ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σεισμός στην Τουρκία: «Εξόφθαλμες αστοχίες – Κτίρια 20 ορόφων πάνω σε ένα από τα πιο επικίνδυνα ρήγματα του πλανήτη»

Στην Τουρκία βρίσκεται ο Εμμανουήλ Βασιλάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ. Ο καθηγητής είναι μέλος της ελληνικής αποστολής στη δοκιμαζόμενη από τους φονικούς σεισμούςγειτονική χώρα.

Ο κ. Βασιλάκης έκανε την απαισιόδοξη εκτίμηση ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις 30.000. Μιλώντας στην ΕΡΤ για όλα όσα αντίκρυσε τις ημέρες παρουσίας του στις κατεστραμμένες περιοχές, ερευνώντας τα χαλάσματα και το τι προκάλεσε την ισοπέδωση ολόκληρων πόλεων, ο Έλληνας επιστήμονας έκανε λόγο για «εξόφθαλμες αστοχίες στον σχεδιασμό των κτιρίων».

«Ο απλός κόσμος έχει συσπειρωθεί»

Είμαστε ήδη δύο νύχτες εδώ. Αυτά που έχουμε δει δεν έχουν καμία σχέση με ό, τι έχουμε δει σε όλους τους υπόλοιπους σεισμούς που έχουμε πάει. Σε ότι έχουμε ζήσει μέχρι τώρα. Μιλάμε για μία ολική καταστροφή» σημείωσε ο κ. Βασιλάκης ο οποίος εξέφρασε τον θαυμασμό τους για τον απλό κόσμο που έχει συσπειρωθεί πάνω από τα ερείπια, αναζητώντας συγγενείς και φίλους.

«Είναι μες στο κρύο, μες στην ανέχεια. Είναι πολύ δύσκολο να σας περιγράψω. Αυτά τα πράγματα που βλέπουμε εδώ είναι απίστευτα και έχουμε δει μόνο ένα 5 με 6% της καταστροφής που έχει γίνει», πρόσθεσε.

Περιγράφοντας το οδοιπορικό του κλιμακίου της ελληνικής αποστολής που απαρτίζεται από γεωλόγους και σεισμολόγους τόνισε ότι ξεκίνησαν από τα νότια της χώρας, την Αντιόχεια και σήμερα κατευθύνεται προς την Γκαζιαντέπ, όπου οι δρόμοι είναι κλειστοί.

«Απίστευτα μποτιλιαρίσματα»

«Τα μποτιλιαρίσματα είναι απίστευτα με ουρές δεκάδες χιλιομέτρων, γεμάτα με αυτοκίνητα τα οποία είτε πηγαίνουν κι έρχονται και κάθε 30 – 40 δευτερόλεπτα πρέπει να κάνεις δεξιά ή αριστερά για να περάσουν τα ασθενοφόρα με τις σειρήνες, γεμάτα με ασθενείς, φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν υλικό για βοήθεια προς τους άστεγους κλπ. Άλλα φορτηγά να κουβαλάνε μπουλντόζες και εκσκαφείς», περιέγραψε.

Περιγράφοντας την κατάσταση ως απίστευτη ανέφερε ότι αναμένει και στον επόμενο προορισμό της αποστολής, την Γκαζιαντέπ, να συναντήσει την απόλυτη ισοπέδωση.

«Αυτό που μου έχει κάνει τεράστια εντύπωση είναι η ψυχραιμία των ντόπιων. Δεν βλέπεις ανθρώπους να κλαίνε γοερά όπως συμβαίνει (συνήθως). Δεν βλέπεις ανθρώπους να φωνάζουν. Δεν βλέπεις ανθρώπους να τσακώνονται μεταξύ τους. Έλα εδώ έχω βγάλει τον άνθρωπό μου.. Ίσως κάποιοι κατάλαβαν ότι γλίτωσαν κάτι πάρα πολύ δύσκολο» εξιστόρησε.

Μιλώντας για τους συνεχείς μετασεισμούς ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν βίωσε κάτι δύσκολο πλην των περιπτώσεων που όντας μέσα στο αυτοκίνητο, νιώθει κάποια τραντάγματα.

«Παραμένει επικίνδυνη κατάσταση. Υπάρχουν κάποια κτίρια που έχουν εκτεταμένες ζημιές στον σκελετό τους, τα οποία με το παραμικρό μπορούν να καταρρεύσουν σαν χάρτινοι πύργοι. Δεν βλέπουμε κανέναν μέσα στα σπίτια. Είναι όλοι έξω από τα σπίτια. Ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό θα είναι κίτρινα. Όλα τα υπόλοιπα είναι για κατεδάφιση» δήλωσε ο κ. Βασιλάκης.

Μιλώντας για τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης τόνισε ότι «ό,τι είναι να γίνει είναι τις πρώτες 72 ώρες, οι οποίες εξαντλούνται. Οτιδήποτε άλλο θα είναι πολύ ακραία περίπτωση, θα είναι μια εξαίρεση στον κανόνα. Περιμένουμε οι νεκροί να ανέβουν πάρα πάρα πολύ».

Για τον αριθμό των νεκρών

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, όπως είπε, «ο αριθμός των νεκρών θα πλησιάσει, αν όχι θα ξεπεράσει τις 30.000. Όλα αυτά είναι εκτιμήσεις επιστημονικές και στατιστικές» σημείωσε ενώ θέλοντας να περιγράψει την έκταση του ρήγματος το οποίο ενεργοποιήθηκε διευκρίνισε ότι έχει έκταση 400 χλμ. «Αν το βάλετε σε γραμμή φτάνει από την Κεφαλονιά μέχρι την Αθήνα. Φανταστείτε να ενεργοποιούνταν ένα ρήγμα του οποίου η μια του άκρη είναι στην Κεφαλονιά και άλλη ακτή είναι στον Ευβοϊκό κόλπο» τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωλογίας.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης κάποιου σεισμικού ρήγματος και στη χώρα μας ο κ. Βασιλάκης υποστήριξε ότι «την Ελλάδα την έχουμε μελετήσει πάρα πολύ καλά όλοι. Ο ΟΑΣΠ ξέρει ακριβώς πού υπάρχουν ρήγματα, τι περιμένει σε μεγέθυνση, ποια είναι η τρωτότητα που υπάρχει. Αυτά είναι γνωστά. Τώρα μιλάμε για μια τελείως διαφορετική περίπτωση».

«Τίποτα δεν πήγε σωστά»

Αναφερόμενος εκ νέου στην Τουρκία, αλλά και τη Συρία, που επίσης επλήγη, ο κ. Βασιλάκης επισήμανε ότι «σύμφωνα με τις μελέτες που θα έπρεπε να είχαν γίνει, τίποτα δεν πήγε σωστά».

Ερωτηθείς για το τι συνέβαλε στο μέγεθος αυτής της καταστροφής αποκάλυψε ότι η παρουσία εδαφικού νερού συνετέλεσε στην κατάρρευση των κτιρίων.

«Σε πολλές περιπτώσεις είδαμε νερό να έχει έρθει στην επιφάνεια από το υπέδαφος και αυτό έχει σαφέστατα δυσμενή επίπτωση σε οποιαδήποτε κατασκευή. Τα υλικά τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει φαίνεται ότι δεν ήταν καλά και είναι και σχεδιασμός των κτιρίων», δήλωσε συμπληρώνοντας ότι έχουν γίνει κάποιες αστοχίες, οι οποίες δεν οφείλονται μόνο στα υλικά, αλλά και στο σχεδιασμό.

«Υπάρχουν κτίρια δεκαπέντε και είκοσι ορόφων σε μια περιοχή που γειτνιάζει με ένα από τα πιο ενεργά και επικίνδυνα ρήγματα στον πλανήτη. Δεν νομίζω να υπήρχε περίπτωση στην Ελλάδα να επιτραπεί κάτι τέτοιο» κατήγγειλε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκης.

Και όπως επισήμανε το κατασκευαστικό πρόβλημα που είχαν εντοπίσει πριν από 24 χρόνια στα Μέθανα, το ίδιο πρόβλημα είδε και στη σημερινή Τουρκία.

«Είχαμε δει τεράστιους όγκους κτηρίων μέσα σε καλλιεργημένες περιοχές. Ουσιαστικά είχαμε αποθήκες ψυχών εργατών» είπε χαρακτηρίζοντας τον τρόπο ανοικοδόμησης το λιγότερο επιπόλαιο.

«Οι πόλεις είναι με πολύ μεγάλο πληθυσμό και τα κτήρια αυτά είναι τεράστια, κατακόρυφα, στο πουθενά, με καμία σχέση με το περιβάλλον. Και προφανώς πληρώνουν τις επιπτώσεις σε αυτό» εκτίμησε ο ειδικός.

Διαβάστε επίσης

Σεισμός στην Τουρκία: Πώς επιχείρησε η Εμινέ να κατευνάσει την οργή του κόσμουΚόσμος

Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία έχει προκαλέσει την  οργή των πολιτών κατά της κυβέρνησης Ερντογάν , τόσο για τις αντιδράσεις του κρατικού μηχανισμού, όσο και για τα ολοκαίνουργια κ...

Ο Μακρόν δεν συζήτησε το θέμα της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών με τον ΖελένσκιΚόσμος

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν συζήτησαν το θέμα της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο χθες Τετάρτη, δήλωσε ο Μακρόν στου...

Η Ρωσία λέει πως θα υπάρξουν συνέπειες για τις ΗΠΑ μετά τις αποκαλύψεις για τις εκρήξεις στο Nord StreamΚόσμος

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα πως θα υπάρξουν επιπτώσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε ένα αμερικανικό μπλογκ ερ...

Οι τετράποδοι ήρωες που «οσφραίνονται τη ζωή» στα χαλάσματα της ΤουρκίαςΚόσμος

Η μάχη που δίνεται τις τελευταίες ημέρες στα χαλάσματα περιοχών της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό είναι άνιση. Ο αριθμός των νεκρών έχει υπερβεί...

Στις Βρυξέλλες ο Ζελένσκι μαζί με τον Μακρόν, για να πείσει την ΕΕ να προσφέρει μαχητικά αεροσκάφηΚόσμος

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβούν μαζί σήμερα στις Βρυξέλλες από το Παρίσι για να παραστούν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, α...

Ο Εμίρης του Κατάρ ενδιαφέρεται να αγοράσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 5 δισ. ευρώΚόσμος

  Ο Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι ήδη έχει αποκτήσει την Παρί Σεν Ζερμέν και θα πρέπει να πάρει την σχετική έγκριση της UEFA. Νewsroom — ΗuffPost Greece   Για την αγορά της  Μάν...

Πάνω από 16.000 οι νεκροί σε Τουρκία - Συρία - Πέντε αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει η ΕλλάδαΚόσμος

Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπερνά τους 16.000 νεκρούς, σύμφωνα με νέα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσαν οι...

Σεισμοί σε Τουρκία και Συρία: Ξεπέρασαν τους 15.800 οι νεκροί - Βέλη κατά ΕρντογάνΚόσμος

«Υγειονομική κρίση» προ των πυλών στη Συρία και 300.000 εκτοπισμένοι - «Δεν ήταν δυνατόν να είμαστε προετοιμασμένοι» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστρ...