ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Μετά τη Βρετανία η Ολλανδία: Από την αφθονία νερού στη λειψυδρία

Η Ολλανδία, που είναι γνωστή για τις τακτικές βροχοπτώσεις της, πλέον είναι αντιμέτωπη με λειψυδρία έπειτα από παρατεταμένη ξηρασία.
 
Η ξηρασία πλήττει τη βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, μιας χώρας γνωστής για την αφθονία του νερού και τις τακτικές βροχοπτώσεις.

Και αυτό σε μια χώρα που οι επαρχίες του Batavian έχουν χτιστεί με προδιαγραφές για τον έλεγχο του νερού, την εκκένωση και την προστασία των κατοίκων από πλημμύρες ή θαλάσσια βύθιση, καθώς το ένα τρίτο της επιφάνειας της Ολλανδίας είναι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αλλά αυτή τη χρονιά, που δεν βρέχει σχεδόν καθόλου, οι Ολλανδοί αντιμετωπίζουν το φάσμα της έλλειψης γλυκού νερού.

Με την υπερθέρμανση του πλανήτη, τα επεισόδια ξηρασίας, ενώ ήταν ιστορικά σπάνια, πλέον είναι επαναλαμβανόμενα.

«Το 2018 ήταν ένα έτος πολύ έντονης ξηρασίας, που ακολούθησαν δύο πολύ ξηρά χρόνια. Ενώ αυτό το θέμα προκαλούσε προηγουμένως σχετική αδιαφορία, οι δημόσιες αρχές έχουν αρχίσει να βελτιώνουν την πολιτική διαχείρισης των υδάτων σε περίπτωση έλλειψης», όπως εξηγεί ο Henny Van Lanen, συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ξηρασίας στο Πανεπιστήμιο του Wageningen.

Αν και η ολλανδική κυβέρνηση κήρυξε επίσημα τη χώρα σε κατάσταση λειψυδρίας, προς το παρόν η ανακοίνωση αυτή δεν συνοδεύεται από σημαντικές απαγορεύσεις όπως στη Βρετανία. Εκτιμάται ότι για την ώρα δεν απειλούνται τα αποθέματα πόσιμου νερού, αλλά και άλλον έναν λόγο:

Η Πολιτεία βασίζεται στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων για την αποφυγή της σπατάλης. Ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο κατά περίπτωση, υπάρχουν απαγορεύσεις, όπως στη χρήση των επιφανειακών υδάτων για γεωργικούς σκοπούς. Γιατί το νερό όλο και μειώνεται μέρα με την ημέρα στη χώρα.

Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ευτών στην Ευρώπη

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών. Αυτό διαπιστώνει το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Κομισιόν με την εικόνα των μεγαλύτερων ποταμών της Γηραιάς Ηπείρου να έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 5 χρόνια.

Παράλληλα, πάνω από 6.600.000 στρέμματα έχουν καεί στα κράτη της Ε.Ε από τον Ιανουάριο, που αποτελεί αριθμό - ρεκόρ. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι τεράστιες δασικές πυρκαγιές, η πρωτοφανής ξηρασία και οι συνεχείς καύσωνες στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Στη Βρετανία, η ξηρασία καταγράφεται σε πολλές περιοχές και αναμένεται να συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο. Σε απόγνωση είναι οι κτηνοτρόφοι. Τα βοσκοτόπια έχουν ξεραθεί και ταΐζουν πλέον τα ζώα με αποθέματα που είχαν για τον χειμώνα.

Τους πιο ξηρούς μήνες από το 1901 ζει η Ουγγαρία. Σε ιστορικά χαμηλά πλησιάζει η στάθμη του νερού στον Δούναβη. Από τον Ιανουάριο έχει πέσει 25% λιγότερη βροχή σε σχέση με αντίστοιχες περιόδους στο παρελθόν.

Αλλά και στη Γερμανία, ο Ρήνος στερεύει μέρα με την ημέρα, προκαλώντας προβλήματα στη ναυσιπλοία. Η χώρα πλέον εξετάζει τη μεταφορά υλικών κι εξοπλισμού για την παραγωγή ενέργειας μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου.

Στη Γαλλία, κατά 33 εκατοστά έχει υποχωρήσει από τις αρχές του καλοκαιριού η στάθμη των υδάτων στη λίμνη Αννεσύ. Η λίμνη αυτή τροφοδοτεί με πόσιμο νερό 150.000 κατοίκους.

ieidiseis.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

Κάτω από την επιφάνεια της Καππαδοκίας στην περιοχή με τις «νεραϊδοκαμινάδες»  ένα θαύμα γιγαντιαίων διαστάσεων βρισκόταν κρυμμένο για αιώνες. Μια μαγική υπόγεια πόλη που φιλοξενού...

image descriptionΚόσμος

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, η Λιζ Τρας, έχει προβάδισμα 22 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπάλου της, του Ρίσι Σούνακ, στην κούρσα για την ανάδειξη της ή του νέου πρωθ...

image descriptionΚόσμος

Οι ουκρανικές δυνάμεις στοχοθετούν ρώσους στρατιώτες που απειλούν στη Ζαπορίζια Η  Ουκρανία  στοχοθετεί  Ρώσους στρατιώτες  που ανοίγουν πυρ εναντίον του  μεγαλύτερου πυρηνικού στα...

image descriptionΚόσμος

Ο δράστης της επίθεσης κατά του Σαλμάν Ρουσντί δήλωσε «αθώος» Ο συγγραφέας  Σαλμάν Ρουσντί  ανέκτησε τις αισθήσεις του και βγήκε εκτός μηχανικής υποστήριξης, ενώ είναι πλέον σε θέσ...

image descriptionΚόσμος

Αντιμέτωπος με τον νόμο περί κατασκοπείας βρίσκεται, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανοίγοντας μια βαθιά πολιτική σύγκρουση μεταξύ Ρεπουμπλι...