ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΗΠΑ – Οχάιο: Ανάστατοι οι κάτοικοι με τον εκτροχιασμό τρένου και τα τοξικά αέρια, ζητούν απαντήσεις

Οι κάτοικοι του Ιστ Παλεστάιν του Οχάιο που αναστατώθηκαν από τον εκτροχιασμό του εμπορικού τρένου συγκεντρώθηκαν σε σχολικό γυμναστήριο χθες, Τετάρτη, για να αναζητήσουν απαντήσεις σχετικά με το εάν ήταν ασφαλείς από τοξικές χημικές ουσίες που απελευθερώθηκαν ή κάηκαν.

 

Εκατοντάδες ανήσυχοι πολίτες συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν κρατικούς αξιωματούχους να τους λένε –όπως είχαν κάνει εξάλλου ήδη νωρίτερα– ότι οι έλεγχοι μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι ο αέρας είναι ασφαλής για την αναπνοή και να υπόσχονται ότι οι έλεγχοι ασφάλειας αέρα και νερού θα συνεχιστούν.

Ωστόσο, οι κάτοικοι είχαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία και ζήτησαν περισσότερη διαφάνεια από τη σιδηροδρομική εταιρεία Norfolk Southern, η οποία δεν παρευρέθηκε στη συγκέντρωση, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια του προσωπικού της.

ΗΠΑ – Οχάιο: Ανάστατοι οι κάτοικοι με τον εκτροχιασμό τρένου και τα τοξικά αέρια, ζητούν απαντήσεις-1
©Associated Press

«Απλώς απέφευγαν τις ερωτήσεις», είπε η Ντανιέλ Ντιλ, η οποία ζει περίπου πέντε χιλιόμετρα από το σημείο του εκτροχιασμού. «Η Norfolk έπρεπε να είναι εδώ».

 

Σε ανακοίνωσή της, η Norfolk Southern είπε ότι δεν συμμετείχε στην ανοιχτή συγκέντρωση της Τετάρτης με τοπικούς, πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους λόγω «αυξανόμενης απειλής για τους υπαλλήλους μας και τα μέλη της κοινότητας που σχετίζεται με το γεγονός».

Η Ντιλ το χαρακτήρισε πρόφαση και σημείωσε τη σοβαρότητα του περιστατικού.

Η Ντιλ και τα δύο της παιδιά έφυγαν από το σπίτι για να μείνουν με τη μητέρα της, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά. «Μπορούσαμε ακόμα και από εκεί να δούμε το νέφος σαν μανιτάρι, πεντακάθαρα», είπε.

Η συνάντηση της Τετάρτης έγινε εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για τις τεράστιες τολύπες καπνού, τις επίμονες οσμές, τις ερωτήσεις σχετικά με πιθανές απειλές για τα κατοικίδια και τα άγρια ζώα, τυχόν επιπτώσεις στο πόσιμο νερό και τι συνέβαινε με τον καθαρισμό.

 

Παρότι τα σχολεία και τα δρομολόγια των τρένων ξανάρχισαν, ο κόσμος ανησυχούσε.

ΗΠΑ – Οχάιο: Ανάστατοι οι κάτοικοι με τον εκτροχιασμό τρένου και τα τοξικά αέρια, ζητούν απαντήσεις-2
©Associated Press

«Γιατί σιωπούν;» είπε η Κάθι Ντάικ για την εταιρεία. «Δεν είναι εδώ για υποστήριξη, δεν είναι εδώ για να απαντήσουν στις ερωτήσεις. Για τρεις μέρες δεν ξέραμε καν τι υπήρχε στο τρένο».

«Εχω τρία εγγόνια», είπε. «Θα μεγαλώσουν εδώ και σε πέντε χρόνια θα έχουν καρκίνο; Ολες αυτές είναι παράμετροι που μου τριβελίζουν το μυαλό».

Μέσα και γύρω από το Ιστ Παλεστάιν, οι κάτοικοι είπαν ότι ήθελαν βοήθεια για την οικονομική στήριξη που πρόσφερε ο σιδηρόδρομος σε εκατοντάδες οικογένειες που εκκένωσαν την περιοχή, θέλοντας ταυτόχρονα να μάθουν αν θα θεωρηθεί υπεύθυνη γι’ αυτό που συνέβη.

Ο γενικός εισαγγελέας του Οχάιο, Ντέιβ Γιοστ, ενημέρωσε τη Norfolk Southern την Τετάρτη ότι το γραφείο του εξετάζει νομικές ενέργειες κατά του σιδηροδρομικού φορέα.

«Η ρύπανση, η οποία συνεχίζει να μολύνει την περιοχή γύρω από το Ιστ Παλεστάιν, δημιούργησε ενόχληση, ζημιά στους φυσικούς πόρους και προκάλεσε περιβαλλοντικά προβλήματα», ανέφερε ο Γιοστ σε επιστολή προς την εταιρεία.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της πολιτείας δήλωσε την Τετάρτη ότι οι τελευταίοι έλεγχοι δείχνουν ότι το νερό από πέντε πηγάδια που παρέχουν το πόσιμο νερό του χωριού είναι απαλλαγμένο από ρύπους. Ωστόσο, η υπηρεσία συνιστά επίσης ελέγχους για ιδιωτικά πηγάδια νερού επειδή βρίσκονται πιο κοντά στην επιφάνεια.

Το Τμήμα Φυσικών Πόρων του Οχάιο εκτιμά ότι η διαρροή επηρέασε περισσότερα από 11,2 χιλιόμετρα ρεμάτων και σκότωσε περίπου 3.500 ψάρια, ως επί το πλείστον μικρά.

Δεν υπήρξαν επιβεβαιωμένοι θάνατοι άγριων ζώων, συμπεριλαμβανομένου του ζωικού κεφαλαίου, δήλωσαν κρατικοί αξιωματούχοι.

ΗΠΑ – Οχάιο: Ανάστατοι οι κάτοικοι με τον εκτροχιασμό τρένου και τα τοξικά αέρια, ζητούν απαντήσεις-3
Πινακίδα που ενημερώνει για ελέγχους στην ατμόσφαιρα στην περιοχή που εκκενώθηκε. (©Associated Press)

Η Norfolk Southern ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δημιουργεί ένα ταμείο 1 εκατομμυρίου δολαρίων για να βοηθήσει την κοινότητα των περίπου 4.700 πολιτών, ενώ συνεχίζει τις εργασίες αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των χυμένων ρύπων από το έδαφος και τα ρέματα και την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα.

Θα διευρύνει επίσης τον αριθμό των κατοίκων που δικαιούνται αποζημίωση για τα έξοδα εκκένωσης της περιοχής, καλύπτοντας ολόκληρο το χωριό και τη γύρω περιοχή.

«Θα κριθούμε από τις ενέργειές μας», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Norfolk Southern, Αλαν Σο. «Καθαρίζουμε την τοποθεσία με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο, αποζημιώνουμε τους κατοίκους που επλήγησαν από τον εκτροχιασμό και συνεργαζόμαστε με μέλη της κοινότητας για να προσδιορίσουμε τι χρειάζεται για να βοηθήσουμε το Ιστ Παλεστάιν να ανακάμψει και να ευδοκιμήσει».

Κανένας, ευτυχώς, δεν τραυματίστηκε όταν περίπου 50 βαγόνια εκτροχιάστηκαν δημιουργώντας πύρινο χάος στα περίχωρα του Ιστ Παλεστάιν στις 3 Φεβρουαρίου. Καθώς αυξάνονταν οι φόβοι για πιθανή έκρηξη, οι αξιωματούχοι που προσπαθούσαν να αποφύγουν την ανεξέλεγκτη έκρηξη εκκένωσαν την περιοχή και επέλεξαν να απελευθερώσουν και να κάψουν τοξικό χλωριούχο βινύλιο από πέντε σιδηροδρομικά βαγόνια, στέλνοντας φλόγες και μαύρο καπνό ξανά στον ουρανό.

ΗΠΑ – Οχάιο: Ανάστατοι οι κάτοικοι με τον εκτροχιασμό τρένου και τα τοξικά αέρια, ζητούν απαντήσεις-4
©Associated Press

Ενα μηχανικό πρόβλημα με τον άξονα ενός βαγονιού πιστεύεται ότι είναι η αιτία του εκτροχιασμού, ενώ οι αρχές είπαν ότι υπάρχει βίντεο που φαίνεται να δείχνει ρουλεμάν τροχού να υπερθερμαίνεται λίγο πριν από το συμβάν. Οι αρχές ανέφεραν επίσης ότι αναμένουν την προκαταρκτική έκθεση σε περίπου δύο εβδομάδες.

Η παραπληροφόρηση και οι υπερβολές διαδίδονται, πάντως, στο Διαδίκτυο και οι πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι η παρακολούθηση του αέρα δεν έχει εντοπίσει κάτι που να προκαλεί περαιτέρω ανησυχίες. 

Ωστόσο, ακόμα και τα χαμηλά επίπεδα μολυσματικών ουσιών που δεν θεωρούνται επικίνδυνες μπορούν να δημιουργήσουν παρατεταμένες οσμές ή συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, δήλωσε την Τρίτη ο διευθυντής Υγείας του Οχάιο.

Λαμβάνονται επίσης προφυλάξεις για να διασφαλιστεί ότι οι ρύποι που έφτασαν στον ποταμό Οχάιο δεν εμφιλοχωρούν στο πόσιμο νερό.

 

Αναδημοσίευση από την Καθημερινή 

Πηγή: Associated Press

Διαβάστε επίσης

Οι μαύρες τρύπες περιέχουν σκοτεινή ενέργεια που τροφοδοτεί την επέκταση του σύμπαντοςΚόσμος

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες -μεταξύ των οποίων μία Ελληνίδα και ένας Ελληνοκύπριος- ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ενδείξεις από τις παρατηρήσεις γαλαξιών πως μέσα στις μαύρες τρύπες «κρ...

Ζελένσκι: Δύσκολη η κατάσταση στην Μπαχμούτ, ωστόσο οι Ουκρανοί στρατιώτες κρατούν τις θέσεις τουςΚόσμος

Οι Ουκρανοί στρατιώτες κρατούν «σταθερά» τις θέσεις τους στην Μπαχμούτ, την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που προσπαθούν εδώ και μήνες να καταλάβουν οι Ρώσοι, όπου όμως η κατάσταση...

Ιατροδικαστική μελέτη διαπίστωσε ότι ο Πάμπλο Νερούδα δηλητηριάστηκεΚόσμος

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στη σύγχρονη ιστορία της Χιλής μπορεί τελικά να λύθηκε αφού ιατροδικαστές διαπίστωσαν ότι ο βραβευμένος με Νόμπελ Χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούδα πέθ...

Βέλγιο: Αύριο το πρωί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου Καϊλή, Ταραμπέλλα και ΠαντσέριΚόσμος

Αύριο, Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στις 9.30 ώρα Βελγίου είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα η ακρόαση της Εύας Καϊλή, του Μαρκ Ταραμπέλλα και του Αντόνιο Παντσέρι. Είναι η τρίτη φορά π...

Τουρκία: Ασθένειες - Η νέα απειλή καθώς οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού μετά τον φονικό σεισμόΚόσμος

Το σπίτι του Μοχάμεντ Εμίν καταστράφηκε πριν από μία και πλέον εβδομάδα στον φονικό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία - ο ίδιος συνεχίζει να κείτεται νεκρός, καλυμμένος από τη σκό...