ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Διάγγελμα Πούτιν: Ανακοίνωσε την ανεξαρτησία Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ – Πως αντιδρά η Ευρώπη

Με Διάγγελμα του ο Βλαντίμιρ Πούτινανακοίνωσε την απόφαση στο ζήτημα της αναγνώρισης από τη Ρωσία της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ».
Το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου αποτέλεσε μια ιστορική αναδρομή για τα γεγονότα που οδήγησαν στην απόφαση να αναγνωρίσει το Ντονέτσκ και τον Λουγκανσκ.

Το διάγγελμα του Προέδρου Πούτιν είχε αρκετές αναφορές στην ιστορία με αφετηρία τον 17ο αιώνα, αλλά και την ιστορία της ΕΣΣΔ.

«Η σύγχρονη Ουκρανία στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία αμέσως μετά την επανάσταση του 1917» συμπλήρωσε κάνοντας ακολούθως επίσης αναφορά στον Στάλιν, και στην απόφαση του Χρουτσόφ κατά τη δεκαετία του 1960 να πάρει την Κριμαία από τη Ρωσία και να την δώσει στην Ουκρανία…


Προηγουμένως, ο Ρώσος ηγέτης έδωσε επίσης μια «τελευταία ευκαιρία» στη Δύση να υποχρεώσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ. Παράλληλα, ακόμα αναμένεται η απόφαση για την αναγνώριση της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» από την Ρωσία.

Η Δύση από την πλευρά της, επιμένει ότι ο ρωσικός στρατός είναι σε ετοιμότητα για εισβολή στην Ουκρανία, αν το διατάξει ο Πούτιν.

Στην έναρξη του διαγγέλματος, ο Πούτιν χαρακτήρισε την Ουκρανία «αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας».

«Η Ανατολική Ουκρανία είναι αρχαία ρωσική γη» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως «η μοντέρνα Ουκρανία είναι δημιούργημα της κομμουνιστικής Ρωσίας. Ο αρχηγός των Μπολσεβίκων Βλαδίμηρος Λένιν προκάλεσε μειονεκτήματα στη Ρωσία, δημιουργώντας το κράτος της Ουκρανίας. Ο Λένιν παρέδωσε το Ντόνμπας στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας».

«Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε τι σημαίνει μια γνήσια αποκομμουνιστικοποίηση» πρόσθεσε.


Πούτιν: Οι αρχές της Ουκρανίας έχουν μολυνθεί με τον ιό του εθνικισμού και της διαφθοράς
Ο Πούτιν λέει ότι η Ουκρανία είναι μία από τις χώρες που έλαβαν τη μεγαλύτερη βοήθεια μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο 1991-2013.

«Οι αρχές της Ουκρανίας έχουν μολυνθεί με τον ιό του εθνικισμού και της διαφθοράς, το Κίεβο προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον διάλογο με τη Μόσχα για να διαπραγματευτεί με τη Δύση» είπε ακόμα στο διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος.

«Η Ουκρανία είναι διαιρεμένη και αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση» πρόσθεσε και τόνισε πως «εξωτερικές δυνάμεις έπαιξαν ρόλο στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Πούτιν: Δεν υπάρχει ανεξάρτητο δικαστήριο στην Ουκρανία
Δεν υπάρχει ανεξάρτητο δικαστήριο στην Ουκρανία, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ανέφερε επίσης ότι η ρωσική γλώσσα αφαιρείται από όλες τις δημόσιες σφαίρες στην Ουκρανία.

Η δύναμη των «πατριωτών» στην Ουκρανία έχασε τον εθνικό της χαρακτήρα,, πρόσθεσε.

 Ο Σολτς καταδικάζει την απειλή Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία περιοχών της Ουκρανίας

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε νωρίτερα  τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές (σ.σ. Ντονέτσκ και Λουχάνσκ) στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του. Όπως αναφέρει η γερμανική καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς είπε στον Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι μια τέτοια ενέργεια συνιστούσε «μονομερή παραβίαση» των συμφωνιών του Μινσκ που αποσκοπούν στον τερματισμό των συγκρούσεων με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

 
 
Όλαφ Σολτς
Όλαφ Σολτς – SPD

Ο Όλαφ Σολτς προέτρεψε επίσης τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα και να αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο κ. Σολτς θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Γαλλίας σχετικά με τις εξελίξεις στην κρίση.

ΕΕ: Έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά

H ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά σε περίπτωση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών από τη Μόσχα, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας με μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο Μπορέλ, απευθύνοντας έκκληση στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τη διεθνή έννομη τάξη και τις συμφωνίες του Μινσκ και να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας (Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ).

«Η EE είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά και με ενότητα εάν ο Πούτιν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών αυτών», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν οι κυρώσεις που είναι έτοιμες, σε περίπτωση που χρειαστεί, εξήγησε ο Μπορέλ.

«Βεβαιότατα, αν γίνει προσάρτηση των περιοχών αυτών θα υπάρξουν κυρώσεις, ενώ σε περίπτωση που οι περιοχές αυτές αναγνωριστούν από τη Μόσχα θα βάλω στο τραπέζι του Συμβουλίου της ΕΕ τις κυρώσεις που έχουμε ετοιμάσει», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία των «27». Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τόνισε επίσης, ότι σε περίπτωση που η Λευκορωσία επιτρέψει στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία από το έδαφός της, η ΕΕ θα απαντήσει με κυρώσεις οι οποίες θα είναι το ίδιο αυστηρές με αυτές που θα επιβληθούν στη Ρωσία.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, παρουσία του Ουκρανού ομολόγου τους στο σημερινό Συμβούλιο, επιβεβαίωσαν την ενότητά τους και την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία. «Η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι και δική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ. Ανέφερε, επίσης, ότι το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα έκτακτη χρηματοοικονομική βοήθεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία και ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία συμβουλευτικής αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

Τέλος, ο Μπορέλ ανέφερε ότι οι διπλωματικές αποστολές της ΕΕ στην Ουκρανία παραμένουν σε λειτουργία.

 

Πηγή: enikos.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

«Από τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης περνάμε στην προσωπική ευθύνη του καθενός». Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Μπόρις Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο παρουσιάζοντας την στρατηγικ...

image descriptionΚόσμος

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην νοτιοανατολική Ουκρανία, με την κατάσταση να επιδεινώνεται εν μέσω βομβαρδισμών στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λου...

image descriptionΚόσμος

Δύο αδερφές έχουν αφήσει τον πλανήτη σαστησμένο δηλώνοντας ότι οι δύο γιοι τους είναι αδέρφια, ξαδέρφια και δίδυμα. Η Brittany και η Briana είναι πανομοιότυπα δίδυμα που παντρεύτηκ...

image descriptionΚόσμος

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της McDonald’s για τις συνθήκες διαβίωσης των χοίρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων της εταιρείας. Ορμώμενος από φιλοζωι...

image descriptionΚόσμος

Αμείωτη παραμένει η ένταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα με τις αλληλοκατηγορίες και τις αντικρουόμενες δηλώσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass ανέφερ...

image descriptionΚόσμος

Ο Αμερικανός πρόεδρος  Τζο Μπάιντεν  και ο Ρώσος ομόλογός του  Βλαντιμίρ Πούτιν , συμφώνησαν κατ' αρχήν να πραγματοποιήσουν μια σύνοδο κορυφής για την  κρίση στην Ουκρανία , σύμφων...