ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ξεπέρασαν το εκατομμύριο οι θάνατοι στις ΗΠΑ εξαιτίας της Covid-19

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ξεπέρασαν πλέον το 1 εκατομμύριο οι νεκροί εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς· το, άλλοτε αδιανόητο, τραγικό ορόσημο ξεπεράστηκε περίπου δύο χρόνια αφού τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού ανέτρεψαν και μεταμόρφωσαν την καθημερινότητα στη χώρα αυτή.

Το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου νεκρών ξεπεράστηκε την ώρα που η απειλή που εγείρει ο SARS-CoV-2 τείνει να υποβαθμίζεται από πολλούς. Σημαίνει πως έχει πεθάνει ο ένας στους 327 Αμερικανούς, ή με άλλα λόγια  πληθυσμός ίσος με αυτόν πόλεων όπως το Σαν Φρανσίσκο ή το Σιάτλ.

Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυσσε τον νέο κορονοϊό παγκόσμια πανδημία, την 11η Μαρτίου 2020, η COVID-19 είχε στοιχίσει τη ζωή σε μόλις 36 ανθρώπους στις ΗΠΑ.  Τους μήνες που ακολούθησαν, ο ιός εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά, αρχικά σε πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα όπως η Νέα Υόρκη, κατόπιν απ’ άκρου σ’ άκρο όλης της χώρας. Τον Ιούνιο του 2020, ο απολογισμός των θυμάτων ξεπέρασε το σύνολο των απωλειών που υπέστησαν οι ΗΠΑ στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον Ιανουάριο του 2021, είχε πλέον ξεπεράσει τις 405.000 αμερικανικές απώλειες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Έναν μήνα αργότερα, είχε ξεπεράσει τους θανάτους του 1ου, του 20υ Παγκοσμίου Πολέμου και του Πολέμου του Βιετνάμ μαζί, όπως το είχε θέσει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ήταν πλέον πάνω από τους 500.000.

Η COVID-19 έχει αφήσει ελάχιστες περιοχές της Γης αλώβητες. Επισήμως, έχουν καταγραφεί 6,7 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως. Όμως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας, άμεσα ή έμμεσα, είναι μάλλον πιο κοντά στα 15 εκατομμύρια.

Ορισμένες από τις εικόνες της πανδημίας θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στα μυαλά των Αμερικανών: τα φορτηγά ψυγεία έξω από νοσοκομεία ξεχειλισμένα από τα πτώματα· οι διασωληνωμένοι ασθενείς μέσα σε σφραγισμένες μονάδες εντατικής θεραπείας· τα εξαντλημένα μέλη του υγειονομικού προσωπικού που καλούνταν να δώσουν μάχη με κάθε κύμα της πανδημίας.

Κάποια στιγμή τον Ιανουάριο του 2021, πέθαιναν εξαιτίας της COVID-19 καθημερινά κατά μέσον όρο περισσότεροι από όσους σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο ιός σάρωνε ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα υγείας, αλλά οι νεότεροι δεν είχαν πολύ καλύτερη τύχη, ενώ έχουν χαθεί πάνω από 1.000 ζωές παιδιών. Ερευνητές εξάλλου εκτιμούν ότι 213.000 παιδιά έχασαν τουλάχιστον έναν γονέα ή κηδεμόνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αν και μαινόταν ιδίως στις μεγάλες πόλεις, η πανδημία χτύπησε επίσης αγροτικές κοινότητες, όπου οι υπηρεσίας υγείας ήταν υποτυπώδεις ως περιορισμένες.

Το χτύπημα ήταν δυσανάλογα μεγάλο στους αυτόχθονες και στις κοινότητες των εγχρώμων, καθώς και στις φυλακές.

Αποδεκάτισε ολόκληρες οικογένειες, αποκάλυψε βαθιές ανισότητες και προκάλεσε κύμα αλλαγών που επηρέασαν σχεδόν κάθε διάσταση της ζωής.

Αφού η απειλή άρχισε να καταλαγιάζει μετά το κύμα της παραλλαγής Όμικρον τον χειμώνα, πολλοί Αμερικανοί έβγαλαν τις μάσκες και επέστρεψαν στα γραφεία τους. Τις τελευταίες εβδομάδες τα εστιατόρια και τα μπαρ είναι γεμάτα και η προσοχή της κοινής γνώμης είναι στραμμένη στον πληθωρισμό και στην οικονομία.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης βοήθησε, καθώς δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί εμβολιάστηκαν από τα τέλη του 2020.

Την ίδια ώρα, ερευνητές συνεχίζουν να εργάζονται πάνω σε νέες αναμνηστικές δόσεις, καθώς ο ιός δεν έπαψε ποτέ να μεταλλάσσεται.

«Δεν τελείωσε, επ’ ουδενί», προειδοποιούσε πρόσφατα ο αμερικανός ανοσολόγος Δρ. Άνθονι Φάουτσι. «Ακόμα βιώνουμε παγκόσμια πανδημία».

Η παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας είναι δύσκολη, αναγνωρίζει το Ρόιτερς, λόγω του διαφορετικού τρόπου καταγραφής από κάθε φορέα. Για παράδειγμα, το συγκεκριμένο πρακτορείο ειδήσεων καταγράφει τους επιβεβαιωμένους και τους πιθανούς θανάτους εξαιτίας της COVID-19, όπου είναι διαθέσιμα τέτοια δεδομένα. Κατ’ άλλες πηγές, όπως είναι για παράδειγμα το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, που βασίζεται σε ανακοινώσεις των τοπικών αρχών, οι νεκροί δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα το 1 εκατομμύριο (καταμετρά 998.699 θανάτους).

Ο ακριβής απολογισμός της πανδημίας ενδέχεται να μη γίνει ποτέ γνωστός στ’ αλήθεια. Ορισμένοι από τους ανθρώπους που μολύνθηκαν και πέθαναν δεν υποβλήθηκαν ποτέ σε εξετάσεις και λείπουν από τις καταμετρήσεις. Άλλοι, που είχαν εκδηλώσει συμπτώματα εξαιτίας της COVID-19 αλλά υπέκυψαν εξαιτίας άλλων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, αντιθέτως καταμετρώνται.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), ο κυριότερος ομοσπονδιακός φορέας δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, κάνει λόγο για 1,1 εκατ. πλεονάζοντες θανάτους από την 1η Φεβρουαρίου 2020, στην πλειονότητά τους εξαιτίας της COVID-19.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Φινλανδία: Ο Πρόεδρος και η πρωθυπουργός ανακοινώνουν σήμερα τις επίσημες θέσεις τους για ένταξη στο NATOΚόσμος

Ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστε και αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα επίσημα τη θέση του για την πιθανή υποψηφιότητα της χώρας του προς ένταξη στον Οργανισμό του Συμφώνου του ...

Bloomberg: Πού έχει "δίκιο" η ΡωσίαΚόσμος

Του Hal Brands Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι απλώς μια σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, δήλωσε πρόσφατα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Είναι ένας "πόλεμος πληρε...

Ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με τους τραυματισμένους μαχητές του Αζοφστάλ, προτείνει το ΚίεβοΚόσμος

Η Ουκρανία πρότεινε στη Ρωσία να γίνει ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με τους βαριά τραυματισμένους υπερασπιστές του Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε απόψε η αντιπρόεδρος τ...

ΕΕ: Δεν τίθεται άμεσο ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού, λόγω των μειωμένων παραδόσεων ρωσικού αερίου από την ΟυκρανίαΚόσμος

«Αν και αυτές οι εξελίξεις ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο σε μέρος της διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την ΕΕ, δεν δημιουργούν κανένα άμεσο ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού για την ΕΕ»...

Γαλλία: Η χρήση της μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράςΚόσμος

Η χρήση της μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς από την προσεχή Δευτέρα, ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Υγείας, καταργώντας έτσι ένα από τα τελευταία πε...

Ιταλία: Επίθεση Ρώσων χάκερ σε ιστότοπους του υπουργείου Άμυνας και της ΓερουσίαςΚόσμος

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίθεση Ρώσων χάκερ σε ιστότοπους ιταλικών θεσμών, μεταξύ των οποίων της Γερουσίας της Ρώμης και του ιταλικού υπουργείου Άμυνας, Παράλληλα, στόχος επίθεσης έγι...

Πούτιν: Η απουσία από τον αγαπημένο του αγώνα χόκεϊ φουντώνει νέες φήμες για την υγεία τουΚόσμος

  Μόλις άλλη μία φορά την τελευταία δεκαετία έχει λείψει από τον συγκεκριμένο αγώνα στο θέρετρο Σότσι, στην ανατολική Μαύρη Θάλασσα - Χρησιμοποιούσε τη συμμετοχή του σε αυτόν για ν...

Ντράγκι: Οι περισσότεροι εισαγωγείς φυσικού αερίου άνοιξαν λογαριασμούς σε ρούβλια -Πέρασε ο εκβιασμός Πούτιν;Κόσμος

Η Ιταλία θεωρεί ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει στην Ευρώπη, καθώς οι εταιρείες ανοίγουν λογαριασμούς σε ρούβλια, όπως δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. Η Ιταλία είναι πεπεισ...

Πόλεμος στην Ουκρανία - ΟΗΕ: Κίνδυνο παγκόσμιου λιμού «βλέπει» ο ΓκουτέρεςΚόσμος

  Η ρωσική εισβολή οδήγησε σε εκρηκτική άνοδο τις τιμές σιτηρών, μαγειρικών ελαίων καυσίμων και λιπασμάτων - «Ανησυχώ βαθιά για την κατάσταση» τόνισε ο  ΓΓ του ΟΗΕ και πρόσθεσε πως...