Δρομολόγια πλοίων
image description

Αποτελεσματικό το ρώσικο εμβόλιο Sputnik V λένε επιστήμονες από όλο τον κόσμο

Τα αποτελέσματα των δοκιμών του ρωσικού εμβολίου για τον κορονοϊό δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικό περιοδικό και ιολόγοι τα κρίνουν θετικά.

 


Στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της πρώτης παρτίδας δοκιμών του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, Sputnik V, στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Lancet, προχώρησαν οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το εμβόλιο, δίνοντας έτσι τη δική τους απάντηση στην εκστρατεία δυσφήμισης που έχουν ξεκινήσει ορισμένα μέσα ενημέρωσης για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι πρώτες δοκιμές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε ζώα - συμπεριλαμβανομένων των πρωτευόντων, των χάμστερ και των διαγονιδιακών ποντικών, έδειξαν 100% αποτελεσματική προστασία έναντι του κορονοϊού. Στοιχεία σχετικά με την κλινική δοκιμή μετά την εγγραφή με 40.000 εθελοντές πρόκειται να φτάσουν μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, αλλά τα αρχικά αποτελέσματα εμπνέουν αισιοδοξία, σύμφωνα με κριτικές του άρθρου στο Lancet από αρκετούς ιατρικούς εμπειρογνώμονες.

 

 


Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό, επιβεβαίωσε μόνο την ιδέα ότι η χρήση αδενοϊικών φορέων σε εμβόλια είναι μια ασφαλής μέθοδος, η οποία παρέχει μια σταθερή ανοσολογική ανταπόκριση προς τον Sars-CoV-2 μεταξύ των παραληπτών, δήλωσε ο καθηγητής Ίαν Τζόουνς,  ιολόγος στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

Ενώ η ποσότητα αυτών των φορέων είναι σχετικά χαμηλή, η χρήση δύο διαφορετικών ορότυπων αδενοϊών στο εμβόλιο Sputnik V, φαίνεται να παρέχει αξιοπρεπή επίπεδα αντισωμάτων και δραστηριότητα Τ-κυττάρων στους ασθενείς, προσθέτει ο Τζόουνς.

 

Η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου από ιολόγο του πανεπιστημίου Λάνκαστερ
Το Sputnik V δεν είναι απλώς ένα ασφαλές εμβόλιο που παρέχει ισχυρή ανοσοαπόκριση στον κορονοϊό, αλλά έχει επίσης ένα χαρακτηριστικό που θα μπορούσε ενδεχομένως να το θέσει πάνω από άλλα, πολλά υποσχόμενα εμβόλια, σύμφωνα με τον ιολόγο Μοχάμεντ Μουνίρ, από το πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ.

Η χρήση του φορέα αδενοϊού για την παράδοση του γενετικού υλικού του κορονοϊού, προκειμένου το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα να «μάθει» να τον καταπολεμά, θα μπορούσε να αποδειχθεί αναποτελεσματικό εάν ένας ασθενής αναπτύξει ανοσία και έναντι του αδενοϊού, περιορίζοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της επανα-ανοσοποίησης όταν η επίδραση της αρχικής δόσης εξασθενεί, μετά από ένα ή δύο χρόνια, σημειώνει ο γιατρός.


Το Sputnik V, ωστόσο, δεν έχει τόσο μειονέκτημα, καθώς το ρωσικό εμβόλιο χρησιμοποιεί δύο διαφορετικούς αδενοϊούς στις δύο ενέσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση της ανοσίας του σώματος προς τον κορονοϊό, επισημαίνει ο Μουνίρ, στην ανασκόπησή του σχετικά με τα αποτελέσματα της δοκιμής του φαρμάκου, που δημοσιεύθηκε στο Lancet.

 

 

Αντιπρόεδρος Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού: Δοκιμασμένη τεχνολογία στο Sputnik V
Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στις αρχικές δοκιμές του Sputnik V, έχουν αποδείξει ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ότι η χρήση του δεν έχει αρνητικές παρενέργειες, δήλωσε ο Ναντέι Χακίμ, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών και αντιπρόεδρος του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού, στην δική του κριτική.

Προσθέτει ότι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς ο αδενοϊικός φορέας είναι μια γνωστή και ερευνημένη τεχνολογία, τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό. Ο Χακίμ συνοψίζει ότι η Ρωσία παραμένει ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην ανάπτυξη εμβολίων, με μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη τέτοιων φαρμάκων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Sputnik V θα είναι σύντομα διαθέσιμο στον υπόλοιπο κόσμο, έτσι ώστε η πανδημία να τελειώσει το συντομότερο δυνατό.

 

 

Γώγος: Είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο - Τώρα έχουμε τα δεδομένα

 

Για το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, Sputnik V, ύστερα και από τη σημερινή δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet», ρωτήθηκε ο καθηγητής Ιατρικής, Χαράλαμπος Γώγος, κατά την ενημέρωση για την πορεία του νέου ιού στην Ελλάδα.

«Τώρα έχουμε δεδομένα. Το "Lancet" είναι ένα εξαιρετικό περιοδικό» δήλωσε ο κ. Γώγος.

«Έχουμε πολύ καλή ανοσιακή ανταπόκριση, σχεδόν στο 100%» πρόσθεσε ο ειδικός, ενώ τόνισε ότι είναι «ένα πολύ καλό εμβόλιο».

«Πρέπει να πούμε ότι είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο. Περιμένουμε βέβαια και τη φάση 3, τώρα έχουμε τα δεδομένα από τη φάση 1 και 2 τα οποία είναι πάρα πολύ καλά» σημείωσε.


Ερωτηθείς τι θα δείξει η φάση 3, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι κατά την τελική αυτή φάση, «δίνουμε το φάρμακο σε μεγάλο αριθμό ασθενών που περιλαμβάνει υποκατηγορίες».

«Αυτή είναι η φάση 3 που θα χρειαστεί να δούμε τώρα. Και εκεί [το εμβόλιο] εγκρίνεται και παίρνει την ένδειξη» σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα των δύο πρώτων σταδίων κλινικών δοκιμών για το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, δημοσιεύτηκαν σε άρθρο στο κορυφαίο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».

Όπως ειδικοί εξήγησαν στο Sputnik, η ασφάλεια του εμβολίου Sputnik V είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα του επίμαχου άρθρου, ενώ διαπιστώνεται ότι «το εμβόλιο θα λειτουργήσει στο 100% των περιπτώσεων».

 

 

Πληροφορίες από το sputniknews.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

  Οι εγχώριες υφασμάτινες μάσκες κάνουν καλό στην υγεία, το περιβάλλον αλλά και στην κλωστοϋφαντουργία επισήμανε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός στους συμπατριώτες του, την ώρα που τα ημ...

image descriptionΚόσμος

  Η Amazon έλαβε πρόσφατα πιστοποίηση από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (Federal Aviation Administration ? FAA) για την παράδοση προϊόντων στις ΗΠΑ με τη χρήση drones.   O κ...

image descriptionΚόσμος

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πέντε κομητείες εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών. Στις κομητείες αυτές, συμπεριλαμβάνονται το Φ...

image descriptionΚόσμος

Ερευνητές στην Κόστα Ρίκα πρόκειται να ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές μιας φθηνής θεραπείας κατά του κορονοϊού, βασισμένης σε αντισώματα που θα έχουν ληφθεί από άλογα, στα οποία θ...