Η Χεζμπολάχ έπληξε θέσεις του ισραηλινού στρατού που απάντησε με αεροπορικά πλήγματα
Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε απόψε ότι εξαπέλυσε ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού και, για πρώτη φορά, χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη παγιδευμένα με εκρηκτικά. Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορικά πλήγματα και πυρά πυροβολικού σε στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, σε μια οξεία κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.
Αψιμαχίες μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων σημειώνονται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αφού η Χαμάς εισέβαλε στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου και το Ισραήλ της κήρυξε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα πρόκειται να μιλήσει αύριο Παρασκευή δημοσίως για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου.
Στην ανακοίνωσή της η σιιτική οργάνωση ανέφερε ότι οι μαχητές της εξαπέλυσαν 19 ταυτόχρονα πλήγματα σε θέσεις του ισραηλινού στρατού, χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους, βλήματα πυροβολικού και άλλα όπλα. Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έφεραν εκρηκτικά έπληξαν μια θέση της ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης στη διαφιλονικούμενη περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα.
Το Ισραήλ έπληξε τα περίχωρα της πόλης Χιγιάμ, που απέχει περίπου 6 χιλιόμετρα από τα σύνορα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας άμαχος, όπως είπε ο δήμαρχος Αλί Ρασίντ. «Το σπίτι του έπιασε φωτιά και ο κόσμος μαζεύτηκε για να την σβήσει», είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters. Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι οι βομβαρδισμοί και από τις δύο πλευρές ήταν σφοδρότεροι και περισσότεροι από τις προηγούμενες ημέρες και περιλάμβαναν «όλη την περιοχή».
Το πρακτορείο NNA του Λιβάνου μετέδωσε ότι ισραηλινά βλήματα έπληξαν διάφορες περιοχές στα νότια, κατά μήκος των συνόρων.
Πριν από λίγες ημέρες η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά έναν πύραυλο εδάφους-αέρος για να καταρρίψει ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Το Ισραήλ κατέχει τα Αγροκτήματα Σεμπάα, μια έκταση 39 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον πόλεμο του 1967. Τόσο η Συρία όσο και ο Λίβανος υποστηρίζουν ότι η περιοχή αυτή ανήκει στον Λίβανο.
ΑΠΕ ΜΠΕ