ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάλλαξη “Kraken”: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις – Γιατί οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να προκαλέσει νέα πανδημικά κύματα

Η υποπαραλλαγή, η οποία έχει μετονομαστεί σε «Kraken» εκτιμάται ότι εμφανίστηκε μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2022 στην πολιτεία της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ. Η νέα μετάλλαξη του κοροναϊού έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκαλέσει νέα πανδημικά κύματα. Η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 σημειώνει ραγδαία εξάπλωση στις ΗΠΑ ενώ έχει εμφανιστεί και σε αρκετές ακόμη χώρες.
Το στέλεχος θεωρείται πλέον ότι βρίσκεται πίσω από την αύξηση των λοιμώξεων σε ολόκληρη τη χώρα, όπου εκτιμάται ότι είναι η αιτία του 41% των σημερινών κρουσμάτων COVID-19, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.


Μετά τις ΗΠΑ, το νέο στέλεχος έχει αναφερθεί σε όλη την Ευρώπη, την Αυστραλία και τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το στέλεχος έχει επίσης ανιχνευθεί, το νέο στέλεχος αντιπροσωπεύει μόνο το 4% των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή, ωστόσο εξαπλώνεται ταχύτατα.


Η Σίνα Κρούκσανκ, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας και Φλεγμονής, Λίντια Μπέκερ του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ εξήγησε, σύμφωνα με το euronews, ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η Kraken είναι πιο επικίνδυνη από άλλα στελέχη, αλλά προσθέτει επίσης ότι «δεν έχουμε στοιχεία που να υποδηλώνουν κάτι τέτοιο».

Αν και αυτό είναι σίγουρα θετικό, λέει ότι ο αριθμός των νοσηλειών που σχετίζονται με το COVID-19 στις ΗΠΑ αυξάνεται, «και εκεί φαίνεται να έχουμε τα πρώτα στοιχεία για τη συγκεκριμένη παραλλαγή». Αλλά αν αυτό συμβαίνει επειδή η παραλλαγή είναι «πιο επικίνδυνη», λέει η Κρούκσανκ, «δεν το γνωρίζουμε. Απλώς δεν έχουμε τα στοιχεία»


Η Κρούκσανκ πιστεύει ότι, καθώς η πλειονότητα του πληθυσμού είναι εμβολιασμένη, τυχόν νέες λοιμώξεις θα πρέπει να είναι λιγότερο σοβαρές. «Έτσι, έχουμε κάποια προστασία», δήλωσε.

Το στέλεχος φαίνεται να έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των επιδημιολόγων και των εμπειρογνωμόνων.

Η Δρ Μαρία Φαν Κέρκοβ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η νέα υποπαραλλαγή αποτελεί λόγο ανησυχίας για τον οργανισμό.

«Ανησυχούμε για το πλεονέκτημα της ανάπτυξής του, ιδίως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ… ιδιαίτερα στο βορειοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ο XBB.1.5 έχει αντικαταστήσει γρήγορα άλλες κυκλοφορούσες παραλλαγές», δήλωσε η ίδια.
«Η ανησυχία μας είναι το πόσο μεταδοτικός είναι… και όσο περισσότερο κυκλοφορεί αυτός ο ιός, τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχει να αλλάξει».


Ο επιδημιολόγος Δρ Έρικ Φέιγκλ-Ντινγκ, ο οποίος έγραψε για την εξάπλωση του XBB.1.5 στο Twitter στις 29 Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι η νέα υποπαραλλαγή «είναι και πιο ανοσοποιητική & καλύτερη στο να μολύνει από το #BQ & XBB».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος κατηγόρησε το CDC ότι δεν προειδοποίησε νωρίτερα τους Αμερικανούς για τη νέα υποπαραλλαγή και ότι απέκρυψε στοιχεία σχετικά με την κυκλοφορία της υποπαραλλαγής, το στέλεχος «είναι πιθανότατα μια αμερικανικής προέλευσης παραλλαγή ανασυνδυασμού που είναι 96% ταχύτερη (χειρότερη) από το παλιό XBB», έγραψε στο Twitter.

«Το XBB.1.5 εμφανίστηκε στην περιοχή της Νέας Υόρκης τον Οκτώβριο και [από τότε] προκαλεί προβλήματα».

Το Kraken, λέει ο Φέιγκλ-Ντινγκ, βρίσκεται πίσω από «τη μεγαλύτερη νοσηλεία του COVID-19 εδώ και σχεδόν ένα χρόνο» στη Νέα Υόρκη. Ο Κρουκσάνκ πιστεύει ότι θα πρέπει να είμαστε «σε επαγρύπνηση» σχετικά με τη νέα παραλλαγή.
«Αυτό που είναι ιδιαίτερα ιδιαίτερο σε αυτόν τον ιό είναι οι μεταλλάξεις που έχει αποκτήσει. Έτσι, όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται και συγκεντρώνουν μεταλλάξεις καθώς πολλαπλασιάζονται στα κύτταρά μας, αυτό είναι φυσιολογικό επειδή οι ιοί πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Αυτές οι μεταλλάξεις συσσωρεύονται», δήλωσε η ίδια.

«Και αυτό που τείνουμε να δούμε με την πάροδο του χρόνου είναι ότι το είδος των μεταλλάξεων που ωφελούν τον ιό θα αρχίσει να γίνεται κυρίαρχο. Και αυτό το XBB.1.5 ή Kraken έχει την ικανότητα να προσπαθεί να αποφύγει τα αντισώματά μας.
«Αυτό σημαίνει ότι η ανοσία που έχουμε από εμβόλια και από προηγούμενες μολύνσεις μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική. Επομένως, διαθέτει έναν μηχανισμό αποφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος».

Αυτοί οι μηχανισμοί ανοσολογικής αποφυγής που αναπτύσσει ο ιός έχουν ένα είδος «κόστους» για τον COVID-19, εξηγεί η Κρουκσάνκ, «διότι προσπαθώντας να αποφύγει τα αντισώματά μας, αυτό συχνά σημαίνει ότι ο ιός είναι λίγο λιγότερο ικανός να εισέλθει στα κύτταρά μας».

Αλλά στην περίπτωση της παραλλαγής Kraken, ο XBB.1.5 «το έχει παρακάμψει αυτό», λέει η Κρουκσάνκ.

«Είναι και ικανός να αποφύγει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά είναι επίσης ικανός να εισέλθει στα κύτταρά μας απίστευτα καλά. Έτσι φαίνεται να έχει ένα πλεονέκτημα. Ένα μολυσματικό πλεονέκτημα. Και νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε τους αριθμούς του να απογειώνονται με τον τρόπο που το βλέπουμε».

 

libre.gr 

Διαβάστε επίσης

Ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον πως παρατείνει τη σύρραξη στην ΟυκρανίαΚόσμος

Ο ρώσος πρεσβευτής στην αμερικανική πρωτεύουσα κατηγόρησε χθες Πέμπτη την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να συμβάλει να τερματιστεί ο πόλεμο...

Ο γγ του ΟΗΕ «καλωσορίζει οποιαδήποτε εκεχειρία» στην Ουκρανία, που όμως «δεν αντικαθιστά τη δίκαιη ειρήνη»Κόσμος

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα καλωσόριζε οποιαδήποτε εκεχειρία στην Ουκρανία με την ευκαιρία της γιορτής των Χριστουγέννων των Ορθοδόξων, «γνωρίζοντα...

Φρίκη στις ΗΠΑ: Σκότωσε τα πέντε παιδιά του, τη σύζυγό του και την πεθερά του και αυτοκτόνησεΚόσμος

Ανατριχίλα προκαλεί η είδηση ότι ένας 42χρονος Αμερικανός σκότωσε τα πέντε παιδιά του, τη σύζυγο και την πεθερά του, προτού αυτοκτονήσει. Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας «υποδηλώνουν...

Αδιέξοδο στη Βουλή των Αντιπροσώπων - Ο Μακάρθι δεν κατάφερε να εκλεγεί ούτε στην έβδομη ψηφοφορίαΚόσμος

Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν κατάφερε, ούτε στην έβδομη ψηφοφορία, να εκλέξει τον νέο πρόεδρό της αφού οι Ρεπουμπλικάνοι παραμένουν διχασμένοι και οι 20 «αντάρτες» αρνούνται να στη...

Το Κίεβο απορρίπτει την πρόταση του Πούτιν για εκεχειρία ως «υποκρισία»Κόσμος

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος απέρριψε σήμερα ως υποκρισία την πρόταση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για 36ωρη εκεχειρία και δήλωσε ότι μια «προσωρινή εκεχειρία» θα ήταν δυν...

Ανδρουλάκης: Η καρδιά του Ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη πρέπει να συνεχίσει να χτυπά δυνατά Κόσμος

Την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Ζωγράφειο Λύκειο επισκέφτηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής   Τη διαβεβαίωση ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα κάνει ό,τι μπορε...

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: “Μεροκάματο” 1.000 ευρώ χωρίς τα επιδόματα ταξιδιών ο μισθός της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κόσμος

Αυξήσεις θα δουν στους μισθούς τους οι σχεδόν 50.000 εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μέσα σε διάστημα έξι μηνών θα λάβουν και δεύτερη αύξηση του μισθού τους.   Οι απολαβές ...

Ο πρίγκιπας Χάρι αρνείται να δεσμευτεί ότι θα παραστεί στη στέψη του πατέρα του βασιλιά Καρόλου αν προσκληθείΚόσμος

Ο πρίγκιπας Χάρι αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα παραστεί στην στέψη του πατέρα του, του βασιλιά Καρόλου, σύμφωνα με απόσπασμα από συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV,...