ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Γερμανία: Εφικτός ο σχηματισμός τριμερούς κυβέρνησης συνασπισμού μέχρι το τέλος του 2021

Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης στη Γερμανία με την συμμετοχή τριών κομμάτων υπό τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα πρέπει να είναι έτοιμος για την ανάληψη των καθηκόντων του μέχρι το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει σε μία σημερινή συνέντευξη του, ο συμπρόεδρος του κεντροαριστερού κόμματος, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς.

Ο Βάλτερ-Μπόργιανς δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως το κόμμα του, το οποίο νίκησε στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής με οριακή πλειοψηφία, αναζητάει από την αριστερά, συνεργάτες, που θα μπορέσουν να κινηθούν γρήγορα, για να συμφωνήσουν σε έναν συνασπισμό με τους Πράσινους, αλλά και τους φίλους των επιχειρήσεων Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Μία κυβερνητική συμμαχία μεταξύ του SPD των Πρασίνων και του FDP θα μπορούσε να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει συγκροτηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αυτό είναι εφικτό» δήλωσε ο Βάλτερ-Μπόργιανς στην εφημερίδα “ The Welt am Sonntag».

«Δεν είναι απαραίτητο να διεξάγουμε διερευνητικές συνομιλίες μέχρι το παραπάνω χρονικό περιθώριο, καθώς επιθυμούμε μία ‘συμμαχία του σηματοδότη,’ στην οποία και τα τρία συνεργαζόμενα κόμματα θα συνεισφέρουν το δυναμισμό τους» είπε ο ίδιος.

«Υπό αυτή τη λογική, θα μπορούσαμε να αρχίσουμε επίσημες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού τον Οκτώβριο και να τις ολοκληρώσουμε τον Δεκέμβριο» πρόσθεσε ο Βάλτερ-Μπόργιανς.

Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία διαρκούν συνήθως αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση στις 24 Σεπτεμβρίου του 2017, οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεχίστηκαν μέχρι τον Μάρτιο.

Το SPD πρόκειται να έχει αύριο διερευνητικές συνομιλίες τόσο με τους Πράσινους, όσο και με το FDP.

Τα δύο μικρότερα πολιτικά κόμματα που ασκούν επιρροή, συναντήθηκαν χθες, για ένα δεύτερο κύκλο διαβουλεύσεων, για τον οποίο, ο ηγέτης του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν «σε μία καλή ατμόσφαιρα» (https://reut.rs/39YrDUF).

Οι Πράσινοι και το FDP εκπροσωπούν αντίθετους πολιτικούς χώρους και έχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις για μία σειρά ζητημάτων, ενώ έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων, μετά την οριακή νίκη του SPD, που είναι η πρώτη από το 2012.

Τόσο το SPD, όσο και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ με το συντηρητικό της μπλοκ, που υπέστη συντριπτική εκλογική ήττα, προσπαθούν να προσεγγίσουν τα μικρότερα κόμματα, με στόχο την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι θα προτιμούσαν να ηγηθεί το SPD.

H Μέρκελ, βρίσκεται στην εξουσία από το 2005 και προγραμματίζει να παραιτηθεί, μόλις σχηματιστεί μία νέα κυβέρνηση, ενώ θα παραμείνει στην καγκελαρία μέχρι την επίτευξη αυτού του πολιτικού στόχου.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

Από σήμερα, 1 Οκτωβρίου, δεν γίνονται πλέον δεκτά τα δελτία ταυτότητας των πολιτών της ΕΕ όταν ταξιδεύουν προς τη Μεγάλη Βρετανία. Εξαιρούνται όσοι έχουν αποκτήσει δικαίωμα μόνιμης...

image descriptionΚόσμος

Λίγοι θα μάθουν πραγματικά πώς είναι να ζεις και να εργάζεσαι μέσα στον Λευκό Οίκο ως Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, ή την πίεση που δέχεσαι για την διατήρηση της οικογενειακή...

image descriptionΚόσμος

Την Eπιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων ενημέρωσαν η Ελλάδα και η Γαλλία για την υπογραφή της εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, ανέφερε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή...

image descriptionΚόσμος

Για «μαξιμαλιστικές θέσεις ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο», κατηγορεί την Ελλάδα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.  Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος  Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, ισχυρίζεται ότι ...

image descriptionΚόσμος

  Ο αριθμός των ηλικιωμένων στη Γαλλία που ζουν σε συνθήκες απόλυτης μοναξιάς έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με την πανδημία να δυσχεραίνει την κατάσταση. Μισό εκατομμ...

image descriptionΚόσμος

  Μόλις 15 εκ των 54 αφρικανικών κρατών έχουν εμβολιάσει πλήρως το 10% του πληθυσμού τους κατά της Covid-19 και πολλοί υγειονομικοί της πρώτης γραμμής εξακολουθούν να κινδυνεύουν, ...