Η αποστολή Juno της NASA, που εξερευνά τον Δία και τους δορυφόρους του, ανακάλυψε την πιο εκτεταμένη και ενεργή ηφαιστειακή περιοχή στο ηλιακό μας σύστημα, η οποία βρίσκεται φυσικά στον πιο ηφαιστειακά δραστήριο κόσμο, τον δορυφόρο Ιώ. Σε μια περιοχή με έκταση 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, συμβαίνουν συνεχείς ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες παράγουν έξι φορές περισσότερη ενέργεια από τη συνολική ενέργεια όλων των σταθμών παραγωγής ενέργειας στη Γη. Η ανακάλυψη έγινε μέσω του οργάνου Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM) του σκάφους Juno, το οποίο αναπτύχθηκε από την Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία.
Ο Σκοτ Μπόλτον, ερευνητής της αποστολής Juno από το Southwest Research Institute στο Σαν Αντόνιο, δήλωσε: «Το Juno πραγματοποίησε δύο πολύ κοντινές πτήσεις πάνω από την Ιώ κατά τη διάρκεια της αποστολής του. Κάθε πέρασμα μας προσέφερε δεδομένα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας, αλλά τα δεδομένα από την πιο πρόσφατη πτήση μας εξέπληξαν πραγματικά. Αυτό είναι το πιο ισχυρό ηφαιστειακό γεγονός που έχει καταγραφεί ποτέ στον πιο ηφαιστειακά ενεργό κόσμο του ηλιακού μας συστήματος, κάτι που λέει πολλά για τη δραστηριότητα αυτού του φεγγαριού».
Η Ιώ, ο τρίτος σε μέγεθος δορυφόρος του Δία, είναι το γεωλογικά πιο δραστήριο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα. Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ηφαίστεια εκρήγνυνται συνεχώς, εκτοξεύοντας τεράστιες ποσότητες πυρακτωμένων υλικών σε ύψη που φτάνουν τα εκατοντάδες χιλιόμετρα. Η Ιώ αλληλεπιδρά με το ισχυρό μαγνητικό πεδίο του Δία, εκτοξεύοντας όχι μόνο πυρακτωμένα υλικά, αλλά και φορτισμένα σωματίδια, τα οποία παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη και συμβάλλουν στη δημιουργία έντονων σέλας.
Το σκάφος Juno, που εξερευνά τον Δία και τους δορυφόρους του από το 2016, έχει πραγματοποιήσει αρκετά κοντινά περάσματα από την Ιώ, καταγράφοντας λεπτομερείς εικόνες και δεδομένα. Κάθε νέα πτήση αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για αυτόν τον μοναδικό και βίαιο δορυφόρο, προσφέροντας νέες γνώσεις για τη δραστηριότητα και τη δομή του.