. Σήμερα, όπως είπατε, θα εξετάσουμε συγκεκριμένα βήματα για να διασφαλίσουμε ότι όλες αυτές οι συμφωνίες εφαρμόζονται με συνέπεια», δήλωσε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης.

Ο Πούτιν και ο Σι συναντήθηκαν εδώ τον Φεβρουάριο, στο περιθώριο της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, όπου επιβεβαίωσαν τη στρατηγική τους συμμαχία έναντι των ΗΠΑ.  «Είμαι πολύ χαρούμενος που μιλάω μαζί σου, αγαπητέ φίλε, ειδικά σε μια άλλη όμορφη επαρχία. Έχω ήδη επισκεφθεί πολλές επαρχίες της Κίνας και όλες τους είναι πραγματικά εξαίσιες», είπε ο Λαβρόφ στον Γουάνγκ Γι κατά τη συνάντησή τους στο Τούνξι, μετέδωσε το Tass.

Ενώ ο σκοπός της επίσκεψης του Λαβρόφ στην Κίνα είναι να συμμετάσχει στη συνάντηση για τους υπουργούς Εξωτερικών των γειτονικών χωρών για το Αφγανιστάν, η σημασία της επίσκεψής του είναι μεγάλη καθώς το Πεκίνο, στενός σύμμαχος της Μόσχας, δεν καταδίκασε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρόλο που κάλεσε για ειρηνική επίλυση, ενώ υπογράμμισε τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια που σχετίζονται με την επέκταση του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη κορυφαίου Ρώσου αξιωματούχου στην Κίνα μετά την έναρξη του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία και η Κίνα καταδίκασαν τις «παράνομες κυρώσεις» κατά της Μόσχας καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Γουάνγκ Γι συναντήθηκαν σήμερα στην ανατολική κινεζική επαρχία Ανχούι. Οι σύμμαχοι μίλησαν για τα κοινά τους σχέδια για μια «δίκαιη, δημοκρατική παγκόσμια τάξη» σε ένδειξη ενίσχυσης των δεσμών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αυξανόμενων παγκόσμιων εντάσεων μετά την επέμβαση του Πούτιν στην Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε σημερινή δήλωση: «Οι υπουργοί είχαν μια διεξοδική ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. «Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό του για την πρόοδο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και τη δυναμική της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με το καθεστώς του Κιέβου. Οι πλευρές σημείωσαν τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα των παράνομων μονομερών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δορυφόρους τους». Το υπουργείο είπε ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη στρατηγική τους συνεργασία και να μιλούν για τις παγκόσμιες υποθέσεις «με μια ενωμένη φωνή».

«Συμφωνήθηκε να ενισχυθεί περαιτέρω ο συντονισμός της εξωτερικής πολιτικής και να διευρυνθεί η συνεργασία σε διμερή τροχιά και σε διάφορες πολυμερείς μορφές», ανέφερε το υπουργείο. Ο Λαβρόφ είπε ότι ο κόσμος «ζούσε μια πολύ σοβαρή φάση στην ιστορία των διεθνών σχέσεων». Στο τέλος αυτής της αναμόρφωσης των παγκόσμιων σχέσεων «εμείς, μαζί με εσάς και με τους συμπαθούντες μας θα κινηθούμε προς μια πολυπολική, δίκαιη, δημοκρατική παγκόσμια τάξη», είπε ο Λαβρόφ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα Νίκολας Μπερνς θα παραστεί στη συνάντηση της τρόικας των ειδικών απεσταλμένων της Κίνας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν που πραγματοποιείται στο περιθώριο. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο Μπερνς θα συναντηθεί με τον Λαβρόφ. Η συνάντηση της τρόικας θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της τρίτης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των γειτονικών χωρών του Αφγανιστάν που πραγματοποιείται την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι θα προεδρεύσει της συνάντησης στην οποία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών του Πακιστάν, του Ιράν, της Ρωσίας, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν ή οι εκπρόσωποί τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι συναντήθηκε επίσης με τον Γουάνγκ Γι. «Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη διμερή στρατηγική, οικονομική συνεργασία και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, την πανδημία COVID-19, την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στο Αφγανιστάν και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Πακιστάν APP. Τόνισε ότι η συναίνεση των ηγετών μεταφράζεται σε υψηλής ποιότητας ανάπτυξη της δεύτερης φάσης του CPEC (οικονομικός διάδρομος Κίνας, Πακιστάν) και σε συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως η βιομηχανική ανάπτυξη, η γεωργία και η τεχνολογία της πληροφορικής.

 

Πηγή: thepressproject.gr 

Διαβάστε επίσης

Μήδειες των καιρών μας: Συγκλονίζουν οι περιπτώσεις που μητέρες έκοψαν το νήμα της ζωής των παιδιών τουςΚόσμος

Μήδεια: Πρόσωπο μυθικό. Kόρη του βασιλιά της Κολχίδας Αιήτη και της Ωκεανίδας. Ο τραγικός ποιητής Ευριπίδης, την βάζει να σκοτώσει τα δύο της παιδιά, που είχε αποκτήσει με τον Ιάσο...

ΠΟΥ-Κορονοϊός: Τα τρία σενάρια για την έξοδο από τη φάση «έκτακτης ανάγκης»Κόσμος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έδωσε, χθες, στη δημοσιότητα ένα επικαιροποιημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 στο οποίο αναφέρονται στρατηγικές που, εάν...

Ρωσία: Κατάπαυση πυρός την Πέμπτη στη Μαριούπολη για την απομάκρυνση αμάχωνΚόσμος

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη από τις 10 το πρωί της Πέμπτης, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη πόλ...

Γερμανία: Ο Σολτς δεν συμφώνησε με τον Πούτιν για πληρωμές του αερίου σε ρούβλιαΚόσμος

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε νωρίτερα απόψε τηλεφωνικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από επιθυμία του τελευταίου, ανακοίνωσε πριν από λίγο η καγκελαρία. Σύμφωνα μ...

Μπρους Γουίλις: Διαγνώστηκε με αφασία, αποσύρεται από την υποκριτικήΚόσμος

Αποσύρεται από την υποκριτική ο δημοφιλής ηθοποιός Μπρους Γουίλις, καθώς όπως έγινε γνωστό διαγνώστηκε με αφασία.   «Aντιμετωπίζει κάποια προβλήματα υγείας και πρόσφατα διαγνώστηκε...