Ουκρανία: Φόβος και αβεβαιότητα στην πρώτη γραμμή – «Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική»

Στρατιώτες της Ουκρανίας που επιχειρούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου στο Ντονμπάς, περιγράφουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις «μαθαίνουν κάθε μέρα και αλλάζουν τη στρατηγική τους», καθώς συνεχίζουν να προελαύνουν γύρω από την πόλη Μπαχμούτ.


Ένστολοι που μίλησαν στο βρετανικό BBC, επιμένουν ότι το ηθικό τους παραμένει «ακμαίο», παρά την εξάντληση των στρατευμάτων, μετά από σχεδόν ένα χρόνο πολέμου.

Δύο στρατιώτες που επέστρεψαν από την «πρώτη γραμμή» του μετώπου μετέφεραν πως οι Ρώσοι βρίσκονται σε απόσταση μόλις τετρακοσίων μέτρων. «Αντέχουμε, αλλά γίνεται όλο και πιο δύσκολο», σχολίασε ο λοχίας Ντένις Καλτσούκ, του εθελοντικού τάγματος Dnipro-1. Ο ίδιος εκτιμά πως το ρωσικό πεζικό, τα μαχητικά αεροσκάφη και οι μονάδες πυροβολικού συντονίζονται όλο και περισσότερο και οι επιχειρήσεις τους είναι πιο αποτελεσματικές. 


«Τα μαχητικά αεροπλάνα είναι τα χειρότερα. Τα ακούς όταν είναι πολύ αργά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τανκς. Το πυροβολικό είναι πιο εύκολο – τουλάχιστον ενδέχεται να έχεις ένα ή δύο δευτερόλεπτα [για να βουτήξεις για να προφυλαχθείς] αφού τα ακούσεις να πλησιάζουν», δήλωσε ο Καλτσούκ.


Μια συνολική εκτίμηση για τη σύγκρουση στο Ντονμπάς είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεκάδες ουκρανικά τάγματα και ταξιαρχίες έχουν αναλάβει διαφορετικές αποστολές, σε κλίμα μυστικότητας, με τις δυνάμεις διασκορπισμένες στις γραμμές του μετώπου, μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων, που συχνά μεταβάλλονται.

 

Επιθέσεις «αυτοκτονίας» από τη Wagner
Εδώ και εβδομάδες, η διαβόητη, ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner είχε γίνει η «αιχμή του δόρατος» στις μάχες γύρω από το Μπαχμούτ, με «καταστροφικό αριθμό» απωλειών, εξαπολύοντας σχεδόν αυτοκτονικές επιθέσεις με το πεζικό, σε μικρότερες πόλεις όπως το Σολεντάρ.

Όμως τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με ορισμένους Ουκρανούς στρατιώτες, ο τακτικός στρατός της Ρωσίας έχει αναλάβει ξανά έναν πιο σημαντικό ρόλο, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση για εμάς τώρα. Καταλαβαίνουμε ότι η Ρωσία μαθαίνει κάθε μέρα και αλλάζει τη στρατηγική της. Και νομίζω ότι πρέπει να μάθουμε πιο γρήγορα», δήλωσε ο Ντμίτρο Ποντβορσάνσκι, επικεφαλής μιας μονάδας αναγνώρισης στο Dnipro-1.


Αυτός και άλλοι μαχητές μίλησαν για τις καλά εξοπλισμένες ρωσικές δυνάμεις που κρύβουν πλέον πολύ καλύτερα, και σε διάφορα σημεία, τα αποθέματα των πυρομαχικών τους, στοχεύοντας πιο αποτελεσματικά τις «οδούς» εφοδιασμού της Ουκρανίας. Μάλιστα απειλούν άλλη μία πόλη που μπορεί να αποδειχθεί σημαντική, το Βουχλεντάρ, νοτιότερα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, δεν υπάρχει καμία ένδειξη, μέχρι στιγμής, πως οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται για οποιοδήποτε χτύπημα στρατηγικής σημασίας. Ένας διοικητής δήλωσε ότι οι δυτικές προμήθειες εξασφάλισαν την ισορροπία. Πριν την εξωτερική βοήθεια ήταν ένας βαθιά άνισος πόλεμος, προσθέτει, λέγοντας ότι τα δυτικά άρματα μάχης θα μπορούσαν σύντομα να ανατρέψουν εντελώς την ισορροπία, γέρνοντας την πλάστιγγα υπέρ της Ουκρανίας.

Πολλά ουκρανικά στρατεύματα είναι πλέον εξαντλημένα. «Υπήρξαν περιπτώσεις μονάδων που δεν φαίνονταν πρόθυμες να πολεμήσουν, καθώς και διαφωνίες [σχετικά με την τακτική]», παραδέχθηκε ένας Ουκρανός στρατιώτης, μιλώντας ανώνυμα. 

Άλλοι ανοίχτηκαν για το ψυχικό τραύμα που τους προκάλεσε το θέαμα των νεκρών τους φίλων. Μίλησαν για μονάδες που υπέστησαν συντριπτικό αριθμό απωλειών και για τον ψυχολογικό αντίκτυπο του να πολεμά κανείς ανάμεσα στα πτώματα «πολλών Ρώσων στρατιωτών».
Ένας στρατιώτης, επικαλούμενος τους φόβους μιας νέας ρωσικής κινητοποίησης και το τεράστιο μέγεθος του πληθυσμού της Ρωσίας, ομολόγησε πως ανησυχεί ότι η Ρωσία στο τέλος θα σπάσει την άμυνα. 

Μια πιθανή εξήγηση, που δίνεται όλο και πιο συχνά, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Μπαχμούτ, είναι ότι η στρατιωτική ηγεσία έχει αφήσει αδύναμες και άπειρες μονάδες να «κρατήσουν» τη γραμμή άμυνας εδώ, και ισχυρότερες δυνάμεις του στρατού μεταφέρονται αλλού ενόψει μιας ουκρανικής αντεπίθεσης.

Η πιθανή τοποθεσία ενός ουκρανικού χτυπήματος αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στις τάξεις των στρατευμάτων. Ορισμένοι αναμένουν κάποιον ελιγμό βορειότερα, στην επαρχία Λουχάνσκ, ενώ άλλοι θεωρούν πιθανότερη μια επίθεση νότια, προς τη Μελιτόπολη,

Έμπειρος αξιωματικός δήλωσε στο BBC ότι πιστεύει πως η Ρωσία επιδιώκει απλώς να «ισιώσει» τη γραμμή του μετώπου, να καταλάβει μερικά ακόμη κομμάτια του Ντονμπάς και στη συνέχεια να διακηρύξει πως «η αποστολή εξετελέσθη», πιέζοντας για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ουκρανία δεν θα συμφωνούσε ποτέ σε κάτι τέτοιο.

Κατά τον ίδιο πάντως, ο ουκρανικός στρατός θα χρειαζόταν μαχητικά αεροσκάφη από τη Δύση για να σπάσει όλες τις νέες γραμμές της Ρωσίας, ιδιαίτερα στα νότια της χώρας.

 


Πηγή: BBC & Καθημερινή 

Διαβάστε επίσης

Αποκαλυπτήρια προτομής του Στάλιν την παραμονή των εορτασμών της Μάχης του ΣτάλινγκραντΚόσμος

Στην ρωσική πόλη Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ) έγιναν σήμερα τα αποκαλυπτήρια μιας προτομής του Στάλιν σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, επ' ευκαιρία της 80ής επετεί...

Αστρονομία: Πλησιάζει απόψε τη Γη ο πράσινος κομήτης – Για πρώτη φορά μετά την εποχή των ΠαγετώνωνΚόσμος

Τα μάτια στον ουρανό πρέπει να στρέψουν σήμερα όσοι ενδιαφέρονται να δουν ένα σπάνιο θέαμα. Ένας «εξωτικός» πράσινος κομήτης θα πλησιάσει απόψε τη Γη σε ένα σπάνιο φαινόμενο, που ε...

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες στα νησιά – Προκαταλήψεις τα περί νεο-οθωμανισμούΚόσμος

Επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε και πάλι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, επαναφέροντας την αξίωση περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε τ...

Το Ισραήλ μελετά το ενδεχόμενο να διαθέσει στρατιωτική βοήθεια στην ΟυκρανίαΚόσμος

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η χώρα του μελετά το ενδεχόμενο να διαθέσει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, μολονότι ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως θα δεχόταν ...

Μικρότερος ο κίνδυνος άνοιας για τις ηλικιωμένες που περπατάνε περισσότεροΚόσμος

Οι ηλικιωμένες γυναίκες έχουν μικρότερο κίνδυνο για ήπια γνωστική εξασθένηση ή άνοια, αν κάθε μέρα περπατάνε περισσότερο και αν γενικότερα κάνουν περισσότερη σωματική δραστηριότητα...

Νέο τεστ αίματος μπορεί να ανιχνεύσει το Αλτσχάιμερ έως 3,5 χρόνια πριν την κλινική διάγνωσή τουΚόσμος

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος που μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ έως και 3,5 χρόνια προτού υπάρξει η σχετική κλινική ...